5 Makanan Yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

, Jakarta - Kehamilan adalah masa yang rentan bagi ibu dan janin. Pada masa ini, pemakanan ibu mesti dipenuhi agar janin berkembang dengan sihat dan sempurna. Walau bagaimanapun, wanita hamil juga harus memilih makanan apa yang baik untuk dimakan dan yang tidak. Sebabnya, apa yang dimakan oleh wanita hamil mempunyai kesan terhadap perkembangan janin di dalam kandungan.

Sebilangan makanan baik untuk dimakan kerana ia dapat menyokong perkembangan janin, sementara beberapa makanan lain dapat membahayakan keadaan janin. Sekiranya anda ingin mengetahui makanan mana yang enak dimakan semasa mengandung, tanyakan kepada pakar pemakanan . Muat turun permohonan di sini. Berikut adalah makanan yang harus dielakkan oleh ibu hamil.

Baca Juga: 6 Makanan Baik untuk Menyokong Program Kehamilan

Makanan yang Harus Dielakkan oleh Ibu Hamil

Agar ibu lebih mengetahui perkara yang boleh membahayakan janin, ibu perlu mengetahui jenis makanan di bawah:

1. Ikan Merkuri Tinggi

Ikan dan makanan laut lain sememangnya sumber protein yang kaya dengan asid lemak omega-3. Kedua nutrien ini baik untuk pertumbuhan dan perkembangan janin di dalam rahim. Walaupun begitu, tidak semua jenis makanan laut boleh dimakan oleh Puan Jamil. Ikan dan makanan laut seperti ikan hiu, ikan tenggiri, tuna bigeye, ikan todak, dan tuna kuning tidak boleh dikonsumsi semasa mengandung kerana kandungan merkuri tinggi.

Jenis ikan lain yang mengandungi merkuri, walaupun tidak sebanyak yang disebutkan sebelumnya, adalah salmon, udang, tuna, sardin, ikan keli, ikan teri, ikan nila, dan ikan trout. Merkuri mempunyai risiko mengganggu perkembangan otak bayi, jadi wanita hamil harus menghindarinya atau membatasi penggunaannya hanya maksimum dua kali seminggu.

2. Makanan Mentah

Makanan mentah atau kurang dimasak masih mengandungi bakteria yang boleh membahayakan keadaan janin. Contohnya, telur separuh masak masih mengandungi bakteria Salmonella yang berpotensi menyebabkan muntah kepada jangkitan cairan ketuban.

Walaupun kesnya jarang berlaku, Salmonella Ia boleh menyeberangi plasenta dan menjangkiti janin. Sementara itu, daging yang tidak dimasak dikhuatiri mengandungi parasit toxoplasmosis yang juga berbahaya bagi janin.

Baca Juga: Makanan Terbaik untuk Kehamilan Trimester Pertama

3. Minuman yang tidak dipasteurisasi

Susu diperlukan oleh ibu hamil untuk memenuhi keperluan vitamin dan mineral dalam badan. Namun, susu yang tidak dipasteurisasi boleh menyebabkan keracunan kerana masih ada bakteria di dalamnya. Walaupun jus botol siap diminum yang tidak dipasteurisasi, dikhuatiri mungkin juga mengandungi bakteria E coli dan Salmonella yang berbahaya.

Lebih baik jika wanita hamil membuat jus sendiri di rumah untuk memastikan kemandulan jus dan kesegaran buah. Semasa membuat jus, pastikan buah atau sayur yang digunakan dicuci terlebih dahulu dan buang bahagian yang berwarna hitam atau kecoklatan.

4. Kafein dan Minuman Beralkohol

Sebenarnya, kafein mampu menyeberangi plasenta dan menyebabkan gangguan degupan jantung pada janin. Pengambilan kafein yang berlebihan semasa hamil dianggap juga meningkatkan risiko berat badan lahir rendah (LBW), kelahiran mati, dan keguguran.

Walaupun alkohol, pengambilannya juga dapat meningkatkan risiko kelahiran mati dan keguguran. Atau jika dilahirkan, wanita hamil yang suka mengambil alkohol berisiko tinggi mempunyai anak dengan sindrom alkohol janin (FAS) yang dicirikan oleh kecacatan wajah, kecacatan jantung, dan gangguan mental.

5. Makanan Segera

Makanan segera (makanan segera, seperti burger, kentang goreng, dan ayam goreng cenderung tinggi lemak trans. Pengambilan berlebihan boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, kegemukan, ukuran janin yang besar (makrosomia), dan kelahiran pramatang.

Baca Juga: 7 Makanan untuk Pertumbuhan Tulang Janin


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found