Ketahui Diagnosis Rhinosinusitis dengan Endoskopi Hidung

, Jakarta - Endoskopi hidung atau rhinoscopy adalah prosedur perubatan yang dilakukan oleh pakar ENT atau ahli otolaryngolog. Pemeriksaan ini adalah jenis endoskopi, yang merupakan prosedur pemeriksaan perubatan yang termasuk dalam kategori invasif minimum.

Pemeriksaan jenis ini dilakukan dengan menggunakan selang nipis dan kaku dengan kabel gentian optik. Alat yang digunakan untuk melakukan pemeriksaan ini disambungkan ke kamera dan sumber cahaya.

Baca juga: Inilah Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Rhinitis

Peralatan yang digunakan akan memaparkan gambar bahagian badan yang diperiksa pada layar yang juga telah disediakan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan dan mendiagnosis masalah kesihatan di telinga, hidung, dan tekak. Salah satu penyakit yang dapat didiagnosis dalam pemeriksaan ini adalah rhinosinusitis.

Penyakit ini dicirikan oleh gejala khas, seperti bersin, hidung tersumbat atau bahkan berair, dan hidung gatal. Rhinosinusitis juga sering ditandai dengan penurunan kepekaan terhadap deria bau, demam, sakit kepala, dan sensasi sakit muka.

Selain rhinosinusitis, ada beberapa masalah kesihatan lain yang juga dapat dikesan oleh endoskopi hidung, termasuk mimisan, polip hidung, tumor di hidung, dan kehilangan kemampuan untuk berbau. Endoskopi hidung akan membantu doktor mendapatkan butiran khusus mengenai gangguan tersebut, seperti sama ada terdapat kawasan pembengkakan tisu hidung atau terdapat atau tidak ada pendarahan.

Endoskopi hidung juga dapat mengesan kehadiran barah atau tumor di rongga hidung dan ruang di sekitarnya. Doktor sering menggunakan prosedur ini untuk rawatan pada kanak-kanak, seperti membuang benda asing yang telah memasuki hidung. Endoskopi hidung juga digunakan untuk menilai rawatan untuk keadaan kesihatan tertentu, terutama di kawasan hidung, telinga, atau tekak.

Baca juga: Adakah Sinusitis Selalu Perlu Dikendalikan?

Cara Mendiagnosis Rhinosinusitis dengan Endoskopi Hidung

Mengesan rhinosinusitis dengan endoskopi hidung boleh dilakukan di hospital yang menyokong. Sebelum pemeriksaan ini, anda akan diberi semburan anestetik atau kebas dan cecair dekongestan topikal di lubang hidung anda. Kemudian, doktor akan memasukkan endoskopi melalui satu bahagian hidung. Anda mungkin merasa sedikit tidak selesa semasa peranti dimasukkan ke lubang hidung anda.

Doktor akan bertanya sama ada alat itu terasa sangat menjengkelkan atau tidak. Sekiranya demikian, anda mungkin memerlukan lebih banyak anestesia untuk menjadikan peperiksaan berjalan lancar. Setelah semuanya terasa betul, alat ini akan didorong lebih jauh untuk melihat rongga hidung dan sinus.

Setelah menyelesaikan satu lubang hidung, pemeriksaan akan dilakukan pada lubang hidung yang lain. Mimisan atau pendarahan dari hidung mungkin berlaku selepas pemeriksaan ini.

Endoskopi hidung sebenarnya merupakan prosedur pemeriksaan yang agak selamat. Walaupun begitu, ia tidak menolak kemungkinan kesan sampingan atau komplikasi. Walaupun jarang berlaku, komplikasi yang biasanya timbul dari pemeriksaan endoskopi hidung adalah mimisan, pengsan, reaksi alergi atau reaksi lain yang berkaitan dengan anestetik atau dekongestan.

Segera berbincang dengan doktor anda sekiranya anda merasakan simptom kesan sampingan dari pemeriksaan ini. Dengan cara itu, risiko atau komplikasi yang lebih berbahaya dapat dielakkan.

Baca juga: 8 Cara Merawat Sinusitis di Rumah

Nah, itulah prosedur untuk mendiagnosis rhinosinusitis dengan endoskopi hidung. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai prosedur pemeriksaan ini, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.