Anak Bermula Remaja, Bagaimana Memulakan Pendidikan Seks?

Jakarta - Mempunyai anak-anak yang sudah mulai tumbuh menjadi remaja pastinya membuat setiap ibu bapa gugup. Melihat anak jatuh ke dalam janji menjadi mimpi buruk yang tidak dapat dibayangkan oleh seseorang. Oleh itu, seawal mungkin, mulailah memberi pendidikan seks kepada anak-anak. Kerana, pendidikan seks juga merupakan salah satu tanggungjawab ibu bapa.

Walaupun asas-asas pendidikan seks dan pembiakan mungkin telah diliputi dalam pelajaran di sekolah, kanak-kanak mungkin tidak memahaminya. Terutama ketika berhadapan dengan pilihan sukar mengenai seks. Itulah sebabnya, ibu bapa mesti berperanan dalam memperkukuh dan melengkapkan apa yang telah dipelajari oleh anak-anak di sekolah mengenai pendidikan seks.

Baca juga: Usia yang tepat untuk memulakan pendidikan seks pada kanak-kanak

Mulakan Pendidikan Seks Remaja Dengan Cara Ini

Walaupun sering sukar untuk mengelakkan topik seks, ketika ibu bapa dan remaja perlu membicarakannya, itu tidak selalu mudah. Berikut adalah beberapa petua untuk membantu anda memulakan perbincangan mengenai seks serta memberi pemahaman kepada anak anda:

1. Manfaatkan seketika

Semasa anda menonton TV atau menonton video di internet dengan anak-anak anda, dan tiba-tiba ada perbincangan mengenai tingkah laku seksual yang bertanggungjawab, manfaatkan masa itu. Mulakan perbincangan dengan bertanya apa yang difikirkan oleh anak tentangnya, atau jika ada perkara yang membingungkannya. Kemudian, perlahan-lahan masukkan pemahaman yang ingin anda sampaikan.

2. Bercakap dengan The Point

Bercakap sampai ke titik dan bersuara mungkin merupakan pilihan yang baik, ketika menjelaskan seks kepada anak-anak. Terutama jika selama ini anda dan anak anda sering membincangkan banyak perkara. Terangkan dengan jelas tentang bagaimana seks berisiko, bagaimana menghindarinya, dan bahaya apa yang bersembunyi.

Baca juga: Seberapa Besar Pengaruh Mindset Ibu terhadap Anak?

3. Jujur

Berikan pemahaman tentang seks kepada anak-anak dengan jujur, tanpa menambahkan rasa dramatik. Sekiranya anak anda mempunyai soalan yang sukar dijawab, tawarkan untuk mencari atau mencari jawapan bersama, sambil meneruskan perbincangan.

4. Pertimbangkan Perspektif Anak

Ramai ibu bapa masih bergantung kepada taktik menakut-nakutkan untuk mengelakkan anak mereka melakukan aktiviti seksual. Contohnya, dengan menyuruhnya untuk tidak berenang dengan rakan lelaki kerana itu berpotensi membuatnya hamil.

Jangan jadi seperti itu. Berikan fakta dan maklumat yang betul mengenai seks kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, jangan membincangkannya. Ketahuilah bahawa selama usia remaja anda, tentu saja, ada dorongan besar yang mula muncul mengenai seks, dan juga kebimbangan mengenai banyak perkara. Fahami perasaannya dan jelaskan dengan fikiran yang jelas.

5. Jawab setiap soalan kanak-kanak

Anda pasti tidak mahu anak anda mencari jawapan untuk pertanyaan dan rasa ingin tahu mereka dari sumber yang mengelirukan, bukan? Oleh itu, jika anak anda mengemukakan soalan mengenai seks, jangan menolaknya kerana ia janggal atau dengan alasan apa pun. Selamat datang soalan. Sekiranya perlu, terima kasih kerana meminta anda sebagai ibu bapa.

Baca juga: Hubungan antara ayah dan anak adalah renggang, ibu melakukan ini

Kerana, itu bermaksud anak mempercayai dan menganggap anda sebagai tempat untuk bertanya apa sahaja apabila bingung. Oleh itu, jika anak anda bertanya mengenai seks, jemput dia untuk mengadakan perbincangan. Berikan pemahaman yang tepat dan katakan kepadanya bahawa anda mencintainya, sehingga pasti tidak akan menyesatkannya.

Berdirilah sebagai ibu bapa yang paling memahami anak dan dia boleh paling dipercayai. Dengan cara itu, kanak-kanak akan membesar menjadi orang dewasa yang bertanggungjawab secara seksual pada masa akan datang. Jadi bagaimana jika anak anda tidak berminat dengan apa yang anda katakan mengenai seks? Jangan menyerah.

Terus katakan dan beri dia pengertian, kerana dia mungkin akan mendengar. Sekiranya anda mengalami kesukaran dalam memberikan pendidikan seks yang tepat kepada remaja, jangan ragu untuk bertanya kepada ahli psikologi di aplikasinya .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Pendidikan seks: Bercakap dengan remaja anda mengenai seks.
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Pendidikan Seks Untuk Remaja - Semua Yang Perlu Anda Ketahui.