Kelemumur Berulang, Ini Berbahaya untuk Kulit Kepala

Jakarta - Memiliki rambut dan kulit kepala yang sihat adalah impian semua orang. Bukan hanya menghindari pelbagai masalah kesihatan, rambut dan kulit kepala yang sihat yang dijaga dengan baik dapat meningkatkan keyakinan diri seseorang. Jadi, tidak ada salahnya untuk selalu menjaga rambut dan kulit kepala anda bersih dan sihat.

Baca juga: Mitos dan Fakta Rambut dan Kelemumur

Terdapat pelbagai masalah kesihatan yang dapat dialami kerana kurangnya menjaga kebersihan kulit kepala dan rambut, salah satunya adalah kelemumur. Kelemumur umumnya disebabkan oleh pertumbuhan dan kehilangan sel kulit mati yang terlalu cepat. Keadaan ini menyebabkan munculnya serpihan kulit kepala yang berwarna putih atau kelabu. Sekiranya tidak ditangani, bahaya kelemumur berulang dapat dialami di kulit kepala.

Adakah Kelemumur Memudaratkan Kulit Kepala?

Sebenarnya kelemumur bukanlah perkara yang berbahaya. Kelemumur adalah perkara biasa dan boleh dirawat dengan perkara-perkara sederhana. Namun, walaupun tidak berbahaya, kelemumur yang berulang kali dapat mengurangkan keyakinan diri seseorang yang menyebabkan masalah kesihatan mental.

Terdapat beberapa gejala yang dapat dialami ketika anda mengalami kulit kepala kelemumur. Dilaporkan dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK , kulit kepala kelemumur boleh menyebabkan penderita merasa gatal di kawasan kelemumur di kulit kepala. Bukan hanya itu, kulit terasa bersisik dan ruam merah muncul di kawasan kelemumur di kulit kepala.

Selain itu, serpihan muncul dari kulit kepala yang berwarna kelabu atau putih. Serpihan umumnya dapat dilihat pada helai rambut. Tidak jarang, serpihan kulit kepala yang banyak boleh mencemarkan bahagian bahu pakaian yang anda pakai.

Kelemumur yang tidak teruk dapat diatasi dengan penggunaan syampu anti kelemumur. Bukan itu sahaja, anda juga boleh menggunakan bahan semula jadi seperti alpukat atau lidah buaya untuk topeng rambut. Namun, segera kunjungi hospital terdekat dan periksa dengan doktor anda untuk kesihatan kulit kepala jika anda mengalami kulit kepala yang bengkak secara semula jadi, penggunaan syampu tidak mempengaruhi keadaan kelemumur, kulit kepala semakin gatal, dan kelemumur yang muncul semakin teruk .

Baca juga: Adakah kaedah yang ampuh untuk menghilangkan kelemumur?

Kemunculan kelemumur berulang kali boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang berbahaya, salah satunya adalah dermatitis seborrheic. Dermatitis seborrheic adalah gangguan kesihatan yang menyerang kulit, salah satunya adalah kulit kepala. Dermatitis seborrheic boleh menyebabkan kulit kepala menjadi merah, bersisik, dan boleh menyebabkan serpihan kulit mati atau kelemumur.

Kelemumur berulang juga boleh disebabkan oleh tinea capitis, juga dikenal sebagai tinea capitis kurap . Gangguan kesihatan ini disebabkan oleh kulat dermatofit pada kulit kepala dan batang rambut. Kulit kepala orang dengan tinea capitis mungkin mengalami kulit kepala bersisik disertai dengan keguguran rambut. Bukan hanya itu, kulit kepala boleh mempunyai kerak dengan nanah di satu lokasi atau merebak.

Adakah Tekanan Betul Menyebabkan Kelemumur?

Selain masalah kesihatan, tekanan juga meningkatkan risiko seseorang mengalami kelemumur. Dilaporkan dari Garis Kesihatan , tekanan boleh menjadi pencetus kelemumur. Ini disebabkan oleh penurunan sistem imun apabila anda mempunyai tahap tekanan yang cukup tinggi.

Tidak ada salahnya menangani tekanan yang anda alami sehingga menyebabkan kelemumur di kulit kepala. Selain mengatasi tekanan, konsumsi makanan sihat yang mengandungi banyak zink, vitamin B, dan beberapa vitamin untuk menjadikan kulit kepala dan rambut sihat.

Baca juga: Adakah benar kelemumur adalah tanda stres semula jadi?

Jangan lupa menyikat rambut dengan kerap dan sesekali meninggalkan rambut di bawah sinar matahari. Cahaya matahari boleh menjadi sumber semula jadi untuk mengawal kulit kepala dan kelemumur. Walau bagaimanapun, jangan lupa menggunakannya pelindung matahari pada wajah dan badan lain untuk mengelakkan masalah kesihatan pada kulit.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Kelemumur
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses 2020. Kurap
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Kelemumur
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Kelemumur: Apa yang cuba diberitahu oleh kulit kepala anda yang gatal