Jaga kesihatan kulit, ini adalah perbezaan antara psoriasis dan dermatitis

, Jakarta - Masalah kulit bukan hanya mengenai jerawat atau bintik hitam yang mengganggu penampilan. Tetapi, ada juga psoriasis dan dermatitis yang menyebabkan gatal yang membuatnya tidak selesa. Kerana bentuk dan simptomnya serupa, kedua-dua jenis penyakit kulit sukar dibezakan. Untuk mengetahui diagnosis yang tepat, disarankan agar anda berjumpa doktor.

Terutama jika anda mula terganggu dengan gatal-gatal, kemerahan dan keradangan pada kulit. Walau bagaimanapun, untuk membantu doktor membuat diagnosis, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai perbezaan antara psoriasis dan dermatitis.

Psoriasis

Psoriasis adalah penyakit kulit radang yang ditandai dengan kulit merah, mengelupas, bersisik, dan berkerak. Tanda-tanda ini kadang-kadang boleh menyebabkan gatal atau terbakar. Psoriasis boleh berlaku di mana sahaja di badan, tetapi biasanya muncul di lutut, punggung bawah, siku, atau kulit kepala.

Penyebab psoriasis dianggap berkaitan dengan gangguan autoimun, di mana sistem kekebalan tubuh salah dan sebaliknya menyerang sel-sel kulit yang sihat. Psoriasis timbul kerana badan menghasilkan sel kulit yang berlebihan. Ketika dalam keadaan normal, tubuh menghasilkan dan mengganti sel kulit mati dalam beberapa minggu, orang dengan psoriasis dapat mengalami pembentukan sel kulit dalam beberapa hari.

Kesannya, sel kulit yang dihasilkan terlalu cepat akan terkumpul dan membentuk penebalan. Terdapat beberapa faktor yang boleh mencetuskan psoriasis, termasuk tekanan, jangkitan tekak, obesiti, penyakit HIV, kecederaan kulit, pengambilan alkohol dan penggunaan ubat-ubatan tertentu. Psoriasis juga boleh disebabkan oleh keturunan.

Orang dengan psoriasis boleh mengalami gejala keparahan yang berbeza-beza. Ada orang yang mengalami gejala ringan atau bahkan tidak ada yang terjadi dalam jangka waktu tertentu, tetapi kemudian gejala ini bertambah buruk sehingga mengganggu keselesaan penghidapnya. Secara amnya, gejala psoriasis merangkumi:

  • Kulit terlalu kering hingga akhirnya retak dan kadang-kadang berdarah.

  • Kulit yang terkena psoriasis berwarna merah dan terasa tebal, kering, dan bersisik.

  • Kuku menebal dengan tekstur yang tidak rata.

  • Sendi bengkak dan kaku

Baca juga: 8 Jenis Psoriasis Yang Perlu Anda Ketahui

Dermatitis

Sementara dermatitis adalah keradangan pada kulit yang ditandai dengan ruam gatal merah. Kulit yang terkena dermatitis boleh melepuh, bernanah, berkerak atau mengelupas. Terdapat tiga jenis dermatitis, iaitu dermatitis atopik (eksim), dermatitis kontak, dan dermatitis seborrheic.

Dermatitis atopik lebih kerap berlaku pada bayi. Penyakit kulit ini dicirikan oleh ruam merah gatal yang biasanya muncul pada kulit di bahagian dalam siku, di belakang lutut, dan di depan leher. Apabila tergores, ruam dapat mengeluarkan cecair dan kerak. Dermatitis atopik boleh sembuh dan kemudian kembali.

Sementara itu, dermatitis kontak berlaku pada kawasan kulit yang terdedah kepada bahan yang boleh merengsakan kulit atau menyebabkan reaksi alergi, seperti: racun ivy , sabun, dan minyak pati. Ruam merah yang muncul akibat penyakit kulit ini boleh terbakar, menyengat, atau gatal, dan lepuh mungkin muncul.

Baca juga: Harus Tahu, 6 Cara Mengatasi Dermatitis

Dermatitis seborrheic adalah penyakit yang menyebabkan kulit menjadi bersisik, merah, dan kelemumur degil muncul. Keadaan ini paling kerap berlaku pada kulit kepala, tetapi juga boleh mempengaruhi kawasan kulit berminyak yang lain, seperti dahi, muka, punggung, ketiak, pangkal paha, dan dada atas. Dermatitis seborrheic adalah penyakit jangka panjang yang boleh hilang dan berulang. Apabila ia berlaku pada kulit kepala bayi, dermatitis seborrheic juga dikenali sebagai penutup buaian .

Baca juga: Kelemumur degil, jangan sampai Dermatitis Seborrheic

Nah, itulah perbezaan antara psoriasis dan dermatitis. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini, anda mesti segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Anda juga boleh membincangkan keadaan kulit anda dengan pakar aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual Anda boleh meminta nasihat kesihatan dan cadangan ubat dari doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.