Kenali 3 Tanda Alam Gangguan Tidur Selain Kesukaran Tidur di Malam Hari

, Jakarta - Kualiti tidur seseorang dapat mempengaruhi kualiti hidup seseorang. Kurang tidur menyebabkan masalah kesihatan dan gangguan mental. Secara umum, manusia memerlukan 8 jam tidur, tetapi jika mereka mengalami gangguan tidur, tidak mustahil seseorang mengalami kesukaran untuk tidur dan tidak mendapat tidur yang berkualiti.

Baca juga: Berikut adalah 3 Gangguan Tidur yang Perlu Anda Ketahui

Gangguan tidur ini juga dikenali sebagai insomnia. Selain sukar tidur pada waktu malam, orang yang mengalami insomnia mengalami tanda-tanda lain seperti:

1. Rasa Penat pada Siang

Seseorang yang mengalami insomnia lebih cenderung merasa letih pada siang hari. Ini kerana pada waktu malam tubuh dan minda tidak dapat berehat dengan baik. Selain itu, biasanya penghidap insomnia juga lebih sukar untuk fokus dan membuat keputusan. Ini menyebabkan insomnia mengalami keadaan kerja yang kurang produktif dan kurang daripada hasil kerja yang optimum.

2. Sakit kepala yang kerap

Biasanya, seseorang yang mengalami insomnia lebih kerap merasa pening walaupun telah tidur selama 8 jam.

3. Muka yang kelihatan letih

Selain keadaan badan yang selalu merasa letih, orang yang mengalami insomnia mempunyai wajah yang kelihatan lesu. Keadaan ini disebabkan oleh kurang rehat dan kualiti tidur yang buruk.

Punca Insomnia atau Gangguan Tidur

Insomnia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi insomnia dapat dielakkan dengan mengurangkan faktor-faktor yang menyebabkan insomnia:

1. Tekanan

Tekanan boleh menyebabkan seseorang mengalami insomnia. Tekanan menjadikan minda anda terlalu aktif pada waktu malam, sehingga sukar untuk tidur.

2. Keresahan

Sama seperti tekanan, kegelisahan yang berlebihan menjadikan minda anda terlalu aktif sehingga boleh menyebabkan anda menghadapi masalah tidur. Harus menjauhi aktiviti yang boleh merangsang badan.

Baca juga: Ingin Mengatasi Gangguan Tidur? Ayuh, Buat Rekod Tidur Harian

3. Mengalami Sakit Kronik

Terdapat beberapa penyakit yang mengganggu kualiti tidur seseorang. Contohnya, artritis, gangguan asid perut, dan sakit belakang yang membuatkan anda bangun pada waktu malam

4. Tabiat Tidur Buruk

Tabiat tidur yang buruk dapat membuat seseorang mengalami gangguan tidur. Elakkan menggunakan telefon bimbit anda sebelum anda tidur kerana boleh memperburuk keadaan gangguan tidur.

Insomnia boleh hilang sendiri dalam beberapa hari, tetapi ada beberapa keadaan yang memerlukan pemeriksaan lebih lanjut, apabila gangguan tidur atau insomnia selama lebih dari 4 minggu mengganggu aktiviti harian atau anda sering bangun di tengah malam dengan kejutan dan sesak nafas.

Rawatan Gangguan Tidur

Insomnia dapat diatasi dengan beberapa cara seperti penggunaan ubat atau terapi. Selain itu, insomnia dapat dicegah dengan beberapa cara seperti:

  1. Elakkan pengambilan makanan dan minuman yang berlebihan sebelum tidur.

  2. Elakkan dan batasi pengambilan kafein dan alkohol agar tidak berlebihan dan menyebabkan gangguan tidur.

  3. Cuba lakukan banyak aktiviti pada siang hari untuk mengelakkan tidur siang. Anda juga boleh melakukan senaman ringan pada waktu petang untuk mengelakkan masalah tidur pada waktu malam.

  4. Tidak ada yang salah dengan mewujudkan suasana yang selesa ketika anda akan tidur dengan menyesuaikan lampu bilik agar lebih redup. Selain itu, menambahkan aromaterapi agar minda lebih santai dapat dilakukan untuk mengelakkan gangguan tidur pada waktu malam.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor anda secara langsung mengenai keadaan gangguan tidur yang anda alami. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 4 Tabiat untuk Mengelakkan Gangguan Tidur Berjalan