Ini adalah 4 Ikan Laut untuk Otak Pintar

, Jakarta - Makan ikan secara berkala terbukti dapat membantu merangsang dan meningkatkan kecerdasan otak. Kerana, ikan adalah sejenis makanan yang mengandungi omega-3 yang baik untuk otak. Selain baik untuk otak, makan ikan secara teratur juga dapat memberikan manfaat lain untuk kesihatan tubuh, anda tahu.

Sejumlah kajian mendapati bahawa kandungan omega-3 pada ikan laut juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Omega-3 pada ikan dikatakan dapat menekan kadar lemak tinggi, sehingga menjadikan jantung lebih sihat.

Dari banyak jenis ikan, 4 ikan laut ini sangat popular, banyak dimakan, dan berperanan dalam menjaga kesihatan jantung dan kecerdasan otak. Ada apa-apa?

Baca juga: Inilah sebabnya makan ikan menjadikan kanak-kanak pintar

1. Tuna

Tuna adalah salah satu jenis ikan yang dapat menjaga kesihatan jantung. Dalam setiap 100 gram tuna, terdapat kandungan protein 23.4 gram. Jumlah ini cukup besar dan menjadikan ikan tuna sebagai ikan yang memberikan pengambilan protein berkualiti tinggi.

Tuna adalah sejenis ikan laut yang mengandungi protein yang paling banyak. Malangnya, jenis ikan ini juga disebut sebagai makanan laut yang paling banyak dan rentan terhadap merkuri. Jadi, memerlukan proses yang lebih lama sebelum dapat dimakan dengan selamat. Panjang proses ini dikhuatiri akan mengurangkan atau bahkan menghilangkan kandungan nutrien tuna.

2. Salmon

Ikan jenis ini sering diburu oleh ibu untuk dijadikan menu makanan pelengkap bayi. Sebabnya, salmon sangat terkenal sebagai sejenis ikan yang dapat membantu mendidik anak-anak. Sebenarnya, dalam setiap 100 gram salmon terdapat kandungan omega-3 yang mencapai hingga 2.018 miligram.

Satu kajian mendapati bahawa orang yang mengambil banyak asid lemak cenderung mempunyai hasil yang lebih baik ketika menjalani ujian mental. Selain itu, kandungan juga berperanan dalam meningkatkan ketajaman berfikir. Salmon adalah salah satu ikan yang mempunyai lemak, iaitu omega 3 DHA dan EPA. Lemak ini sangat baik untuk fungsi dan perkembangan otak.

Baca juga: 5 Makanan Berlemak yang Baik untuk Kesihatan

3. Kerapu

Ikan laut jenis ini juga baik untuk dimakan untuk mendapatkan jantung yang lebih sihat. Selain itu, tentunya kerapu juga mengandungi nutrien yang dapat menjadikan otak lebih cerdas. Bagi anda yang menggemari makanan laut, jangan lupa memasukkannya ke dalam menu makanan wajib, OK!

4. Ikan teri

Lada cili kecil. Istilah ini nampaknya tidak berlebihan untuk menggambarkan jenis ikan ini. Sebabnya, ikan bilis termasuk dalam senarai ikan yang mempunyai asid lemak omega-3 yang cukup tinggi. Selain itu, ikan bilis juga mengandungi kalsium tinggi. Jadi, selain berguna untuk kecerdasan otak dan kesihatan jantung, pengambilan ikan teri secara berkala juga dapat membantu meningkatkan kesihatan tulang.

Baca juga: Makan Malam Sihat untuk Penghidap Kolesterol

Tidak hanya itu, ikan teri juga dikatakan dapat menekan kolesterol dalam darah. Malangnya, pemprosesan ikan bilis sering dilakukan dengan cara yang tidak baik. Ikan teri sering diproses dengan pengasinan. Iaitu, ia menyebabkan kandungan garam yang tinggi dan boleh mencetuskan timbulnya pelbagai masalah kesihatan.

Wow, makan ikan sebenarnya boleh memberi faedah luar biasa, ya? Ayuh, makan ikan dengan kerap dan jangan lupa menambahkannya dengan vitamin atau makanan tambahan untuk menjaga kesihatan otak dan jantung anda. Lebih mudah membeli vitamin dan produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found