Hasil Fatal bagi Tubuh, Inilah Cara Merawat Aneurisma Aorta

Jakarta - Aneurisma aorta berlaku apabila benjolan muncul di dinding aorta yang membawa darah jauh dari jantung dan mengedarkannya ke seluruh bahagian badan. Gangguan kesihatan ini boleh berlaku di saluran darah aorta di mana sahaja di dalam badan, dalam bentuk tiub ( fusiform ) atau bulat ( berkhasiat ).

Terdapat 2 (dua) jenis aneurisma aorta, iaitu:

  • Aneurisma aorta perut. Berlaku di sepanjang saluran darah aorta yang melalui perut atau perut.

  • Aneurisma aorta toraks. Berlaku di sepanjang saluran darah aorta yang melalui dada atau rongga toraks.

Dalam beberapa kes, seseorang boleh menderita kedua-dua jenis masalah kesihatan sekaligus. Orang yang mengalami gangguan ini juga mungkin mengalami pembedahan aorta atau merobek lapisan dalam dinding aorta. Gejala mungkin termasuk rasa berdenyut di perut diikuti dengan rasa sakit yang tidak dapat dijelaskan di bahagian perut atau bahagian bawah punggung.

Keadaan ini menyebabkan pemisahan satu atau lebih lapisan dinding aorta dan menjadikan dinding saluran darah utama ini menjadi lemah. Bukan hanya pembedahan aorta, penderita mempunyai risiko tinggi yang sama untuk pecah aneurisma.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah penyebab dan faktor risiko aneurisma aorta

Rawatan Aneurisma Aortik

Satu-satunya tujuan utama rawatan adalah untuk mengelakkan saluran darah aorta pecah di dalam badan. Walau bagaimanapun, rawatan yang anda terima akan bergantung pada ukuran aneurisma yang anda ada dan seberapa cepat ia berkembang. Jenis rawatan untuk aneurisma aorta adalah:

  • Pemantauan Perubatan

Rawatan perubatan dalam bentuk pemantauan intensif dilakukan sekiranya aneurisme yang anda miliki di perut atau bahagian badan lain kecil dan tidak menunjukkan sebarang gejala. Anda mungkin kerap melakukan pemeriksaan kesihatan untuk memeriksa apakah aneurisma berkembang, dan juga merawat keadaan perubatan lain yang berkaitan, seperti tekanan darah tinggi yang dapat membuat aneurisma bertambah buruk.

Baca juga: Kenali Aneurisma Aorta, Salah Satu Punca Kematian Mendadak

Sekiranya perlu, doktor menasihati anda untuk melakukan ujian pencitraan rutin, supaya ukuran aneurisma dapat dipantau. Pemeriksaan ultrabunyi diperlukan setiap 6 (enam) bulan setelah anda mendapat keputusan diagnosis dan melakukan pemeriksaan sokongan lain. Untuk mengurangkan risiko pembedahan aorta dan trombus, doktor akan melakukan stent atau endoprothesis endovaskular.

  • Operasi

Pembaikan pembedahan dilakukan sekiranya aneurisma aorta antara 4,8 hingga 5,6 sentimeter atau lebih besar lagi. Pembedahan adalah tindakan yang tepat jika anda mengalami simptom dalam bentuk sakit perut atau kebocoran aneurisma yang pastinya menyakitkan.

Jenis pembedahan yang dilakukan adalah berdasarkan usia, ukuran aneurisma, dan keadaan kesihatan anda, iaitu:

  • Pembedahan perut terbuka. Melibatkan membuang bahagian aorta yang rosak dan menggantinya dengan tiub sintetik dengan cara menjahit. Pemulihan memerlukan sebulan atau lebih.

  • Pembaikan endovaskular. Prosedur ini, yang lebih biasa digunakan, melibatkan pemasangan cantuman sintetik ke hujung tiub nipis atau kateter yang dimasukkan melalui arteri di kaki dan diikat di aorta.

  • cantuman. Tiub anyaman, yang ditutup oleh penyokong logam dan diletakkan di tempat aneurisma, diluaskan dan diikat. Ini menguatkan bahagian aorta yang lemah dan mencegah aneurisma pecah.

Baca juga: Jangan Main, Aneurisma Aorta Boleh Menyebabkan 10 Komplikasi Ini

Itulah 2 (dua) cara yang disyorkan untuk merawat aneurisma aorta. Kadang-kadang, gangguan kesihatan ini tidak mempunyai gejala, jadi anda harus mengetahui gejalanya lebih awal dengan bertanya kepada doktor secara langsung. Jangan cuai, anda harus menggunakan aplikasinya , kerana doktor pakar dalam bidangnya membantu anda setiap saat. Cukup dengan muat turun permohonan tidak mengapa!