Fahami ciri, jenis, dan cara mencegah paru-paru basah

Jakarta - Paru-paru basah atau istilahnya pneumonia adalah jangkitan yang berlaku pada satu atau kedua paru-paru. Jangkitan ini disebabkan oleh mikroorganisma, termasuk bakteria, jamur, atau virus yang memicu keradangan di kantung udara atau di alveoli di satu bahagian paru-paru, atau bahkan kedua-duanya di mana paru-paru mengisi dengan cairan atau nanah. Untuk mengetahui lebih lanjut, ciri-ciri paru-paru basah berikut adalah perkara biasa.

Ciri-ciri Paru-paru Basah

 1. Batuk berdarah
 2. Batuk kering atau disertai dengan kahak dan berdehit
 3. Demam tinggi melebihi 39 darjah celcius
 4. Demam, menggigil, dan kerap berpeluh
 5. Degupan jantung
 6. Hilang selera makan
 7. Sering merasa pening
 8. Pening dan muntah
 9. Nafas cepat dan sukar bernafas
 10. Sakit dada yang semakin teruk ketika batuk
 11. Sakit otot
 12. Warna kulit biru kerana kekurangan oksigen

Selain mengetahui ciri-ciri paru-paru basah, juga perlu mengetahui jenis paru-paru basah berdasarkan penyebabnya yang biasa. Inilah penjelasannya.

Paru-paru Basah Kerana Bakteria

Penyakit paru-paru basah yang disebabkan oleh serangan bakteria sepanjang usia dan cenderung berkembang setelah penghidapnya mengalami selesema atau selesema yang teruk. Bakteria yang menyebabkan radang paru-paru adalah: Streptococcus pneumoniae. Bakteria lain adalah Legionella pneumophila, dan Pneumonia Mycoplasma.

Pneumonia Disebabkan virus

Dalam banyak kes, pencetus paru-paru basah disebabkan oleh virus yang sering menyerang kanak-kanak dan orang tua. Anda harus berhati-hati sekiranya virus selesema boleh memburukkan keadaan pneumonia, terutamanya jika ia berlaku pada orang yang mengalami masalah jantung, wanita hamil, dan paru-paru.

Pneumonia Kerana Mikroplasma

Jenis Pneumonia Lain

Penyakit pneumonia jenis lain sering menyerang seseorang yang sistem kekebalannya lemah, seperti Pneumonia pneumocystis carinii yang umumnya menyerang penghidap virus imunodefisiensi manusia atau HIV / AIDS dan batuk kering.

Cara Mencegah Paru-Paru Basah

 1. Jaga kebersihan dengan mencuci tangan dengan kerap dan memakai topeng, untuk mengelakkan penyebaran kuman dari satu orang ke orang lain atau ke objek yang disentuh.
 2. Tutup mulut dan hidung dengan sapu tangan ketika bersin.
 3. Buang tisu atau alat pembersih lain di tempatnya untuk mengelakkan kemunculan kuman yang boleh menyerang mulut dan hidung manusia.

Sekiranya anda mengalami gejala radang paru-paru seperti yang dijelaskan di atas, segera bincangkannya dengan doktor anda. Anda boleh menggunakan aplikasi untuk selalu membincangkan masalah kesihatan paru-paru dan masalah kesihatan yang lain. Gunakan aplikasinya untuk menghubungi doktor melalui menu Hubungi Doktor dengan memilih kaedah sembang, panggilan suara, dan panggilan video. Dan beli ubat atau vitamin melalui menu Penghantaran Farmasi. Muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.

BACA JUGA: 4 KEBAIKAN SUBJEK UNTUK paru-paru yang SIHAT


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found