Memenuhi Pemakanan Bayi Baru Lahir dengan Mengonsumsi 4 Makanan Ini

, Jakarta - Menyusukan bayi yang baru lahir mungkin meletihkan, jadi kecenderungan untuk makan lebih banyak terjadi. Ternyata, makanan yang dimakan oleh ibu akan menjadi nutrien tersendiri untuknya baru lahir yang. Oleh itu, ibu yang menyusu harus sentiasa memperhatikan pengambilan makanan mereka.

Ibu yang menyusu harus mempunyai sekitar 450 hingga 500 kalori tambahan setiap hari untuk menjaga pemakanan baru lahir . Dengan menjaga makanan, ibu dapat mempercepat pertumbuhan bayi yang baru lahir. Berikut adalah beberapa makanan yang dapat memberi khasiat untuk bayi baru lahir!

Baca juga: Bolehkah Ibu Membantu Meningkatkan Perkembangan Otak Janin?

Makanan Yang Dapat Memenuhi Nutrien Baru Lahir

Seorang wanita yang sedang dalam program penyusuan mesti memberi khasiat yang baik untuk bayi baru lahir, agar pertumbuhan dan kesihatannya dapat dijaga. Walaupun begitu, tidak semua makanan yang anda makan dapat memenuhi nutrien dalam badan anda baru lahir , jadi sangat penting untuk memperhatikan pengambilan yang dimakan.

Nutrien khusus, seperti zat besi, kalsium, kalium, vitamin A, dan vitamin D diperlukan oleh ibu yang menyusui. Di samping itu, makan makanan yang berbeza juga penting agar bayi ibu tidak mempunyai rasa yang sama. Ini juga supaya bayi yang baru lahir dapat makan makanan pejal kemudian.

Oleh itu, ibu harus mengetahui makanan yang disyorkan oleh pakar pemakanan untuk dimakan oleh ibu yang menyusu. Ini adalah untuk menjaga pemakanan baru lahir untuk kekal sihat. Berikut adalah beberapa makanan yang baik untuk ibu menyusu, iaitu:

  1. Buah-buahan

Salah satu sumber makanan yang dapat memenuhi pemakanan baru lahir adalah buah-buahan. Makanan ini kaya dengan nutrien yang dapat memenuhi keperluan harian ibu menyusu. Selain itu, buah juga dapat mengatasi sembelit yang mungkin berlaku setelah melahirkan anak. Beberapa buah yang kaya dengan kalium dan vitamin yang boleh anda konsumsi adalah pisang, mangga, tembikai, jeruk, dan anggur.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai keperluan pemakanan baru lahir , doktor dari boleh menjawabnya. Anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar kamu ada! Anda juga boleh memberi vaksin di beberapa hospital yang berfungsi .

Baca juga: Masalah Ibu Baru Lahir untuk Mengatasi Kekeliruan Puting

  1. Sayur-sayuran

Makanan lain yang dapat memberi nutrien yang mencukupi untuk baru lahir adalah sayur-sayuran. Seorang ibu yang menyusu secara eksklusif harus makan sayur-sayuran sekurang-kurangnya 3 cawan sehari. Sayur-sayuran kaya dengan vitamin dan antioksidan yang baik untuk memulihkan nutrien sehingga tubuh dapat menghasilkan susu ibu lagi. Beberapa sayur-sayuran yang sangat disyorkan adalah bayam, kangkung, wortel, tomato, dan paprika.

  1. Makanan Kaya Protein

Makanan yang kaya dengan protein juga harus dimakan oleh ibu yang menyusukan bayi yang baru lahir. Tubuh ibu yang menyediakan susu ibu mesti memenuhi protein tambahan kira-kira 25 gram sehari dengan jumlah kira-kira 65 gram sehari. Beberapa makanan yang tinggi protein dan sihat untuk anda adalah kacang, daging tanpa lemak, dan makanan laut. Namun, ibu harus mengelakkan makanan laut yang mengandungi merkuri kerana boleh membahayakan bayi yang diberi susu ibu.

Baca juga: Kenali Jenis Alergi pada Bayi Baru Lahir

  1. Susu

Bukan hanya bayi baru lahir yang harus mengambil susu, ibu yang menyusukan juga. Ini kerana ketika menyusu, tubuh akan mengeluarkan kalsium dari tulang. Sekiranya anda kekurangan kalsium dan vitamin D, maka risiko osteoporosis akan meningkat. Susu dan keju adalah sumber kalsium yang baik untuk memenuhi vitamin D dalam badan.

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses 2019. Pemakanan penyusuan susu ibu: Petua untuk ibu
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses 2019. Makanan untuk dimakan dan dielakkan semasa menyusu