Lakukan Ini Selepas Pemeriksaan Makmal

Jakarta - Pemeriksaan makmal atau mungkin anda sudah biasa dengan istilahnya pemeriksaan kesihatan Melakukannya secara berkala dapat membantu memastikan tubuh anda sentiasa sihat. Melakukan pemeriksaan ini juga boleh menjadi langkah rawatan dan pencegahan penyakit.

Malangnya, masih ada banyak orang yang enggan melakukan ujian makmal sehingga akhirnya mereka diminta melakukannya kerana mereka menderita keadaan perubatan yang serius. Sebenarnya, pemeriksaan makmal ini mempunyai banyak faedah, seperti:

  • Mengetahui Sejarah Kesihatan Terkini

Doktor biasanya akan meminta perkembangan baru atau perubahan dalam sejarah perubatan seseorang. Sejarah ubat-ubatan, penyakit, alergi, atau aktiviti harian biasanya tidak disedari ketika anda melakukan pemeriksaan kesihatan.

  • Mengetahui Keadaan Organ Vital

Pemeriksaan dalam kes ini termasuk memeriksa tekanan darah, denyut jantung, dan kadar pernafasan. Melalui pemeriksaan berkala, anda akan mengetahui keadaan kesihatan organ penting anda dan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya masalah berlaku.

Baca juga: Elakkan Tabiat Malas untuk Pemeriksaan Perubatan

Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Pemeriksaan Makmal

Anda biasanya dibenarkan meneruskan aktiviti biasa setelah selesai menjalani ujian makmal. Sekiranya hasilnya diperoleh, kemudian kemudahan kesihatan akan menghubungi anda untuk mengumpulkannya. Selepas itu, anda perlu berbincang dengan doktor mengenai keputusan pemeriksaan.

Tanpa bantuan doktor, anda tidak dapat memperoleh maklumat yang tepat mengenai keputusan ujian ini. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk pergi ke hospital, anda boleh menggunakan aplikasinya untuk berjumpa doktor di talian . Kemudian, doktor akan memberi arahan dan nasihat mengenai apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Baca juga: 5 Pekerjaan ini Memerlukan Pemeriksaan Fizikal untuk Ujian Masuk

Sekiranya doktor menemui kelainan atau gangguan perubatan setelah membaca keputusan pemeriksaan makmal, anda akan dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan susulan sambil membincangkan pilihan rawatan yang boleh dilakukan. Setelah menjalani ujian makmal ini, cuba biasakan melakukan perkara berikut:

  • Bersenam secara Rutin

Manfaat latihan pada kesihatan badan tidak diragukan lagi. Sebenarnya, jika anda mempunyai sejarah perubatan tertentu, anda tetap digalakkan untuk bersenam mengikut keadaan kesihatan anda. Jadi, jadikan kebiasaan untuk bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Berjalan kaki, berenang, berbasikal, atau berjoging adalah beberapa pilihan senaman ringan terbaik yang boleh anda cuba.

  • Jaga diet anda

Hati-hati, corak pemakanan yang tidak sihat sangat mempengaruhi hasil ujian makmal. Sebenarnya, anda harus mengelakkan memakan makanan yang tidak sihat sebelum pemeriksaan dijalankan. Perbanyakkan pengambilan cecair, pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

  • Jangan merokok

Merokok dan pengambilan alkohol akan memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama pada jantung dan paru-paru. Jadi, anda tidak boleh melakukan ini agar keadaan badan tetap sihat dan prima.

Baca juga: 4 Pemeriksaan Kesihatan untuk Wanita

Perkara Terbaik untuk Dilakukan

Ujian makmal mungkin memerlukan banyak masa. Jadi, untuk hasil yang maksimum, anda boleh melakukan perkara berikut.

  • Pastikan badan anda cukup rehat. Sebabnya, kurang tidur memberi kesan negatif kepada tubuh.
  • Pastikan anda memberitahu doktor atau kakitangan makmal anda jika anda menjalani rawatan untuk keadaan perubatan yang lain.
  • Siapkan dengan sebaik mungkin dan tanyakan kepada doktor semua maklumat yang anda perlukan agar proses pemeriksaan berjalan lancar.
Rujukan:
MediBuddy. Diakses pada tahun 2021. Bersedia untuk Pemeriksaan Kesihatan: Dos dan Perkara Yang Harus Anda Ketahui.
kesihatan kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Senarai Semak Pemeriksaan Perubatan Am, Bilakah dan Berapa kerap.
MedlinePlus. Diakses pada tahun 2021. Pemeriksaan Kesihatan.