Raikan Tahun Baru dengan Anggur, Ketahui Faedahnya

, Jakarta - Akhir tahun adalah saat yang sangat menyenangkan kerana biasanya kita menghabiskannya dengan orang terdekat, seperti keluarga atau pasangan. Untuk menyertai perayaan Tahun Baru, tidak keterlaluan jika kita menyajikan pelbagai menu kegemaran keluarga dan dilengkapi dengan sebotol anggur. Anggur atau wain adalah minuman fermentasi yang mengandungi banyak alkohol.

Walaupun di Indonesia tidak terlalu umum, beberapa orang Indonesia suka mengkonsumsinya kerana selain memberi kesan negatif, manfaat anggur juga tidak kurang.

Pada mulanya, anggur adalah minuman yang biasa dimakan di negara-negara yang mempunyai empat musim. Fungsi anggur ini adalah untuk menghangatkan badan. Tetapi berkat globalisasi, minuman ini kemudian dapat diterima oleh hampir seluruh masyarakat dunia.

Walaupun mengandungi alkohol, anggur dianggap selamat jika diminum dalam dos yang tepat. Inilah faedah wain yang mesti anda ketahui:

  • Menjaga Berat Badan

Mereka yang gemar minum arak dengan jumlah yang betul setiap hari terbukti mempunyai berat badan yang stabil berbanding dengan mereka yang mengambil minuman beralkohol jenis lain. Ini kerana alkohol dalam wain akan membakar kalori dalam badan selama 90 minit selepas minum. Selain itu, anggur akan memberikan rasa kenyang ketika dimakan dengan makanan. Sebatian piceatannol di dalamnya mampu mencegah pembentukan dan pengembangan sel lemak. Kesannya, mereka yang suka minum arak mempunyai ukuran pinggang yang lebih kecil dan mengurangkan lemak perut.

  • Panjangkan Ingatan Otak

Kajian oleh Tedd Goldfinger dari Sekolah Perubatan Universiti Arizona , menyatakan bahawa penggunaan arak mencegah pembekuan darah dan mengurangkan keradangan saluran darah; kedua-duanya dikaitkan dengan penurunan kognitif dan penyakit jantung. Alkohol yang terdapat dalam arak Ia juga meningkatkan HDL, sehingga menghilangkan penyumbatan di arteri.

Di samping itu, menurut para penyelidik Sekolah Perubatan Universiti Johns Hopkins , ditulis dalam jurnal Neurologi Eksperimental , wain merah aka Wain merah melindungi otak dari kerosakan akibat strok. Resveratrol dalam anggur merah juga dapat meningkatkan kadar oksigen heme, enzim yang melindungi sel-sel saraf di otak.

  • Mencegah barah

Manfaat lain dari anggur adalah bahawa ia dapat membunuh sel barah. Di samping itu, sebatian fenolik diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan memperlambat pertumbuhan sel barah payudara. Antioksidan dalam segelas anggur disebut resveratrol dan dapat menghentikan pertumbuhan sel barah di hati atau bahkan di kawasan mulut. Kandungan resveratrol juga dipercayai dapat mencegah risiko barah usus besar. Bukan hanya anggur merah, anggur putih mengandungi antioksidan yang menghalang perkembangan sel barah.

  • Menguatkan Sistem Imun

Sebilangan orang bergantung pada suplemen vitamin untuk membantu menguatkan sistem imun untuk melawan agen penyebab penyakit. Sebenarnya, minum segelas wain sehari membantu tubuh menangkis jangkitan. Khasiat anggur jika diminum secara berkala dan secara sederhana mampu mengekalkan sistem ketahanan badan sehingga anda tidak mudah sakit.

Walaupun percutian Tahun Baru adalah saat yang menyeronokkan, adalah idea yang baik untuk tidak terbawa-bawa. Pengambilan wain yang berlebihan menyebabkan kesan negatif yang sebenarnya menghilangkan faedah wain itu sendiri.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah kesihatan wain, tanya sahaja . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • 6 Jenis Minuman Hangat pada Musim Hujan
  • Cara yang betul untuk menikmati alkohol tanpa menambah berat badan
  • Sebab Alkohol Menurunkan Kemungkinan Kehamilan Anda