Cara yang betul untuk menghentikan anjing yang melolong

, Jakarta - Tidak sedikit orang yang memelihara anjing sebagai teman, tetapi ada juga yang menggunakannya sebagai penjaga rumah. Adalah wajar bagi anjing untuk melolong apabila ada sesuatu yang harus diperhatikan oleh tuan rumah mereka. Walaupun begitu, kadangkala suara yang dihasilkan terlalu berlebihan dan bahkan dalam tahap yang mengganggu. Oleh itu, anda mesti mengetahui cara yang betul untuk menghentikan anjing yang sering melolong. Inilah ulasan penuh!

Petua Berhenti Melolong Anjing

Melolong anjing adalah bentuk komunikasi vokal yang digunakannya untuk menarik perhatian, berhubungan dengan orang lain, dan memberitahu mereka bahawa mereka ada di sana. Beberapa anjing juga melolong yang merupakan tindak balas terhadap suara bernada tinggi, seperti suara kenderaan. Namun, kadangkala anjing yang melolong boleh menjadi masalah kerana terlalu keras.

Baca juga: Bagaimana Mengetahui Anjing Peliharaan Anda Sakit

Perkara pertama yang perlu diketahui ialah alasan anjing itu melakukannya kerana dia hanya ingin menarik perhatian. Sekiranya kerana ini, biasanya melolong dilakukan ketika anda berada di hadapannya yang mungkin memerlukan perhatian atau makanan. Oleh itu, anda perlu mengajarkannya jika kebiasaan itu tidak dapat menarik perhatian anda, tetapi sebaliknya. Berikut adalah beberapa cara untuk menghentikan anjing anda melolong:

1. Abaikan Howling If to Mencari Perhatian

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk menghentikan jeritan anjing anda adalah dengan mengabaikannya. Anda harus berhenti memberikannya jika dia mula melolong dan terus mengabaikannya sehingga dia benar-benar diam. Jangan sentuh, bercakap atau memarahi dia. Sekiranya anda memarahinya, ini boleh memperburuk tingkah lakunya. Sekiranya anda sukar melakukannya, cubalah melipat tangan anda di depan dada anda dan menjauhinya.

2. Ganjaran Anjing untuk Diam

Sebilangan besar pemilik anjing melupakan haiwan kesayangan mereka ketika mereka tenang. Oleh itu, jika anda mahu haiwan itu berhenti melolong sambil meminta perhatian, anda juga perlu menghormati tingkah lakunya yang senyap. Beri dia rawatan dan perhatian yang tidak dijangka ketika dia tenang. Anda harus benar-benar mematuhi peraturan jika dia tidak mendapat apa-apa, sehingga dia benar-benar tenang sekurang-kurangnya lima saat. Semasa dia terus melolong, tunggu lima saat untuk berdiam diri dan kemudian memandangnya lagi.

Baca juga: 3 Penyakit Anjing Yang Boleh Menular kepada Manusia

3. Luangkan Masa Bersama Dia

Sebilangan anjing sering melolong kerana kesunyian daripada bersendirian untuk jangka masa yang panjang. Anjing juga merupakan haiwan sosial yang memerlukan interaksi dengan manusia di sekelilingnya. Sekiranya anjing anda mula melolong lebih kerap ketika dia bersendirian, cubalah meluangkan masa intim dengannya untuk berjalan-jalan. Di samping itu, anda juga dapat membuatnya merasa di rumah sendirian dengan memberinya banyak mainan dan barang-barang untuk dikunyah.

4. Latih Anjing dengan Komando

Untuk mematahkan kebiasaan anjing melolong, anda harus membiasakannya berlatih. Anda boleh membuatnya berhenti melolong dengan memberi isyarat atau suara untuk memberi arahan. Setiap kali anda membuat isyarat atau ucapan untuk membuat anjing anda terdengar dan dia berjaya, beri dia hadiah. Selepas itu, apabila anjing anda berhenti bercakap, anda boleh mengucapkan "diam" atau memberi isyarat tertentu untuk membuatnya faham dan kemudian memberi dia makanan. Ulangi langkah-langkah ini sehingga haiwan kesayangan anda benar-benar faham.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menghentikan anjing anda melolong. Dengan melakukan ini, diharapkan tabiat buruk ini dapat hilang sehingga kebisingan yang biasanya mereka keluarkan hilang. Ini juga dapat menjadikan anjing peliharaan anda lebih taat kepada tuannya.

Baca juga: Penjagaan Anjing Mengikut Jenis

Anda juga boleh meminta doktor haiwan dari mengenai sebarang masalah yang berlaku pada haiwan kesayangan anda. Kaedahnya cukup mudah, hanya dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar , anda boleh berinteraksi dengan pakar perubatan tanpa perlu bertemu secara langsung yang boleh meningkatkan risiko mendapat COVID-19. Muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:

WebMD. Diakses tahun 2020. Melolong Anjing.
Wiki Bagaimana. Diakses pada tahun 2020. Cara Menghentikan Anjing Melolong.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found