Mesti Tahu, Cara Melegakan Sakit Payudara Semasa Menyusu

, Jakarta - Selama beberapa hari pertama setelah melahirkan, payudara ibu akan menghasilkan kolostrum. Kolostrum adalah susu pertama yang dihasilkan setelah melahirkan. Ketika ini payudara umumnya lembut. Pada minggu berikutnya terdapat pembengkakan payudara yang ketara.

Setiap wanita hamil mengalami keadaan bengkak yang berbeza. Ada yang mengalami pembengkakan yang teruk, tetapi ada yang ringan. Bengkak ini biasanya akan disertai dengan sensasi sakit payudara.

Sebenarnya kesakitan pada payudara akibat pembengkakan dapat diatasi dengan menyusukan bayi secara berkala. Sekiranya bayi tidak menempel pada payudara dengan betul dan intensiti menurun, ia boleh mengakibatkan payudara menjadi terlalu kenyang.

Keadaan ini akan mengurangkan keanjalan payudara dan puting. Apabila payudara terlalu ketat, beberapa bayi tidak dapat menyusu dengan betul. Mungkin bayi menghisap terlalu keras, menyebabkan puting sakit.

Bengkak dan sakit pada payudara semasa menyusu boleh memberi kesan lebih lanjut, seperti demam dan juga jangkitan. Akibat lain yang berterusan adalah bahawa ia boleh mengganggu pengeluaran susu ibu. Mungkin terdapat gumpalan susu di payudara yang membesar, menyebabkan tubuh melepaskan isyarat kimia yang menyuruhnya mengurangkan pengeluaran susu.

Langkah pencegahan

 1. Menyusukan bayi secepat mungkin

Mulakan penyusuan secepat mungkin setelah lahir, untuk memberi bayi anda masa untuk belajar menyusu sebelum payudara menjadi terlalu tegang dan tegas.

 1. Elakkan menggunakan botol dan susu

Kecuali jika disyorkan secara perubatan, elakkan penggunaan botol dan bayi semasa awal semasa bayi belajar menyusu.

 1. Keamatan penyusuan susu ibu

Sebaik sahaja susu mula keluar, berikan susu ibu secepat mungkin dan sekurang-kurangnya lapan kali dalam 24 jam untuk mengelakkan payudara menahan susu terlalu banyak.

 1. Berunding dengan pakar

Lebih baik sebelum proses penyusuan bermula, ibu telah mendapat pendidikan yang tepat mengenai proses penyusuan. Bincangkan dengan perunding laktasi hospital supaya ibu dapat mendapatkan maklumat yang betul dan sesuai.

 1. Menggunakan bantuan tangan

Kadang kala semasa menyusu, perlu ada sedikit pertolongan agar susu dapat keluar dengan lancar. Ibu boleh melakukan ini dengan memegang payudara atau mengurut sedikit ke bawah.

Penyelenggaraan

Dari segi penjagaan payudara untuk menghilangkan sensasi kesakitan, ibu boleh menggunakan beberapa petua berikut:

 1. Mandi air suam dan tekan payudara

Untuk berehat, ibu boleh memulakan ritual penyusuan dengan mandi air suam terlebih dahulu. Hanya kemudian tekan payudara dengan air suam. Pastikan menggunakan kompres ini selama tidak lebih dari lima minit kerana terlalu lama juga dapat membuat bengkak bertambah buruk. Di samping itu, ibu boleh menggunakan kompres sejuk selama 10 minit selepas memberi makan untuk mengurangkan bengkak.

 1. Urut lembut

Urut lembut dan tekan payudara ketika bayi berhenti di antara penyusuan. Ini dapat membantu mengeringkan payudara dan mengurangkan susu.

 1. Tidak perlu mengambil ubat tertentu

Tanya doktor anda tentang keperluan ubat-ubatan tertentu untuk kesakitan dan keradangan.

 1. Penggunaan coli kejururawatan

Penggunaan bra kejururawatan yang menyokong dan sesuai dapat membuatkan ibu hamil merasa lebih selesa ketika menyusui.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana melegakan sakit payudara semasa menyusu, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

 • Ibu Baru Jangan Takut Menyusui, Ikuti Langkah Ini
 • Suami, Sokong Ibu Menyusui dengan 6 Perkara Ini
 • Agar sihat dan selamat, inilah cara yang betul untuk menyimpan susu ibu