Selalunya Bermain Futsal pada Waktu Malam, Ini Kesannya Terhadap Kesihatan

, Jakarta - Di era yang semakin sibuk ini, kadang-kadang seseorang tidak ingin bersenam, tetapi seolah-olah tidak ada waktu yang tersisa. Pada akhirnya, malam itu juga digunakan untuk bersenam dan salah satu sukan yang diminati adalah futsal. Kerana selain sihat, futsal juga senang dilakukan, terutama ketika dilakukan bersama rakan.

Anda hanya perlu berhati-hati jika anda bermain futsal pada waktu malam, kerana ada kemungkinan ia akan memberi kesan kepada kesihatan anda. Bermain futsal mungkin lebih produktif untuk suhu badan tertinggi. Bagi kebanyakan orang, suhu badan meningkat antara 2 petang dan malam. Dalam jangka masa ini, otot lebih fleksibel, tenaga yang dirasakan rendah, masa reaksi lebih cepat, kekuatan berada di puncaknya, dan denyut jantung dalam keadaan rehat dan tekanan darah rendah. Menurut pakar, ini adalah masa yang tepat untuk bersenam.

Sementara itu, pada waktu malam, suhu badan mula sejuk dan degupan jantung kurang optimum. Atas sebab ini, waktu petang atau petang adalah waktu yang tepat untuk futsal. Namun, akan lebih baik jika dilakukan pada waktu pagi, ketika tahap testosteron pada lelaki berada di puncaknya.

Baca juga: Suka Sukan pada Malam? Perhatikan 5 petua ini

Futsal di Malam Menyebabkan Insomnia

Bagi sesetengah orang, bersenam sebelum tidur boleh menyebabkan insomnia atau gangguan tidur. Anda harus mengelakkan masalah tidur yang berkaitan dengan sukan atau bermain futsal pada waktu malam. Walaupun begitu, anda masih boleh melakukan senaman ringan hingga sederhana. Anda mesti tahu bahawa futsal adalah sukan yang terlalu berat.

Sebelum mula bersenam, beri badan anda masa yang cukup untuk sesi memanaskan badan dan menyejukkan badan. Luangkan sekurang-kurangnya tiga hingga lima minit pada akhir latihan anda untuk bergerak dengan kadar yang lebih perlahan.

Latihan ringan atau perlahan memberi jantung lebih banyak peluang untuk mengatur kadar, pernafasan dan tahap hormonnya. Jangan ketinggalan juga selepas latihan. Regangan melonggarkan otot, meningkatkan peredaran darah dan membantu badan lebih relaks untuk tidur.

Baca juga: Latihan Pagi atau Petang, Mana Yang Lebih Baik?

Tentukan Irama Circadian

Prestasi sukan mungkin berbeza mengikut masa latihan. Sebilangan besar disebabkan oleh irama sirkadian badan yang dikawal oleh hormon di dalam badan. Irama sirkadian menentukan corak fizikal dan tingkah laku seperti tidur, mood, metabolisme, dan suhu badan.

Bagi kebanyakan orang, fungsi paru-paru adalah yang terbaik pada waktu petang. Namun, kerana irama sirkadian setiap orang berbeza, senaman pada waktu malam sebenarnya baik untuk sebilangan kecil orang.

Tentukan mana yang sesuai untuk badan

Sebenarnya, ukuran sihat atau tidak sihat, sesuai dan tidak sesuai, semuanya bergantung pada daya tahan badan anda sendiri dan masa yang tepat untuk bersenam. Contohnya, burung hantu mencapai aktiviti dan tenaga mereka pada waktu malam dan lebih perlahan pada waktu pagi. Ini juga boleh menjadi pertimbangan bagi anda. Namun, ingat lagi bahawa yang lebih penting daripada waktu bersenam adalah sukan itu sendiri.

Untuk mengetahui keadaan fizikal anda, anda boleh bertanya dan memeriksa kesihatan anda dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Mungkin anda akan mendapat ujian fizikal untuk menentukan prestasi sukan anda pada waktu malam. Dari sana, anda juga dapat mengetahui bahawa kapan waktu yang tepat untuk bersenam untuk badan anda.

Untuk mengetahui bagaimana futsal mempengaruhi prestasi tidur dan senaman, pertimbangkan untuk menyimpan jurnal sukan, makanan, dan tidur. Catat masa anda bersenam, jenis latihan yang anda lakukan, intensiti, dan lamanya.

Baca juga: Latihan Rajin Boleh Mencegah Depresi, Benarkah?

Seterusnya, perhatikan sama ada anda mudah tidur setelah bersenam, sama ada anda cukup tidur dan anda bangun dengan bertenaga atau lemah. Dengan mengumpulkan data, anda dapat menyesuaikan tabiat anda untuk meningkatkan senaman atau tidur.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Bersenam di Malam Menyusahkan Tidur Anda?
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Kesan senaman malam yang kuat terhadap kualiti tidur dan aktiviti autonomi jantung.