Sekiranya penghidap demam kepialu dirawat di hospital?

, Jakarta - Typhus adalah penyakit yang menyerang saluran pencernaan manusia. Salmonella typhi adalah sejenis bakteria yang sering menyebabkan tifus. Bakteria ini mampu menyebar melalui makanan, minuman, dan air minum yang tercemar dengan najis yang dijangkiti. Penyakit ini agak biasa di Indonesia dan menyerang hampir 100,000 orang setiap tahun.

Sebilangan orang boleh menjadi pembawa tifoid tanpa gejala, yang bermaksud mereka menyimpan bakteria di dalam usus mereka tetapi tidak mengalami sebarang gejala. Sementara selebihnya dapat menyimpan bakteria sehingga gejalanya hilang. Oleh itu, adakah setiap orang yang menghidap demam kepialu selalu dimasukkan ke hospital? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Inilah Cara Bakteria Salmonella Menyebabkan Kepialu

Sekiranya penghidap demam kepialu dirawat di hospital?

Rawat inap biasanya disarankan untuk seseorang yang mengalami gejala kepialu yang teruk, seperti muntah berterusan, cirit-birit, atau perut bengkak. Di samping itu, kanak-kanak dengan kepialu biasanya disarankan untuk dimasukkan ke hospital sebagai langkah berjaga-jaga agar tidak berkembang menjadi keadaan yang lebih serius.

Di hospital, penderita kepialu diberi suntikan antibiotik dan cecair melalui IV. Pembedahan mungkin diperlukan jika seseorang dengan tifoid mengalami komplikasi yang mengancam nyawa, seperti pendarahan dalaman atau bahagian sistem pencernaan yang pecah. Walaupun begitu, ini sangat jarang berlaku kerana biasanya rawatan antibiotik sahaja sudah mencukupi. Sebilangan besar pesakit memberi respons yang baik terhadap rawatan di hospital dan keadaan mereka secara beransur-ansur bertambah baik dalam masa 3-5 hari.

Rawatan Kepialu di Rumah

Sekiranya doktor menyatakan bahawa gejala kepialu yang anda alami masih ringan, doktor secara amnya akan mengesyorkan rawatan di rumah dan menetapkan tablet antibiotik. Ubat antibiotik ini biasanya harus diambil selama 7-14 hari sehingga bakteria mati sepenuhnya. Gejala umumnya mulai bertambah baik dalam 2-3 hari setelah mengambil antibiotik. Namun, walaupun anda merasa lebih baik, anda masih perlu mengambil antibiotik seperti yang disyorkan oleh doktor anda untuk mengelakkan ketahanan terhadap antibiotik.

Baca juga: Tiada Selera Semasa Tifus, Inilah Cara Mengatasinya

Semasa penjagaan di rumah, pastikan anda banyak berehat, minum banyak cecair dan makan dengan kerap. Anda juga diminta menjaga kebersihan diri dengan baik, seperti mencuci tangan dengan sabun dan air suam secara berkala untuk mengurangkan risiko menyebarkan jangkitan kepada orang lain. Anda mesti mengambil langkah-langkah berikut agar tidak menghantar typhus kepada ahli keluarga yang lain:

  • Ambil antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor anda dan pastikan untuk menyelesaikan semuanya.
  • Basuh tangan anda sekerap mungkin. Gunakan air sabun panas dan gosok tangan anda dengan bersih selama sekurang-kurangnya 30 saat, terutama sebelum makan dan selepas menggunakan tandas.
  • Elakkan menyediakan makanan untuk orang lain sehingga doktor anda mengatakan bahawa anda telah sembuh sepenuhnya dan tidak dapat menyebarkan penyakit ini.
  • Sekiranya anda bekerja di industri perkhidmatan makanan atau kemudahan penjagaan kesihatan, anda tidak boleh bekerja sehingga ujian menunjukkan bahawa anda tidak lagi menyebarkan bakteria kepialu.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Bawang Putih Boleh Mencegah Kepialu?

Sekiranya anda mempunyai aduan ringan semasa rawatan di rumah, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Masa lalu telefon pintar yang anda ada, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video . Ia mudah, bukan? Ayuh, muat turun aplikasinya sekarang!

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Demam kepialu.