5 Kebaikan Senam Aerobik untuk Kesihatan Tubuh

Jakarta - Sebenarnya, semua jenis latihan mempunyai manfaat yang sama untuk tubuh, yakni kedua-duanya menyokong kesihatan. Perkara yang sama berlaku untuk senamrobik. Latihan kardio jenis ini akan sangat bermanfaat bagi tubuh, terutamanya jika anda melakukannya dengan kerap.

Latihan aerobik itu sendiri adalah rangkaian pergerakan yang dilakukan pada tempo cepat dan bertujuan untuk membantu meningkatkan bekalan oksigen di dalam badan. Dengan cara itu, metabolisme badan serta proses pembakaran lemak akan meningkat sehingga berat badan dapat turun.

Pelbagai Kelebihan Senamrobik Aerobik

Sebilangan besar pergerakan yang dilakukan dalam senaman aerobik berfungsi untuk melancarkan dan meningkatkan bekalan aliran oksigen ke otot-otot badan dan jantung. Semakin banyak pengambilan oksigen yang masuk ke dalam badan, semakin baik fungsi organ sehingga tubuh menjadi lebih sihat.

Baca juga: Rutin Aerobik Mencegah Penuaan Otak, Benarkah?

Lalu, apakah faedah yang dapat diperoleh dengan melakukan senaman aerobik secara berkala? Berikut adalah beberapa daripadanya:

1. Membantu Menurunkan Berat Badan

Sekiranya anda melakukan senaman aerobik secara berkala dan mengimbangkannya dengan gaya hidup dan diet yang sihat, berat badan yang ideal bukan lagi mimpi. Anda boleh mendapatkan berat badan yang anda mahukan dengan kombinasi senaman aerobik sekurang-kurangnya 150 setiap minggu dan diet sihat serta tabiat lain.

2. Membantu Menjaga Kesihatan Jantung

Pergerakan yang anda lakukan dalam senaman aerobik dapat meningkatkan nafas dan degupan jantung anda menjadi lebih pantas. Ini akan membantu menguatkan otot jantung sehingga dapat mengepam lebih banyak darah. Bukan hanya itu, senaman aerobik juga dapat membantu menurunkan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi atau hipertensi.

Baca juga: 7 Kebaikan Senam Zumba untuk Kesihatan

3. Meningkatkan Stamina Badan

Semasa anda baru dalam bidang senamrobik, wajarlah badan anda merasa sangat letih walaupun hanya untuk sementara waktu. Namun, lama-kelamaan, stamina anda akan meningkat sehingga anda tidak lagi mudah merasa letih ketika melakukan senaman aerobik secara berkala.

4. Jadikan Mood Lebih Baik

Tidak ramai yang tahu bahawa pergerakan yang dilakukan dalam senaman aerobik juga dapat membuat tubuh melepaskan endorfin. Hormon yang satu ini berperanan untuk menjadikan mood lebih baik, memberi rasa senang, dan sebagai penghilang rasa sakit semula jadi. Selain itu, aktiviti ini juga membantu mengurangkan kegelisahan yang berlebihan dan merehatkan badan sehingga anda dapat tidur dengan lebih nyenyak.

5. Melindungi Tubuh dari Pelbagai Penyakit

Senaman aerobik secara berkala juga membantu mengekalkan kadar gula darah di dalam badan. Ini bererti, senaman aerobik juga dapat mengurangkan risiko tubuh dari berbagai ancaman penyakit kronik, seperti diabetes tipe 2, penyakit jantung, strok, kegemukan, osteoporosis, hingga barah.

Baca juga: 4 Gimnastik Sihat untuk Ibu Bapa

Apa-apa sukan sebenarnya sama bermanfaatnya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh lupa juga untuk memantau keadaan badan. Sekiranya anda merasakan simptom yang tidak biasa, segera buka aplikasinya dan memberitahu aduan anda kepada doktor melalui berbual atau panggilan video. Jadi, jangan lupa muat turun permohonan ya!

Rujukan:
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Latihan Aerobik.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2021. 10 Latihan Senamrobik Contoh: Cara, Faedah dan Banyak Lagi.
MedicineNet. Diakses pada tahun 2021. Latihan Aerobik: Jenis, Senarai, dan Faedah.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found