Inilah Cara Mendiagnosis Amenorea yang Menyebabkan Menghentikan Haid

, Jakarta - Amenore adalah ketiadaan haid. Amenorea sekunder berlaku apabila anda mempunyai sekurang-kurangnya satu haid dan berhenti haid selama tiga bulan atau lebih. Amenorea sekunder berbeza dengan amenorea primer. Amenorea primer biasanya berlaku jika anda tidak mempunyai haid pertama pada usia 16 tahun.

Pelbagai faktor boleh menyumbang kepada keadaan ini, termasuk:

  • Penggunaan alat kawalan kelahiran

  • Ubat-ubatan tertentu yang merawat barah, psikosis, atau skizofrenia

  • Suntikan hormon

  • Keadaan perubatan, seperti hipotiroidisme

  • Berat badan berlebihan atau kurang berat badan

Amenorea sekunder biasanya tidak membahayakan kesihatan. Ia dapat dirawat dengan berkesan dalam kebanyakan kes. Tetapi untuk mengelakkan komplikasi, anda mesti mengatasi keadaan asas yang menyebabkan amenorea.

Baca juga: Wanita Perlu Tahu, Ini 9 Gejala Amenorea

Untuk mendiagnosis amenore sekunder, doktor anda biasanya ingin anda mengambil ujian kehamilan untuk mengesampingkan kehamilan sebagai faktor. Doktor kemudian boleh melakukan beberapa siri ujian darah. Ujian ini dapat mengukur tahap testosteron, estrogen, dan hormon lain dalam darah.

Doktor juga boleh menggunakan ujian pencitraan untuk mendiagnosis amenore sekunder. MRI, imbasan CT, dan ultrasound akan membolehkan doktor melihat organ dalaman. Doktor akan mencari sista atau pertumbuhan lain di ovari atau di rahim.

Rawatan untuk amenorea sekunder berbeza bergantung kepada penyebabnya. Ketidakseimbangan hormon dapat diatasi dengan hormon tambahan atau sintetik. Doktor anda juga mungkin mahu membuang sista ovari, tisu parut, atau lekatan rahim yang menyebabkan anda terlepas haid.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan membuat perubahan gaya hidup tertentu jika berat badan atau rutin senaman anda menyumbang kepada keadaan anda. Tanyakan kepada doktor anda untuk merujuk kepada pakar diet atau pakar pemakanan sekiranya perlu. Pakar ini dapat mengajar anda cara menguruskan berat badan dan aktiviti fizikal anda dengan cara yang sihat.

Baca juga: Berikut adalah petua untuk menjadikan tetamu bulanan berjalan lancar untuk wanita

Punca Amenorea

Semasa kitaran haid yang normal, tahap estrogen meningkat. Estrogen adalah hormon yang bertanggungjawab untuk perkembangan seksual dan pembiakan pada wanita. Tahap estrogen yang tinggi menyebabkan lapisan rahim tumbuh dan menebal. Apabila lapisan rahim menebal, tubuh melepaskan telur ke salah satu ovari.

Telur akan pecah sekiranya sperma lelaki tidak menyuburkannya. Ini menyebabkan tahap estrogen menurun. Semasa haid anda, anda membuang lapisan rahim yang menebal dan darah tambahan melalui faraj. Walau bagaimanapun, proses ini dapat terganggu oleh faktor-faktor tertentu.

Ketidakseimbangan hormon adalah penyebab amenorea sekunder yang paling biasa. Ketidakseimbangan hormon boleh berlaku akibat:

  • Tumor kelenjar pituitari

  • Kelenjar tiroid yang terlalu aktif

  • Tahap estrogen rendah

  • Tahap testosteron tinggi

  • Kawalan kelahiran hormon juga boleh menyumbang kepada amenorea sekunder.

Depo-Provera, suntikan kontraseptif hormon, dan pil kawalan kelahiran hormon boleh menyebabkan anda terlepas haid. Rawatan dan ubat-ubatan perubatan tertentu, seperti kemoterapi dan ubat antipsikotik juga boleh mencetuskan amenorea.

Baca juga: Tiada Haid, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Amenorea

Keadaan seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS) boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang menyebabkan pertumbuhan kista ovari. Kista ovari adalah jisim jinak atau bukan kanker yang berkembang di ovari.

PCOS juga boleh menyebabkan amenorea. Tisu parut yang terbentuk dari jangkitan pelvis atau prosedur pelebaran dan kuretasi berganda (D dan C) juga dapat mencegah haid.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai amenorea, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .