Sekiranya Penghidap Hepatitis A Berjumpa dengan Ahli Gastroenterologi?

, Jakarta - Hepatitis adalah kondisi radang hati yang disebabkan oleh pendedahan kepada racun, penyalahgunaan alkohol, penyakit imun, atau jangkitan. Virus menyebabkan kebanyakan kes hepatitis, termasuk hepatitis A. Hepatitis A adalah sejenis hepatitis yang disebabkan oleh jangkitan dengan virus hepatitis A (HAV).

Hepatitis A adalah jenis hepatitis akut (jangka pendek), yang biasanya tidak memerlukan rawatan. Bentuk hepatitis yang sangat menular ini dapat disebarkan melalui makanan atau air yang tercemar. Hepatitis A biasanya tidak serius dan tidak menyebabkan kesan jangka panjang. Lebih-lebih lagi, hepatitis A biasanya hilang dengan sendirinya. Tidak diketahui secara pasti sama ada orang dengan hepatitis A perlu melawat ahli gastroenterologi.

Baca juga: Fakta Mengenai Hepatitis

Doktor yang mesti dilawati ketika anda menghidap hepatitis

Umumnya, jenis hepatitis yang perlu dikunjungi oleh ahli gastroenterologi adalah hepatitis C. Sekiranya anda mempunyai hepatitis A, anda mesti berjumpa dengan pakar perubatan dalaman terlebih dahulu, maka doktor anda boleh mengesyorkan doktor lain bergantung pada keadaan dan keparahan anda.

Harap maklum, tidak semua orang yang menderita hepatitis perlu berjumpa pakar, kecuali keadaan yang dialami seseorang sangat rumit atau tidak biasa. Terdapat tiga doktor pakar dengan latihan menangani hepatitis. Ketiganya memulakan pendidikan sebagai doktor perubatan dalaman atau pakar pediatrik. Dari latihan yang luas, mereka lebih pakar dalam bidang perubatan tertentu.

  • Doktor Penyakit Berjangkit. Mereka merawat penyakit yang disebabkan oleh mikroorganisma, seperti virus dan bakteria. Hepatitis virus akut yang disebabkan oleh virus hepatotropik (contohnya virus hepatitis A, B, dan C) dirawat dengan baik oleh doktor ini. Hepatitis yang bukan disebabkan oleh virus, seperti hepatitis alkoholik, paling baik dirawat oleh pakar lain.
  • Ahli gastroenterologi. Ini adalah subspesialiti perubatan dalaman. Pengkhususan ini memberi tumpuan kepada semua organ pencernaan dan proses badan. Kerana hati adalah bahagian penting dari metabolisme dan pencernaan. Ahli gastroenterologi adalah pakar dalam merawat hepatitis.
  • Ahli hepatologi. Ahli gastroenterologi dengan latihan yang luas dalam penyakit hati adalah ahli hepatologi. Doktor ini adalah subspesialis dengan latihan selama bertahun-tahun dan pakar dalam semua penyakit yang mempengaruhi hati, terutama hepatitis.

Baca juga: 4 Fakta Penting Mengenai Hepatitis A

Rawatan Hepatitis A Bertujuan Mengawal Gejala

Orang dengan hepatitis A perlu menjalani ujian darah untuk mencari tanda-tanda virus hepatitis A di dalam badan. Sampel darah diambil dari urat di lengan, kemudian dihantar ke makmal untuk ujian.

Tidak ada rawatan khusus untuk hepatitis A. Tubuh akan membersihkan virus hepatitis A dengan sendirinya. Dalam kebanyakan kes hepatitis A, hati sembuh dalam masa enam bulan tanpa kerosakan yang berpanjangan.

Rawatan Hepatitis A memberi tumpuan kepada menjaga keselesaan dan mengawal tanda dan gejala. Perkara yang diperlukan dengan hepatitis A, iaitu:

  • Rehat. Ramai orang dengan jangkitan hepatitis A merasa letih dan sakit dan mempunyai sedikit tenaga.
  • Menguruskan loya. Mual boleh menyukarkan seseorang makan. Cuba snek sepanjang hari dan bukannya makan makanan yang berat dan penuh. Untuk mendapatkan cukup kalori, makan makanan berkalori tinggi. Contohnya, jus buah atau susu. Minum banyak cecair adalah penting untuk mengelakkan dehidrasi sekiranya berlaku muntah.
  • Elakkan alkohol dan gunakan ubat dengan berhati-hati. Hati mungkin mengalami kesukaran untuk memproses ubat dan alkohol. Sekiranya anda menghidap hepatitis, jangan minum alkohol. Ini boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan hati. Bercakap dengan doktor anda mengenai semua ubat yang harus anda ambil, termasuk ubat bebas.

Baca juga: Inilah Hepatitis A

Kemungkinan Komplikasi Hepatitis A

Hepatitis A boleh menyebabkan masalah kesihatan yang lebih serius. Hanya komplikasi yang jarang berlaku dan lebih mungkin berlaku pada orang berusia lebih dari 50 tahun. Kemungkinan komplikasi yang perlu diperhatikan adalah:

  • Hepatitis kolestatik. Berlaku pada sekitar 5 peratus penderita, ini bermaksud hempedu di hati tersumbat dalam perjalanan ke pundi hempedu. Keadaan ini menyebabkan perubahan dalam darah dan menyebabkan demam kuning dan penurunan berat badan.
  • Hepatitis berulang. Komplikasi ini lebih kerap berlaku pada orang tua. Gejala keradangan hati seperti penyakit kuning, muncul semula secara berkala tetapi tidak kronik.
  • Hepatitis autoimun. Keadaan ini memicu tubuh itu sendiri menyerang hati. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh menyebabkan penyakit hati kronik, sirosis, dan akhirnya kegagalan hati.
  • Kegagalan jantung. Ia berlaku kurang dari 1 peratus dan biasanya menyerang orang yang lebih tua, sudah mempunyai jenis penyakit hati yang lain, dan mempunyai sistem imun yang lemah.

Sekiranya doktor anda menganggap hati anda tidak berfungsi dengan baik, maka dia akan mengesyorkan anda ke hospital untuk memantau seberapa baik hati anda berfungsi. Anda boleh menjadualkan pemeriksaan dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi . Dalam kes yang teruk, seseorang mungkin perlu menjalani pemindahan hati.Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Rawatan, Komplikasi, dan Prognosis Hepatitis A
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A.