5 jangkitan kulit yang cenderung berlaku pada orang dewasa

, Jakarta - Kulit adalah organ terbesar badan. Kulit mempunyai beberapa fungsi, salah satunya adalah menutup dan melindungi tubuh. Kulit juga menghalang kemasukan kuman dari luar. Tetapi kadang kala kuman yang berjaya masuk boleh menyebabkan jangkitan pada kulit.

Kuman yang menjangkiti kulit boleh masuk sekiranya terdapat luka pada kulit. Jangkitan kulit boleh berlaku ketika sistem kekebalan tubuh lemah, misalnya ketika sakit atau menjalani rawatan perubatan. Terdapat beberapa jangkitan kulit yang cenderung berlaku pada orang dewasa. Ada apa-apa?

Baca juga: Cara menghilangkan parut jangkitan kulit hitam

1. Selulitis

Keadaan ini adalah jangkitan kulit bakteria yang biasa dan menyakitkan. Ketika pertama kali muncul, jangkitan adalah kawasan merah, bengkak yang terasa panas dan lembut ketika disentuh. Kemerahan dan pembengkakan kulit dapat merebak dengan cepat.

Jangkitan kulit ini sering menyerang kulit kaki bawah, tetapi sebenarnya boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, termasuk muka. Selulitis biasanya berlaku di permukaan kulit, tetapi juga boleh mempengaruhi tisu subkutan. Jangkitan boleh merebak ke kelenjar getah bening dan aliran darah.

2.Erisipelas

Jangkitan kulit ini berlaku di lapisan atas kulit. Erysipelas serupa dengan selulitis pada penampilan. Erysipelas disebabkan oleh bakteria Streptokokus , bakteria yang sama yang menyebabkan radang tekak.

Sekiranya ia menyerang kulit, keadaannya dalam bentuk tompok-tompok merah yang besar dan besar pada kulit. Kadang-kadang juga disertai dengan gejala lain, iaitu lepuh, demam, dan menggigil. Kulit muka dan kaki adalah kawasan yang paling sering terkena Erysipelas.

3. Impetigo

Impetigo adalah jangkitan kulit yang sangat berjangkit. Jangkitan kulit ini cenderung dialami oleh bayi dan kanak-kanak, tetapi mungkin orang dewasa mengalaminya. Impetigo dicirikan oleh luka merah pada wajah, terutama di sekitar hidung dan mulut, serta tangan dan kaki. Luka pecah dari masa ke masa berkembang menjadi kerak.

Baca juga: Ketahui 4 Jenis Jangkitan Kulit yang Disebabkan oleh Bakteria

4. Folikulitis

Folliculitis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh keradangan dan jangkitan pada folikel rambut. Folikel adalah rongga kulit kecil di mana rambut tumbuh. Setiap rambut di tubuh badan manusia dari folikelnya sendiri.

Folliculitis boleh muncul di mana sahaja badan, kecuali bibir, tapak tangan, dan telapak kaki. Keadaan itu muncul dalam bentuk lebam merah kecil yang mungkin mengandungi nanah, tetapi ada yang tidak. Perlu diingat, jangkitan kulit ini tidak berbahaya, tetapi boleh mempengaruhi orang-orang dari semua peringkat umur.

5. Abses Kulit atau Bisul

Bisul boleh berlaku ketika nanah terkumpul di folikel rambut, tisu kulit, atau di bawah kulit. Bisul adalah jangkitan kulit yang menyakitkan yang berkembang di bawah kulit. Apabila bakteria menjangkiti folikel rambut, folikel membengkak dan berubah menjadi bisul dan karbuncel. Orang dengan sistem imun yang lemah, remaja, dan orang dewasa muda lebih cenderung mengalami ulser daripada kanak-kanak kecil atau orang dewasa yang lebih tua.

Untuk mendiagnosis jangkitan kulit, anda mesti berjumpa doktor pakar di hospital terdekat. Anda boleh membuat temu janji dengan doktor dan mengetahui jadual latihannya di hospital melalui permohonan .

Baca juga: Jangkitan Kulit Viral dan Kulat, Apa Perbezaannya?

Ujian makmal mungkin diperlukan. Ujian makmal berfungsi untuk mengenal pasti jangkitan yang dialami dengan menggunakan sampel kulit yang dijangkiti. Kadang kala doktor juga menggunakan ujian darah untuk mengetahui jenis jangkitan yang anda alami.

Rawatan jangkitan kulit bergantung pada jenis jangkitan dan seberapa serius penyakitnya. Sebilangan jangkitan akan hilang dengan sendirinya. Krim, salap, atau losyen resep diperlukan untuk rawatan, termasuk ubat dan rawatan untuk menguras nanah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Selulitis
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Erysipelas
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Impetigo.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua yang anda perlu ketahui mengenai folikulitis
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa itu furuncles dan carbuncles?
Pakar Perubatan Keluarga Amerika. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan Kulit Bakteria Biasa
NCBI. Diakses pada tahun 2021. Jangkitan kulit bakteria dan tisu lembut pada orang dewasa: Kajian mengenai epidemiologi, patogenesis, diagnosis, rawatan dan tempat rawatan mereka