Petua Memproses Sayuran Hijau yang Betul

, Jakarta - Salah satu cara untuk menikmati sayur-sayuran adalah memasaknya. Walaupun sebenarnya ada beberapa sayur-sayuran yang sudah enak dimakan mentah, seperti sayur-sayuran segar. Selain mempunyai banyak mineral, sayur-sayuran juga mempunyai kandungan vitamin yang cukup tinggi dengan pelbagai khasiat yang sangat baik untuk kesihatan anda.

Baca juga: Ketahui Nutrien Sayuran Hijau yang Anda Tidak Boleh Lupa

Untuk mendapatkan nutrien dan nutrien dari sayur-sayuran hijau, sudah tentu anda perlu mengetahui cara memproses sayur-sayuran hijau dengan betul. Kadang-kadang, terlalu lama untuk memproses sayur-sayuran hijau menjadikan nutrien dan nutrien yang terdapat dalam sayur-sayuran hijau akan berkurang atau bahkan hilang. Sebenarnya, tidak semua sayur dapat diproses dengan cara yang sama.

Sebelum memproses sayur-sayuran hijau, anda perlu mengetahui cara memproses sayur-sayuran hijau agar tekstur, rasa, dan vitamin mereka tidak hilang.

1. Gunakan Sayuran Segar

Untuk makan sayur-sayuran hijau, anda harus memilih sayur-sayuran hijau yang masih segar. Dengan memilih sayur-sayuran yang masih segar, sudah tentu setelah memasak warna sayur-sayuran juga tidak akan berubah. Jadi, makanan akan menjadi lebih menarik untuk dimakan.

Jangan gunakan sayur-sayuran hijau yang telah disimpan di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku untuk beberapa hari. Biasanya sayur-sayuran yang tidak segar, kandungan nutrien dan nutriennya juga telah berkurang.

2. Basuh Sayuran dengan Air mengalir

Semasa mencuci sayur, anda harus menggunakan air mengalir. Jangan rendam sayur-sayuran ke dalam air sebelum membersihkan. Mencuci sayur dengan air mengalir akan membuatkan kuman atau bakteria hilang lebih cepat daripada jika anda merendam sayur di dalam air.

Dengan merendam sayur-sayuran di dalam air, anda akan mengurangkan kandungan nutrien dan nutrien dalam sayur-sayuran. Terdapat beberapa nutrien dan vitamin yang sangat mudah terkena air dan udara.

3. Potong Sayuran dalam Ukuran Besar

Anda perlu ingat, anda mesti mencuci sayur terlebih dahulu sebelum memotong sayur. Dengan begitu, nutrien yang terkandung tidak akan terbuang begitu sahaja. Anda juga disarankan untuk memotong sayur-sayuran dengan saiz yang besar. Ini mengelakkan nutrien atau vitamin terbuang semasa proses memasak sayur.

Semakin kecil sayur potong yang anda buat, semakin banyak nutrien akan hilang. Anda boleh memotong sayur-sayuran menjadi lebih kecil setelah selesai memprosesnya dan siap dimakan.

4. Perhatikan masa ketika memproses sayur-sayuran hijau

Sayuran termasuk dalam makanan yang mudah dimasak. Sekiranya anda memproses sayur terlalu lama, dikhuatiri akan mengubah tekstur, rasa, dan kandungan vitamin dalam sayur-sayuran hijau ini.

5. Pilih Kaedah Memasak Terbaik

Semasa memasak, anda harus memperhatikan cara memasak dengan baik. Contohnya, ketika merebus sayur hijau. Terlalu banyak air sebenarnya akan membuang lebih banyak nutrien dan vitamin dalam sayur-sayuran hijau.

Anda harus menggunakan sedikit air semasa merebus sayur hijau. Keluarkan sayur-sayuran sebelum air mendidih. Dengan cara itu, vitamin dan nutrien masih disimpan dengan baik dalam sayur-sayuran.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemprosesan sayuran hijau yang baik dan faedah sayur-sayuran hijau untuk kesihatan, anda boleh bertanya kepada doktor anda secara langsung. Lurus ke muat turun permohonan . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Hubungi Doktor , di sini anda boleh lakukan Video / Panggilan suara atau Berbual dengan doktor. Anda boleh mencari aplikasi pada Stor aplikasi atau Google Play .