6 Sukan Ini Yang Boleh Anda Lakukan Semasa Berpuasa

, Jakarta - Umat Islam diharuskan berpuasa setiap bulan Ramadhan. Di samping itu, puasa sering dilakukan oleh orang yang mempunyai pelbagai faktor, misalnya untuk kesihatan. Ketika berpuasa, badan tidak mendapat bekalan makanan dan minuman dari luar. Walaupun anda tidak makan dan minum, itu tidak bermakna anda tidak boleh aktif dan tidak boleh bersenam.

Baca juga: Jangan malas, ini adalah 4 faedah bersenam ketika berpuasa

Dilancarkan dari Healthline, pakar Amengual Chelsea, Pemrograman Kecergasan & Pemakanan mengatakan bahawa ketika berpuasa glikogen atau karbohidrat yang tersimpan cenderung habis, jadi anda boleh membakar lebih banyak lemak daripada biasa. Walau bagaimanapun, intensiti latihan semasa berpuasa harus dikurangkan untuk mengelakkan dehidrasi. Jadi, sukan apa yang boleh dilakukan? Inilah contohnya

1. Jalan santai

Semasa berpuasa elakkan sukan yang boleh membuat anda berpeluh dengan mudah. Nah, berjalan santai adalah salah satu sukan yang boleh anda pilih. Dengan berjalan santai, kesihatan tubuh dapat dijaga, terutama kesihatan jantung dan bahagian otot dan tulang tanpa harus banyak berkeringat. Pilih waktu yang tepat untuk melakukan latihan ini, seperti pada waktu petang sebelum berbuka puasa untuk mengelakkan keadaan lemas yang terlalu lama.

2.Berbasikal Petang

Berbasikal adalah contoh senaman ringan dan menyeronokkan yang boleh anda cuba. Selain mengencangkan otot, berbasikal juga menyihatkan jantung.

Berbasikal ketika berpuasa juga menjadikan tubuh tidak lemah kerana dengan berbasikal minda juga lebih tenang dan oksigen yang masuk ke dalam badan dapat dikawal dengan lebih mudah.

3. Boling

Bowling adalah sukan ringan yang tidak memerlukan banyak tenaga dan tidak kurang menarik daripada berbasikal. Dengan bermain boling, anda boleh bersenam pada masa yang sama sambil menunggu waktu untuk berbuka puasa. Sukan ini bagus untuk menguatkan otot tangan dan berlatih keseimbangan.

Baca juga: Berapa Tempoh Ideal untuk Bersenam ketika Berpuasa?

4. Latihan Berat

Sekiranya anda mendengar latihan berat badan, anda pasti berfikir bahawa sukan ini dapat menghabiskan banyak tenaga. Oleh itu, agar tidak membuang banyak tenaga, pilihlah beban yang tidak terlalu berat. Lakukan pergerakan angkat berat secara perlahan sehingga otot tidak kekejangan semasa mengangkat berat.

Sekiranya anda masih tidak pasti memilih jenis senaman yang betul semasa berpuasa, anda boleh bertanya kepada doktor terlebih dahulu . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video.

5.berjoging

Jogging sebenarnya mirip dengan berjalan santai tetapi dengan irama yang sedikit lebih cepat. Tidak perlu risau, berjoging masih merupakan senaman ringan yang boleh dilakukan ketika berpuasa dan boleh dilakukan kapan saja.

6. Yoga

Dilaporkan di halaman Live Strong, yoga adalah latihan ringan kerana tidak menghabiskan terlalu banyak tenaga. Berlatih yoga sambil berpuasa dapat menjadikan badan lebih segar, cergas dan lebih santai. Seperti yang kita ketahui, latihan yoga menumpukan pada teknik pernafasan yang secara automatik meningkatkan bekalan oksigen ke semua tisu dan menyeimbangkan pengeluaran hormon.

Bukan hanya itu, yoga membantu membakar kalori dan dapat memperbaiki postur badan. Anda boleh yakin bahawa senaman ini tidak akan membuat anda mudah letih, kerana yoga tidak akan membuat anda banyak berpeluh, jadi anda tidak akan merasa kering.

Baca juga: 4 Cara Tidak Dilemahkan oleh Sukan Semasa Berpuasa

Perkara pertama yang mesti dipertimbangkan sebelum bersukan ketika berpuasa adalah bila masa yang tepat agar tidak mengganggu ibadah puasa anda. Elakkan bersenam pada waktu siang kerana berisiko menyebabkan dehidrasi. Lakukan senaman pada waktu petang 2 hingga 1 jam sebelum berbuka puasa atau selepas berbuka puasa untuk mengelakkan kelemahan dan dehidrasi.

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Cara Bersenam dengan Selamat Semasa Puasa Selang.
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Perlukah Saya Bersenam Semasa Berpuasa ?.