Bolehkah COVID-19 Disembuhkan?

, Jakarta - Wabak COVID-19 masih berlanjutan hari ini (27/2). Menurut data dari Jawatankuasa Penanganan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Nasional, saat ini jumlah pesakit korona positif di Indonesia telah mencapai 1,329,074 orang. Pada masa ini pemerintah juga berusaha menekan angka positif dengan melakukan proses vaksinasi yang kini berada di tahap 2. Bukan hanya itu, pemerintah juga selalu mengingatkan masyarakat untuk mematuhi protokol kesihatan tempatan.

Baca juga : Mitos dan Fakta Mengenai Coronavirus

Menggunakan topeng, menjauhkan orang ramai, dan mencuci tangan dengan kerap adalah beberapa protokol kesihatan yang selalu diingatkan kepada orang ramai. COVID-19 adalah penyakit berbahaya dan sangat berjangkit. Atas sebab ini, selalu waspada untuk mengenali simptom dan mengambil rawatan yang sewajarnya agar keadaan ini tidak bertambah buruk. Kemudian, bolehkah COVID-19 disembuhkan secara optimum? Lihat ulasan dalam artikel ini!

COVID-19 Boleh Diubati Dengan Rawatan Yang Betul

Coronavirus sindrom pernafasan akut yang teruk 2 (SARS-COV-2) atau virus korona adalah virus yang menyerang sistem pernafasan. Virus ini, yang lebih dikenali sebagai COVID-19, adalah penyakit yang mudah menular dan dapat dialami oleh sesiapa sahaja. Bermula dari orang tua, wanita hamil, kanak-kanak, hingga bayi.

Sayangnya, sehingga kini tidak ada rawatan yang dapat mengatasi COVID-19. Walau bagaimanapun, COVID-19 dapat disembuhkan dengan rawatan yang betul. Sebenarnya, sehingga 6 Januari 2021, kes penyembuhan harian COVID-19 terus menunjukkan peningkatan peratusan hingga 82.8 peratus atau sebanyak 6.767 orang sehari. Sementara itu, hari ini (27/2) jumlah kes COVID-19 yang pulih telah mencapai 1,136,054 orang.

Untuk berusaha meningkatkan penyembuhan COVID-19, lancarkan dari Perubatan John Hopkins , Rawatan COVID-19 perlu dijalankan mengikut gejala yang dialami. Scott Campbell, ketua pegawai perubatan di Pusat Perubatan Wilayah Firelands, mengatakan perkara yang sama. Dia mengatakan tidak ada ubat yang dapat mengatasi COVID-19, tetapi dengan perawatan yang tepat dan tenaga perubatan pakar, gejala COVID-19 dapat diatasi dengan baik.

Rawatan untuk Orang dengan Gejala Ringan

Bagi pesakit COVID-19 dengan gejala ringan, anda boleh melakukan rawatan di rumah. Terdapat beberapa gejala ringan yang berkaitan dengan virus korona. Bermula dari demam, batuk, keletihan, sakit otot, sakit kepala, kehilangan deria bau dan rasa, sakit tekak, hidung berair, mual, hingga cirit-birit.

Untuk mengatasi gejala ini, lakukan rawatan di rumah dengan berehat lebih banyak, memenuhi keperluan cecair, dan makan makanan yang sihat untuk memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan. Pemenuhan pemakanan dan pemakanan dapat membantu anda meningkatkan daya tahan tubuh untuk mengatasi virus korona.

Baca juga : Berurusan dengan Virus Corona, Ini adalah Yang Harus Dilakukan dan Tidak Harus

Anda juga dapat memenuhi keperluan vitamin anda dengan mengambil makanan tambahan. Sekarang anda tidak perlu bersusah payah, anda boleh menggunakannya dan dapatkan vitamin yang anda perlukan melalui perkhidmatan membeli ubat. Hanya menunggu di rumah, vitamin yang anda perlukan akan dihantar terus dari farmasi dalam masa 60 minit. Berlatih? Ayuh, muat turun sekarang!

Selain itu, jangan lupa mengasingkan diri untuk membantu menghentikan penyebaran dan penularan virus korona. Perkara yang perlu diingat ialah pengasingan diri tidak hanya disyorkan bagi anda yang telah disahkan positif COVID-19. Pengasingan diri juga disyorkan bagi anda yang tinggal bersama orang dengan COVID-19, mempunyai hubungan langsung, dan mempunyai sejarah perjalanan jauh atau ke lokasi endemik COVID-19.

Semasa melakukan pengasingan diri, perhatikan beberapa peralatan perubatan yang diperlukan. Seperti termometer yang boleh anda gunakan untuk mengukur suhu badan setiap hari. Di samping itu, pastikan anda mempunyai topeng perubatan dan pembersih tangan, seperti pembersih tangan . Sekiranya anda tinggal bersama orang lain, anda harus mengelakkan penggunaan peralatan makan untuk mandi bersama.

Sudah tentu, memenuhi keperluan pemakanan dan vitamin yang anda perlukan semasa pengasingan diri dengan memakan makanan yang sihat. Anda juga boleh mengambil makanan tambahan vitamin untuk memulihkan keadaan kesihatan anda. Vitamin C, D, dan zat besi adalah beberapa jenis vitamin yang dapat membantu anda meningkatkan sistem imun anda untuk memulihkan kesihatan.

Tidak perlu bersusah payah, anda boleh mendapatkan pakej pengasingan diri dari terdiri daripada multivitamin dan perkhidmatan perundingan dengan doktor selama 14 hari. Dapatkan melalui aplikasi sekarang!

Melancarkan dari Pertubuhan Kesihatan Dunia , bagi pesakit dengan gejala ringan perlu mengasingkan diri selama 10 hari. Kemudian, pesakit baru boleh dibebaskan dari pengasingan diri setelah 3 hari bebas dari gejala. Perhatikan sama ada simptom, seperti selesema atau batuk bertambah teruk!

Lakukan Ini Apabila Gejala COVID-19 semakin teruk

Jangan teragak-agak untuk segera bertanya kepada doktor anda sekiranya anda atau saudara terdekat mengalami gejala COVID-19 yang semakin teruk. Kesukaran bernafas, sakit dada yang berterusan, rasa pusing atau keliru, ketidakupayaan untuk bergerak, atau perubahan warna pada kulit adalah beberapa tanda amaran bahawa COVID-19 semakin teruk.

Segera kunjungi hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan yang tepat apabila gejala COVID-19 bertambah buruk. Pilihan ubat yang diberikan akan disesuaikan dengan keadaan penghidap COVID-19, untuk meredakan gejala yang mereka rasakan.

Di beberapa negara, ubat antivirus Veklury (Remdesivir) telah diluluskan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. sebagai rawatan untuk menghilangkan gejala COVID-19 di hospital. Semasa di Indonesia, menggunakan ubat anti-virus yang dikenal sebagai Covifor (Remdesivir). Tidak hanya itu, terapi plasma darah yang pulih juga dianggap sebagai rawatan yang dapat dilakukan untuk meredakan gejala COVID-19 yang semakin teruk.

Baca juga : Perhatikan ini jika anda tinggal di rumah bersama pesakit Corona

Itulah beberapa rawatan yang boleh digunakan sehingga COVID-19 dapat disembuhkan. Saat ini proses vaksinasi sedang berlangsung di Indonesia. Sementara menunggu untuk mendapatkan vaksin COVID-19, pastikan kesihatan anda berada dalam keadaan optimum setiap hari.

Lakukan pemeriksaan suhu diri secara berkala di rumah dan kenali gejala awal COVID-19. Jangan lupa untuk terus mencegah penyebaran COVID-19, dengan menjaga kebersihan tubuh dan tangan, menghindari orang ramai, memakai topeng, dan menjaga kebersihan lingkungan.

Rujukan:
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Sejauh mana Kita Mencari Penyembuhan untuk COVID-19?
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2021. Adakah Coronavirus Boleh Diubati?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Melindungi Diri Anda dan Orang Lain?
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2021. Gejala Coronavirus.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2021. Kriteria Membebaskan Pesakit COVID-19 Dari Pengasingan.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Semua Yang Anda Perlu Tahu Mengenai COVID-19.
A.S. Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan. Diakses pada tahun 2021. FDA Meluluskan Rawatan Pertama untuk COVID-19.
Teknologi Kerajaan. Diakses pada tahun 2021. Tiada Penyembuhan Untuk Coronavirus, tetapi Pilihan Rawatannya Semakin Banyak.
Jawatankuasa Mengendalikan COVID-19 dan Pemulihan Ekonomi Negara. Diakses pada tahun 2021. Data Pengedaran.
Kerajaan Kanada. Diperoleh pada tahun 2021. Cara Mengasingkan di Rumah Apabila Anda Mungkin Mempunyai COVID-19.
Klinik Cleveland. Diperoleh pada tahun 2021. COVID-19 dan Tambahan: Apa yang Kita Ketahui Sekarang.