Apakah Syarat yang Boleh Menyebabkan Myositis?

, Jakarta - Senaman yang berterusan dapat menyebabkan sakit otot, bengkak, dan kelemahan selama berjam-jam atau beberapa hari selepas bersenam. Keradangan menyumbang kepada gejala yang menyebabkan myositis.

Myositis adalah keadaan keradangan pada otot yang disebabkan oleh kecederaan, jangkitan, atau penyakit autoimun. Kedua-dua jenis spesifik tersebut adalah polymyositis dan dermatomyositis. Polymyositis menyebabkan kelemahan otot, biasanya pada otot yang paling dekat dengan batang tubuh. Sementara itu, dermatomiositis menyebabkan kelemahan otot, ditambah ruam kulit. Ayuh, ketahui lebih lanjut melalui artikel ini!

Punca Myositis

Pada myositis kelemahan biasanya bermula pada bahagian atas kaki dan kemudian menyerang bahagian atas lengan dan otot jauh dari pusat badan (disebut otot distal), termasuk otot tangan dan pergelangan tangan dan kaki bawah. Pembaziran otot (atrofi) sering ketara. Sehingga separuh daripada pesakit ini mengalami kesukaran untuk menelan.

Baca juga: Ketahui Rawatan untuk Myositis

Apabila myositis berjangkit disebabkan oleh selesema, gejala termasuk bukan sahaja sakit otot dan kelemahan otot, tetapi juga demam tinggi, menggigil, sakit tekak, batuk, keletihan, dan hidung berair.

Apabila disebabkan oleh trichinosis, gejala pada peringkat awal termasuk cirit-birit dan muntah. Kemudian, apabila parasit menyerang otot, gejala termasuk demam, mata kemerahan dengan bengkak kelopak mata, dan sakit otot.

Pesakit dengan pyomyositis biasanya mengalami demam, dan otot yang bernanah sakit, lembut dan sedikit bengkak. Kulit di atas otot mungkin berwarna merah dan panas.

Pada myositis ossificans, benjolan muncul di otot yang terjejas, dan benjolan ini mungkin sakit ketika anda menekannya. Gejala ini biasanya bermula beberapa minggu selepas kecederaan otot, terutamanya lebam.

Myositis juga boleh disebabkan oleh aruhan ubat. Gejala termasuk sakit otot, sakit, dan kelemahan. Gejala ini biasanya bermula sejurus selepas seseorang mula mengambil ubat baru atau gabungan ubat. Myositis lebih biasa apabila seseorang mengambil kombinasi ubat penurun lipid, seperti gemfibrozil (Lopid) dan lovastatin (Mevacor), daripada ketika satu ubat digunakan.

Baca juga: 5 Faktor Yang Boleh Meningkatkan Risiko Myositis

Di myositis, keradangan merosakkan serat otot. Ia menyebabkan otot menjadi lemah dengan mengganggu keupayaan otot untuk berkontrak. Walaupun myositis boleh menyebabkan sakit otot dan kesakitan, kelemahan biasanya merupakan gejala utama.

Dalam beberapa kes, myositis adalah masalah jangka pendek yang hilang setelah beberapa hari atau minggu. Dalam kes lain, ia adalah sebahagian daripada keadaan kronik (jangka panjang). Bentuk myositis kronik boleh menyebabkan atrofi otot (pengecutan dan pengecutan) dan kecacatan teruk.

Jenis-jenis Myositis

Terdapat banyak jenis myositis, termasuk miopati keradangan idiopatik. Dalam kumpulan penyakit otot yang jarang berlaku ini, penyebab keradangan otot tidak diketahui (idiopatik). Terdapat tiga jenis utama iaitu dermatomiositis, polymyositis, dan myositis badan inklusi.

Sejauh ini, kebanyakan bukti menunjukkan bahawa polymyositis dan dermatomyositis adalah gangguan autoimun, penyakit di mana sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang tisu badan sendiri.

Dalam myositis badan inklusi, otot juga mengandung struktur kecil yang menyerupai zarah virus (disebut badan inklusi), walaupun tidak ada jangkitan virus yang secara konsisten dikenal pasti berkaitan dengan penyakit ini.

Rawatan untuk Myositis

Rawatan untuk myositis merangkumi gabungan rawatan dan senaman ubat. Dalam beberapa kes yang teruk, rawatan dengan infus imunoglobulin ditawarkan. Immunoglobulin adalah antibodi yang dikumpulkan dari derma darah yang diberikan oleh orang yang sihat.

Baca juga: Inilah Pemeriksaan untuk Mengesan Myositis

Ini dapat membantu menghentikan sistem imun daripada menyerang tisu sendiri. Menggabungkan rehat dan senaman dapat membantu menguruskan myositis. Kebanyakan orang akan pulih sepenuhnya dari myositis. Walau bagaimanapun, sebilangan orang dengan gejala yang teruk tidak pernah pulih sepenuhnya.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai myositis, anda boleh terus bertanya . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Rujukan:

WebMD (2019), Myositis
Healthline (2019), Apa itu Myositis dan Bagaimana Ia Boleh Diubati?
Versus Arthritis (2019), Myositis