Ini adalah perbezaan antara cystitis dan UTI pada wanita

, Jakarta - Wanita rentan terhadap penyakit yang melibatkan kawasan organ intim. Salah satu gangguan yang berlaku pada wanita adalah jangkitan saluran kencing (UTI). Secara amnya, ini disebabkan oleh penularan melalui hubungan seksual. Di samping itu, kawasan betina sering menjadi tempat pembiakan bakteria.

Salah satu jenis jangkitan saluran kencing yang biasa terjadi pada wanita adalah cystitis. Ini boleh menyebabkan anda merasakan sensasi terbakar ketika membuang air kecil dan darah ketika membuang air kecil. Persoalannya ialah apakah perbezaan antara cystitis dan UTI? Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Cystitis, Jangkitan Saluran Kencing yang Selalunya Mempengaruhi Wanita

Apakah Perbezaan Antara Cystitis dan UTI?

Sebenarnya, tidak ada perbezaan antara cystitis dan UTI. Cystitis adalah sejenis jangkitan saluran kencing. Seseorang yang mempunyai jangkitan pada sistem kencing, seperti ginjal, ureter, pundi kencing, dan uretra, mengalami gangguan tersebut. Sekiranya jangkitan berlaku di pundi kencing, maka orang itu mengalami sistitis.

Cystitis umumnya disebabkan oleh jangkitan bakteria yang melibatkan pundi kencing. Ia sering disebabkan oleh jangkitan virus dan bukannya disebabkan oleh jangkitan kulat dan penyebab lain. Penyakit ini juga boleh disebabkan oleh pengambilan ubat, penyakit lain, dan kesan sampingan terapi radiasi.

Walau bagaimanapun, apabila cystitis berlaku jarang menyebabkan kelainan yang teruk. Dalam kes ringan, ia akan menjadi lebih baik dengan sendirinya setelah beberapa hari. Pada seseorang yang mengalami gangguan ini pada tahap yang teruk, rawatan biasa mungkin diperlukan. Ini untuk mengelakkan jangkitan buah pinggang yang lebih teruk.

Gejala utama cystitis yang biasa dilihat pada orang dewasa adalah:

  • Sakit, terbakar atau menyengat ketika membuang air kecil;

  • Kencing lebih kerap dan mendesak daripada biasa;

  • Air kencing berwarna gelap atau berbau kuat;

  • Sakit di perut;

  • Badan berasa tidak sihat, sakit, dan letih.

Gejala yang mungkin berlaku pada anak kecil ketika menghidap sistitis termasuk:

  • Rasa sakit di perut;

  • Perlu membuang air kecil dengan segera atau lebih kerap;

  • Menghidap demam 38 darjah Celsius atau lebih;

  • Kelemahan atau kerengsaan;

  • Menurunkan selera makan dan muntah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perbezaan antara cystitis dan UTI, doktor dari dapat menjawab kekeliruan yang anda alami. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Kemudian, anda boleh melakukan pemeriksaan fizikal dengan membuat pesanan di talian melalui aplikasi tersebut.

Baca juga: Tabiat Ini Menyebabkan Cystitis

Cara Mendiagnosis Cystitis

Cara untuk mendiagnosis gangguan ini, doktor melakukan pemeriksaan fizikal. Pada mulanya, anda akan ditanya mengenai gejala yang timbul dan sejarah penyakit yang menyerang anda. Selepas itu, ujian tambahan boleh dilakukan, seperti ujian air kencing dan sinar-x. Ini untuk mencari sebab lain yang menyebabkan keradangan saluran.

Pemeriksaan lain yang dapat dilakukan agar hasilnya lebih terperinci adalah cystoscopy. Ini dilakukan dengan memasukkan tiub kecil dengan kamera di hujungnya. Kaedah ini dilakukan untuk melihat keadaan saluran kencing untuk mengetahui apa yang menyebabkan gangguan ini.

Rawatan untuk Cystitis

Setelah membuat diagnosis, langkah-langkah rawatan akan dijalankan. Rawatan bergantung kepada keparahan kejadiannya. Cara mengurangkan gejala sistitis secara bebas adalah dengan meminum banyak air, melakukan kompres pada perut, dan mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Baca juga: Menyerang pundi kencing, berikut adalah petua untuk mencegah sistitis

Sekiranya semua perkara ini tidak berfungsi, maka anda mesti mengambil antibiotik untuk menyingkirkan jangkitan. Dos yang diberikan adalah mengikut tahap keparahan kejadiannya. Ubat yang diberikan mesti habis sehingga gangguan yang berlaku hilang sepenuhnya. Untuk mengelakkan keadaan berulang, anda harus menghindari kebiasaan menahan kencing dan minum air secukupnya setiap hari untuk mencegah pembiakan bakteria di saluran kencing.

Rujukan:
Talian Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Jangkitan Pundi kencing vs. UTI: Cara Beritahu Yang Anda Miliki
MedicineNet. Diakses 2019. Apakah Perbezaan Antara Jangkitan Pundi kencing vs UTI?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found