Kesan Media Sosial Terhadap Kesihatan Mental Remaja

, Jakarta - Menurut hasil penyelidikan yang dilakukan oleh Pusat Penyelidikan Pew, media sosial hampir tidak dapat dipisahkan dari kehidupan remaja. Di satu pihak, kewujudan media sosial dapat membantu remaja mengembangkan kemahiran komunikasi, berkawan, mengejar bidang minat, dan berkongsi pemikiran dan idea.

Tetapi di sisi lain, media sosial memberi kesan negatif kepada remaja termasuk risiko penyakit mental. Institut Kesihatan Mental Nasional melaporkan bahawa penggunaan media sosial dapat meningkatkan risiko gangguan mental pada remaja berusia 18-25 tahun.

Tempoh Mempengaruhi Risiko Kesihatan Mental

Tiga platform media sosial yang paling popular di kalangan remaja adalah Youtube (digunakan oleh 85 persen remaja, menurut tinjauan Pusat Penyelidikan Pew 2018), Instagram (72 peratus) dan SnapChat (69 peratus). Menurut laporan 2018 yang dikeluarkan oleh GlobalWebIndex, orang berusia 16–24 menghabiskan purata tiga jam menggunakan media sosial setiap hari.

Penyelidikan dilaporkan dalam jurnal JAMA Psikiatri mendapati bahawa remaja yang menggunakan media sosial lebih dari tiga jam sehari berisiko tinggi menghadapi masalah kesihatan mental, terutamanya masalah dengan internalisasi atau imej diri.

Baca juga: Bilakah Seseorang Memerlukan Psikoterapi?

Media sosial memberi kesan positif kepada kanak-kanak dan remaja, sama ada mengajar kemahiran sosial, mengeratkan hubungan, atau hanya bersenang-senang. Walau bagaimanapun, penggunaan berterusan pelantar ia juga boleh memberi kesan negatif, terutama pada kesihatan mental dan kesejahteraan pengguna muda.

Bagaimana penggunaan media sosial dapat meningkatkan risiko kesihatan mental remaja? Faktanya ialah di media sosial, remaja juga mengalami perlakuan buruk. Tinjauan Pew Research Center 2018 terhadap remaja di Amerika Syarikat (AS), menunjukkan bahawa satu daripada enam remaja telah mengalami sekurang-kurangnya satu daripada enam bentuk tingkah laku kasar. di talian bermula dari

  • Panggilan nama (42 peratus).
  • Menyebarkan khabar angin palsu (32 peratus).
  • Menerima gambar eksplisit yang tidak diminta (25 peratus).
  • Mendapat ancaman fizikal (16 peratus).

Apa yang menjadikan keadaan ini lebih buruk adalah ketika remaja melihat perkara negatif yang berlaku di media sosial sebagai perkara biasa dan "risiko" daripada bermain di media sosial. Sekiranya ini terus dibenarkan, ia boleh mencetuskan masalah yang lebih serius.

Tidak mustahil remaja yang menjadi mangsa penderaan di di talian Sebaliknya, mereka melakukan perkara yang sama kepada orang lain. Menggunakan media sosial dengan cara yang bijak adalah salah satu usaha untuk membentengi diri daripada kesan negatif penggunaan media sosial terhadap kesihatan mental.

Menjaga Kesihatan Mental Semasa Media Sosial

Usaha untuk mencegah kesan negatif penggunaan media sosial oleh remaja dimulakan dengan mendidik remaja mengenai bahaya yang diberikan oleh media sosial. Salah satu cara yang paling berkesan adalah memastikan penggunaan media sosial remaja memberi kesan positif kepada kehidupan mereka.

Penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Psikologi Sosial dan Klinikal mendapati bahawa pelajar sarjana yang mengehadkan masa mereka di Facebook, Instagram, dan snapchat, sehingga 10 minit setiap hari atau penggunaan selama 30 minit untuk semua media sosial umumnya mempunyai imej diri yang lebih positif.

Baca juga: Inilah sebab mengapa kanak-kanak mengalami akil baligh dengan cepat

Pelajar yang mengehadkan penggunaan media sosial hingga 30 minit sehari melaporkan kurang kemurungan dan kesunyian setelah tiga minggu. Di samping itu, terdapat peningkatan mood yang mengurangkan kemurungan.

Remaja pada amnya menggunakan media sosial sebagai perbandingan antara mereka dan orang lain. Ini boleh merosakkan imej diri yang sihat. Ramai wanita merasa tidak enak dengan penampilan mereka ketika mereka melihat bagaimana penampilan orang di media sosial.

Cabaran terbesar bagi ibu bapa hari ini adalah memastikan remaja mereka menggunakan media sosial dengan cara yang positif. Selalunya corak penggunaan media sosial pada remaja sebenarnya meniru ibu bapa mereka.

Apabila ibu bapa menghabiskan lebih banyak masa di alat dan jarang melibatkan anak-anak mereka dalam aktiviti di dunia nyata, maka anak-anak akan menghabiskan lebih banyak masa di dunia di talian.

Sekiranya anda memerlukan nasihat dan maklumat mengenai kesihatan mental, anda boleh bertanya melalui aplikasi tersebut . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turunmelalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Rujukan:
Universiti Nevada, Reno. Diakses pada tahun 2020. Kesan Media Sosial terhadap Kesihatan Mental Remaja: Statistik, Petua & Sumber.
Jurnal Perubatan North Carolina. Diakses pada tahun 2020. Kesan Media Sosial terhadap Kesihatan Mental Remaja.