Inilah muslihat untuk menjadikan otot badan bawah anda sekuat pemain bola sepak

Jakarta - Hanya dalam hitungan hari, salah satu acara sukan terbesar di dunia akan berlangsung: Final Piala Dunia 2018 . Pemain bola sepak teratas di planet ini akan bertanding kemahiran untuk bersaing untuk mendapatkan hak antarabangsa mereka, iaitu Piala Dunia FIFA.

Sudah tentu, pemain yang bertanding dalam acara berprestij itu adalah pemain terbaik di setiap negara. Sekarang, kerana kejohanan ini hanya diadakan sekali setiap empat tahun, pencapaian tahap prestasi puncak sangat penting. Setiap usaha dilakukan untuk mencapai had maksimum pemain, mulai dari diet yang sihat, latihan fizikal dan latihan kemahiran, untuk mengekalkan kestabilan emosi pemain di dalam dan di luar padang.

Baca juga: Pemain Rusia Dituduh Doping? Ini adalah kesan doping pada badan

Baiklah, bercakap mengenai fizikal dan kemahiran, Apa jenis menu senaman yang boleh menjadikan otot badan bawah pemain bola sepak menjadi kuat? Menurut Daniel Guzman, jurulatih utama dalam prestasi pemain di Major League Soccer (MLS) Los Angeles Football Club (LAFC), terdapat pelbagai menu latihan untuk membuat otot badan bawah menjadi kuat. Ingin tahu?

Nah, berikut adalah menu latihan supaya otot-otot badan bawah anda sekuat pemain bola sepak, menurut Daniel Guzman, yang juga melatih banyak pemain yang muncul di Piala Dunia 2018 seperti yang dilaporkan oleh Kesihatan lelaki.

1. Kerja Pecut

senaman pecut Ia terdiri daripada dua menu, iaitu:

Sideline-to-sideline

Salah satu cara Guzman melatih pemainnya untuk mencapai kepantasan dan ketahanan yang baik adalah dengan berlari sideline-to-sidelin e. Setiap wakil harus dilakukan pada 80-85 peratus kelajuan pemain. Pemain dikehendaki mengekalkan rentak dan melengkapkan empat hingga lapan repetisi dalam 15 saat. Mengapa tidak menggunakan kelajuan 100 peratus?

Jurulatih mengatakan pemain jarang menggunakan kelajuan penuh semasa permainan. Sebaliknya, mereka mesti mengekalkan kelajuan tetap, kemudian memilih saat yang tepat untuk menembak "turbo jet" apabila diperlukan. Guzman berkata, latihan ini cukup sederhana, tetapi sangat berkesan untuk menjadikan otot bahagian bawah lebih kuat.

Baca juga: Lakukan sukan ini setelah bangun lewat menonton Piala Dunia 2018

Kotak Cone Shuffle-to-Sprint

Guzman juga melakukan latihan ini untuk menguatkan otot-otot badan bawah pemain. Latihan ini menggunakan enam Kon (kon sebagai penanda). Jurulatih akan menyiapkan tiga Kon dalam satu baris, masing-masing dipisahkan dengan jarak 4.5 meter, dan tiga Kon yang lain berlari selari dengan jarak yang sama pada setiap satu Kon- miliknya. Dalam latihan ini, pemain mesti bergantian antara rombakan dan pecut dalam gerakan zigzag antara kon. Latihan ini terdiri daripada enam pengulangan yang mesti diselesaikan dalam 60 saat.

2. Latihan Perlawanan

Latihan ketahanan ini terdiri daripada tiga menu, iaitu:

Split Squats dengan Dumbbels

Sepanjang 90 minit pemain bergerak di atas padang dalam semua jenis pergerakan dan arah. Menurut Guzman, latihan berpecah setinggan ini dapat membantu mempersiapkan pemain untuk mempunyai otot badan bawah yang kuat. Untuk meningkatkan kekuatan, pemain juga diminta menahan dumbbells di tangannya semasa melakukan berpecah setinggan.

Jurulatih mengesyorkan agar setiap pemain melakukan tiga hingga lima pengulangan untuk setiap kaki. Menurut Guzman, secara amnya latihan ini dapat menguatkan otot kaki pemain. Sekiranya latihan ini dilakukan secara berkala, ia dapat menjadikan pergerakan kaki dan lutut lebih dominan sepanjang masa ketika pemain melakukannya berjoging atau pecut dalam bidang.

Baca juga: Hanya 19 Yang Tahu, Ini adalah Petua Lincah Kylian Mbappe

Lunges Berjalan dengan Dumbbells

Anda juga boleh mencuba kaedah ini sebagai menu senaman sehingga otot badan bawah anda sekuat pemain bola sepak. Pakar mengatakan, senaman ini mempunyai banyak faedah untuk otot-otot badan bawah. Guzman mengesyorkan pemainnya lakukan paru-paru wallking sejauh 45 meter semasa membawa dumbbells 50 peratus berat badan mereka. Supaya kaki belakang dapat berehat, latihan ini dapat dilakukan setelah selesai berpecah setinggan.

Carrier Petani dengan Dumbbells

Latihan ini bertujuan untuk menguatkan otot badan yang lebih rendah, meningkatkan keseimbangan, dan kekuatan inti. Latihan ini juga dapat meningkatkan kekuatan otot tangan pemain. Jangan salah, walaupun bola sepak menggunakan kaki, tangan juga diperlukan dalam sukan ini. Guzman mengatakan banyak pemain didorong oleh lawan mereka, atau harus mendarat setelah menangkap bola di udara.

Nah, perkara seperti itu jelas memerlukan kekuatan otot tangan. Menu latihan ini memerlukan pemain lakukan petani membawa (berjalan pantas) 45 meter semasa membawa dumbbells 50 peratus daripada jumlah berat badan mereka.

Jadi, bagaimana anda berminat untuk mencuba menu senaman di atas supaya otot-otot badan bawah anda sekuat pemain bola sepak?

Anda juga boleh meminta doktor secara langsung untuk melatih otot-otot badan bawah anda melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!