7 Gaya Hidup untuk Mencegah Sialolithiasis

, Jakarta - Pada penderita sialolithiasis, terdapat koleksi gejala masalah kesihatan pada kelenjar air liur. Kelenjar air liur sendiri bertanggungjawab menghasilkan air liur yang berguna untuk menjaga mulut lembap, melindungi gigi dari kerosakan, dan membantu proses pencernaan makanan. Apa yang harus dilakukan untuk mencegah sialolithiasis?

Baca juga: Bilakah Gigi Bermula Tanpa Gigi?

Pada penghidap Sialolithiasis, gejala berikut akan dijumpai

Gejala biasa yang muncul pada orang dengan sialolithiasis adalah benjolan yang menyakitkan di bawah lidah, dan rasa sakit yang berlebihan ketika mengunyah dan menelan makanan. Gejala yang timbul bergantung pada penyebab benjolan yang muncul, seperti:

 • Sialadenitis, yang merupakan jangkitan yang menyerang kelenjar air liur utama. Gejala termasuk demam, nanah berbau busuk di mulut, dan benjolan di bahagian dalam pipi.

 • Sekiranya sista muncul di kelenjar air liur, gejala termasuk kesukaran mengunyah, kesukaran bercakap, dan kesukaran menelan.

 • Sekiranya jangkitan virus menyerang kelenjar air liur, gejalanya termasuk demam, sakit otot, sakit kepala, dan pembengkakan pada kedua sisi wajah.

 • Sindrom Sjogren adalah penyakit yang disebabkan oleh keradangan kelenjar air mata dan air liur. Gejala termasuk mata kering, mulut kering, kerosakan gigi, bisul mulut, batuk kering, sakit sendi, dan sering merasa letih.

Sekiranya anda menemui simptom di atas, segera berbincang dengan pakar, ya! Kerana gejala yang muncul adalah petunjuk penyakit berbahaya.

Baca juga: Hati-hati, alkoholik mudah terkena Sialolithiasis

Inilah Punca Sialolithiasis

Pengkalsifikasi batu yang menyekat kelenjar air liur adalah penyebab utama sialolithiasis. Kelenjar air liur sendiri bertanggungjawab menghasilkan air liur yang terdiri daripada tiga bahagian, iaitu parotid, submandibular, dan sublingual. Nah, proses kalsifikasi satu kelenjar atau beberapa kelenjar boleh menyebabkan sialothiasi.

Inilah Gaya Hidup untuk Mencegah Sialolithiasis

Beberapa gaya hidup yang boleh anda lakukan untuk mencegah sialolithiasis, termasuk:

 1. Minum banyak air.

 2. Jaga kesihatan gigi dan mulut dengan menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari.

 3. Berkumur dengan air garam.

 4. Setelah menggosok gigi, gunakan ubat kumur dan benang gigi untuk mengelakkan sisa makanan di antara gigi anda.

 5. Jangan gosok gigi terlalu keras, gunakan berus gigi dengan bahan lembut.

 6. Makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang.

 7. Berhenti merokok. Asap rokok boleh menjadikan mulut anda lebih kering. Selain itu, merokok juga boleh merosakkan fungsi air liur di mulut yang berguna untuk melawan karies gigi. Karies gigi adalah jangkitan gigi yang menyerang struktur tisu keras gigi.

Baca juga: Kesukaran Menelan Makanan, Hati-hati terhadap Gejala Sialolithiasis

Rawatan sialolithiasis bergantung pada keadaan kesihatan pesakit, dan juga tahap keparahan sialolithiasis yang dialami. Sekiranya sialolithiasis disebabkan oleh jangkitan bakteria, antibiotik dapat diberikan untuk mencegah penyakit menjadi semakin teruk. Sekiranya sialolithiasis berlaku kerana barah atau tumor, rawatan dapat dicapai dengan radiasi atau kemoterapi.

Rawatan boleh membuat anda merasa tidak selesa dan membuat anda mengalami dehidrasi. Untuk itu, anda disarankan untuk mengambil banyak air. Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan mengenai masalah kesihatan anda, boleh menjadi penyelesaian! Bukan hanya perbincangan langsung, anda juga boleh mendapatkan ubat yang anda perlukan. Ayuh, muat turun aplikasi di Google Play atau App Store!