Perkara yang Harus Dielakkan Orang Dengan Selsema Perut

, Jakarta - Selsema perut aka gastroenteritis adalah penyakit yang berlaku kerana jangkitan virus. Gejala khas penyakit ini adalah muntah dan cirit-birit yang muncul kerana keradangan dinding saluran pencernaan. Selesema perut selalunya menyebabkan radang perut dan usus. Selain selesema perut, penyakit ini juga dikenali sebagai muntah.

Berita buruknya ialah virus yang menyebabkan selesema perut dapat merebak dengan mudah dan mencetuskan penyakit. Selesema perut juga boleh disebabkan oleh perkara lain, iaitu kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Penyakit ini sebenarnya boleh sembuh dengan sendirinya. Namun, jika anda mengalaminya, ada beberapa perkara yang harus dielakkan. Ada apa-apa?

Baca juga: Hati-hati dengan Virus Yang Menyebabkan Selsema Perut

Penghidap selesema perut, elakkan perkara ini

Gastroenteritis atau selesema perut sebenarnya dapat disembuhkan tanpa rawatan khas. Walau bagaimanapun, penghidap penyakit ini harus mengelakkan beberapa perkara agar gejala selesema perut tidak memburuk dan pemulihan dapat berlaku lebih cepat. Orang yang menghidap selesema perut harus mengelakkan perkara berikut:

 • Kekeringan. Muntah atau selesema perut cenderung mencetuskan dehidrasi. Sekiranya ini berlaku, keadaan badan boleh bertambah buruk malah boleh membawa kesan berbahaya. Oleh itu, penghidap selesema perut mesti mengelakkan dehidrasi, salah satunya adalah dengan minum banyak air dan memakan makanan berkhasiat.
 • Elakkan pengambilan susu, yogurt, kopi, keju, makanan pedas, dan minuman yang mengandungi alkohol. Pengambilan ini boleh memburukkan lagi gejala selesema perut.
 • Tidak menjaga kebersihan. Ini boleh menjadi salah satu cara menyebarkan virus dan bakteria yang menyebabkan penyakit. Pastikan sentiasa menjaga kebersihan, terutama dengan rajin mencuci tangan.

Baca juga: Sakit Abdomen Tengah Boleh Menjadi Gejala Gastroenteritis

Selain mengetahui apa yang harus dielakkan, juga penting untuk mengetahui kapan waktu yang tepat untuk pergi ke hospital. Walaupun boleh sembuh dengan sendirinya, muntah boleh membawa maut dan mesti mendapat rawatan perubatan. Segera pergi ke hospital jika anda mengalami ini:

 • Demam tinggi, hingga melebihi 40 darjah celcius.
 • Kekeringan yang teruk, dicirikan oleh rasa dahaga yang berlebihan, mulut kering, dan air kencing pekat.
 • Muntah berterusan atau darah muntah.
 • BAB keluar darah.
 • Pada kanak-kanak, perhatikan gejala kerengsaan, gelisah, demam tinggi, muntah, menangis tanpa jemu, dan cirit-birit dengan darah.

Terdapat beberapa langkah pencegahan yang dapat diambil untuk mengelakkan terkena selesema perut, termasuk:

 • Basuh tangan anda dengan kerap menggunakan sabun dan air bersih, terutama sebelum makan, selepas menggunakan tandas, dan selepas melakukan aktiviti di luar rumah.
 • Elakkan berkongsi atau menukar peralatan makan dan mandi dengan orang lain.
 • Sentiasa menjaga kebersihan, salah satunya adalah dengan membersihkan objek yang disyaki dicemari bakteria atau virus.
 • Jangan makan makanan yang tidak dimasak atau dimasak dengan tidak betul.
 • Penggunaan air minuman bersih atau air minuman dalam botol.
 • Dapatkan vaksinasi rotavirus. Kaedah ini berkesan untuk mencegah selesema perut yang disebabkan oleh jangkitan rotavirus.

Baca juga: Hati-hati, rotavirus boleh menyebabkan cirit-birit pada kanak-kanak

Pada dasarnya, selesema perut jarang berbahaya dan akan hilang selepas beberapa ketika. Walau bagaimanapun, jika gejala yang muncul semakin teruk dan membuat anda tidak selesa, cubalah berbincang dengan doktor melalui aplikasinya . Ceritakan keluhan yang anda alami dan dapatkan petua menjaga kesihatan dari doktor terbaik. Doktor di boleh dihubungi dengan mudah melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis Viral (Selsema Perut).
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis Viral (Selsema Perut).
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis Viral (Selsema Perut).
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Gastroenteritis (Selsema Perut).