Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Arteriosklerosis

, Jakarta - Pada tahap awal penampilannya, arteriosklerosis tidak menyebabkan gejala yang ketara. Gejala baru akan muncul apabila penderita arteriosklerosis mengalami penyempitan saluran darah, sehingga aliran darah tersumbat. Sekiranya ini berlaku, seseorang yang menghidap arteriosklerosis mungkin mengalami penyakit kardiovaskular. Nah, untuk mengelakkan perkara ini terjadi, jangan lupa untuk selalu menjalani gaya hidup sihat, OK!

Baca juga: Arteriosklerosis juga boleh menyerang orang muda

Arteriosklerosis, Gangguan Kapal Darah Arteri

Arteriosklerosis adalah keadaan apabila terdapat penyumbatan pada arteri yang menyempit kerana plak. Plak yang berlaku sendiri adalah hasil penumpukan kalsium, sel-sel keradangan, dan kolesterol. Sekiranya penyempitan yang berlaku semakin teruk, organ akan kekurangan nutrien dan bekalan oksigen. Akibatnya, kerosakan organ akan berlaku kerana kekurangan nutrien dan oksigen yang diperlukan.

Pada Orang dengan Arteriosklerosis, apakah gejala yang akan muncul?

Beberapa gejala yang boleh menjadi tanda bahawa seseorang menderita arteriosklerosis, termasuk:

  • Sekiranya penyumbatan berlaku di arteri yang menuju ke organ jantung, rasa sakit akan muncul di dada. Keadaan ini dipanggil angina.

  • Sekiranya penyumbatan berlaku di arteri yang menuju ke otak, mati rasa akan muncul di tangan dan kaki, kesukaran bercakap, gangguan penglihatan, dan bahkan kelumpuhan saraf di wajah.

  • Sekiranya penyumbatan berlaku di arteri yang menuju ke organ kaki atau kaki, rasa sakit akan muncul di kaki ketika berjalan.

  • Sekiranya penyumbatan berlaku di arteri yang menuju ke buah pinggang, ia akan ditandai dengan kemunculan hipertensi atau tekanan darah tinggi, bahkan kegagalan buah pinggang.

Dalam kes ringan, arteriosklerosis tidak menyebabkan gejala. Walau bagaimanapun, jika penyempitan yang dialami cukup parah, gejala di atas akan muncul. Gejala yang muncul akan bergantung pada organ yang tersumbat.

Baca juga: Masalah dengan Kapal Darah, Ini adalah Langkah Pemeriksaan dengan Ultrasound Doppler

Berikut adalah penyebab aterosklerosis

Penyakit ini disebabkan oleh gumpalan di dinding arteri yang disebabkan oleh penumpukan lemak di lapisan dalam arteri. Lama kelamaan, plak yang terbentuk kemudian akan mengeras di kawasan yang rosak dan menyebabkan arteri menjadi sempit. Ini dapat menyekat aliran darah yang akan dibekalkan ke seluruh badan. Keadaan ini akan menjadikan tisu dan organ dalam badan tidak dapat berfungsi dengan baik, bahkan tisu dan organ yang kekurangan bekalan darah dan nutrien boleh rosak, malah mati.

Penumpukan plak di arteri tidak berlaku dengan sendirinya. Beberapa faktor pencetus juga boleh menjadi faktor dalam pembentukan plak. Beberapa faktor termasuk merokok, jarang bersenam, menderita kolesterol tinggi, tekanan, pengambilan alkohol yang berlebihan, dan kekurangan pengambilan nutrien dari sayur-sayuran dan buah yang dimakan.

Baca juga: Kapal Darah Bermasalah, Masa untuk Ultrasound Doppler

Gaya Hidup Sihat untuk Mencegah Arteriosklerosis

Beberapa langkah untuk menjalani gaya hidup sihat yang boleh anda lakukan untuk mencegah arteriosklerosis termasuk:

  1. Elakkan makan makanan yang mengandungi lemak tepu.

  2. Elakkan terkena asap rokok.

  3. Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan.

  4. Lakukan senaman secara berkala.

  5. Penggunaan makanan yang tinggi serat dan nutrien, makanan ini kebanyakannya terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran.

  6. Mengekalkan berat badan yang ideal.

Untuk itu, sekiranya timbul gejala ringan, segera berjumpa doktor. Jangan tunggu sehingga gejala arteriosklerosis serius muncul dan boleh mengancam nyawa. Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh berbincang secara langsung dengan membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui . Ayuh, muat turun permohonannya dengan segera!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found