4 Bahaya Solekan Tamat Tempoh

, Jakarta - Setiap jenis kosmetik biasanya disertakan dengan tarikh luput. Pengguna kosmetik tidak dinasihatkan untuk menggunakan kosmetik setelah tarikh luputnya. Namun, tidak sedikit wanita yang masih bertekad untuk terus menggunakan kosmetik yang mereka miliki walaupun telah melewati tarikh luput kerana pelbagai alasan. Seperti, tidak merasakan kesan yang dirasakan, menjimatkan perbelanjaan, dan sebagainya.

Sebenarnya, bahaya kosmetik yang sudah habis masa berlakunya adalah kandungannya beracun atau beracun. Salah satu ciri solekan yang telah habis dan perlu kita perhatikan adalah bau dan warna yang sudah mulai berubah. Menggunakan kosmetik yang sudah tamat tempoh tentu akan membahayakan kesihatan kulit, mulai dari gatal, kerengsaan, jangkitan, hingga barah kulit.

"Dalam kes yang paling ringan, kosmetik yang sudah habis masa berlakunya tidak lagi dapat digunakan sebagaimana mestinya. Dalam kes yang melampau, kosmetik yang telah habis masa berlakunya menyebabkan kerengsaan kulit, dermatitis, reaksi alergi, dan jangkitan, ‚ÄĚjelas dr. Jeremy Cumpston, pengarah Klinik Tanpa Umur dari Sydney, Australia.

Lihat perkara di bawah untuk lebih yakin mengenai bahaya penggunaannya solekan tamat.

1. Jerawat muncul

Bahaya paling mudah berlaku semasa menggunakan kosmetik yang sudah habis masa berlakunya adalah penampilan jerawat pada kulit wajah anda. Anda perlu tahu bahawa kandungan minyak dalam kosmetik wajah seperti foundation atau cream blush yang telah habis biasanya akan terkumpul di lapisan atas.

Oleh itu, apabila anda menggunakannya, ini bermaksud anda menggunakan produk solek dengan kandungan minyak yang tinggi yang akan menyumbat liang-liang wajah anda. Dengan pori-pori wajah yang tersumbat, tentu saja jerawat akan muncul di kulit wajah anda. Sekiranya anda ingin wajah anda bebas dari jerawat, maka jangan gunakan produk solek yang telah tamat tempoh.

2. Kerengsaan kulit

Selain jerawat, risiko yang akan timbul jika anda gunakan solekan luput adalah kerengsaan kulit. Ini kerana produk solek yang sudah luput mempunyai kandungan bakteria yang lebih tinggi. Nah, bakteria ini akan bertindak balas dengan kulit sehingga boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit wajah anda, seperti bintik merah, kemerahan, hingga kulit mengelupas.

3. Masalah Mata

Menggunakan kosmetik mata yang telah luput juga akan menyebabkan masalah pada bahagian mata anda. Ini disebabkan oleh hubungan langsung antara penumpukan bakteria pada produk kosmetik yang sudah habis masa berlakunya dan kawasan mata anda, kedua-dua kelopak mata dan bulu mata.

Dengan cara itu, tentu saja, anda dapat mengalami masalah mata mulai dari merasa sakit, mata menjadi berair, mata menjadi merah, hingga bisul / jerawat muncul di kawasan mata anda. Bukan itu sahaja, anda juga berisiko terkena jangkitan mata yang memerlukan rawatan khas.

4. Bibir Bengkak

Bibir anda akan terasa sakit, bertekstur kasar, kering, retak, malah bengkak jika anda menggunakan gincu yang telah habis. Anda pasti tidak mahu mempunyai bibir yang kelihatan tidak sihat, bukan? Oleh itu, sentiasa perhatikan tarikh luput gincu, gincu cecair , lip bibir , dan balsem bibir yang anda gunakan.

Tidak kira berapa harganya alat solek , jika terpaksa menggunakan gincu yang telah habis masa berlakunya hanya akan merosakkan kulit. Mulai sekarang, berhati-hatilah dalam menggunakan alat solek. Tetapi jika anda sudah menggunakan alat solek luput dan mengalami kesannya, kemudian segera buat soal jawab dengan doktor di . Doktor di akan memberikan nasihat sesuai dengan masalah yang anda alami. Tidak perlu meninggalkan rumah, di aplikasi anda boleh mengemukakan soalan dengan Cha t atau Panggilan Suara / Panggilan Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Rasakan kemudahan mengatasi kesihatan dengan muat turun permohonan .

Baca juga:

  • Menggunakan Alat solek Terlalu Boleh Merosakkan Kulit Muka, Inilah Penjelasannya
  • Trik Makeup Mata dengan Concealer Yang Perlu Ditiru
  • 5 Kelebihan Menghilangkan Makeup