Adakah Komplikasi Disebabkan oleh Amaurosis Fugax?

, Jakarta - Amaurosis fugax adalah penyakit mata yang perlu anda perhatikan. Sebabnya, penyakit ini boleh membuat seseorang kehilangan penglihatan dalam jangka waktu yang singkat. Amaurosis fugax boleh berlaku kerana kekurangan aliran darah ke retina mata.

Walaupun amaurosis fugax adalah keadaan sementara dan orang yang menghidapnya dapat melihatnya lagi dalam beberapa minit hingga satu jam, penyakit mata ini tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, amaurosis fugax adalah petunjuk keadaan kesihatan yang serius. Sekiranya anda mengabaikannya, komplikasi boleh berlaku yang boleh membawa maut. Ketahui mengenai komplikasi amaurosis fugax di sini.

Baca juga: Hati-hati dengan Endophthalmitis, Penyakit Mata yang Boleh Menyebabkan Buta

Punca dan Faktor Risiko Amaurosis Fugax

Penyebab utama amaurosis fugax adalah penyumbatan aliran darah ke mata oleh plak (sejumlah kecil kolesterol atau lemak) atau gumpalan darah. Biasanya, penyumbatan berlaku pada arteri karotid yang sama di mana seseorang itu buta. Saluran darah yang sempit juga dapat mengurangkan aliran darah ke mata.

Risiko amaurosis fugax lebih tinggi pada orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, merokok atau riwayat penyalahgunaan alkohol atau kokain. Amaurosis fugax juga boleh menjadi gejala masalah kesihatan berikut:

  • Barah otak;

  • Kecederaan kepala;

  • sakit kepala migrain;

  • sklerosis berbilang;

  • Lupus eritematosus sistemik;

  • Neuritis optik, yang merupakan keradangan saraf optik; dan

  • Polyarteritis nodosa, yang merupakan penyakit yang mempengaruhi saluran darah.

Gejala Amaurosis Fugax

Gejala utama amaurosis fugax adalah kehilangan penglihatan secara tiba-tiba atau sementara. Penderita akan merasa seolah-olah ada sesuatu yang menutupi bola matanya. Gejala ini boleh muncul sendiri atau bersamaan dengan gejala neurologi yang lain. Amaurosis Fugax kadang-kadang juga boleh menjadi salah satu gejala serangan iskemia sementara atau strok kecil. Oleh kerana itu, gejala lain yang berkaitan dengan strok ringan juga mungkin muncul, seperti muka yang terkulai atau kaku di satu sisi wajah, dan kekakuan yang tiba-tiba di satu sisi badan.

Baca juga: Mata Merah, Jangan biarkan ia berlama-lama!

Komplikasi Amaurosis Fugax

Walaupun amaurosis fugax adalah keadaan sementara yang gejalanya boleh hilang dalam beberapa minit hingga satu jam, ia sering menjadi petunjuk serius bagi keadaan kesihatan yang mendasari. Contohnya, strok yang boleh menyebabkan kematian. Sekiranya amaurosis fugax diabaikan, pesakit berisiko mendapat komplikasi dari penyakit yang mendasari.

Rawatan untuk Amaurosis Fugax

Oleh itu, jika anda mengalami simptom amaurosis fugax, anda mesti berjumpa dengan pakar oftalmologi untuk rawatan segera. Rawatan untuk amaurosis fugax bergantung pada keadaan kesihatan yang mendasari. Sekiranya berlakunya penyakit mata ini dikaitkan dengan kadar kolesterol tinggi dan atau pembekuan darah, ini menunjukkan bahawa penghidapnya berisiko tinggi mengalami strok. Strok berlaku apabila bekuan darah terbentuk di saluran darah di otak, menyekat aliran darah ke otak. Oleh itu, perlu melakukan rawatan untuk mengurangkan risiko strok, seperti:

  • mengambil ubat penipisan darah, seperti aspirin atau warfarin;

  • Menjalani prosedur pembedahan yang dikenali sebagai endarterektomi karotid, di mana doktor "membersihkan" sebarang plak yang berpotensi menyumbat arteri karotid; dan

  • Minum ubat untuk menurunkan tekanan darah.

Rawatan amaurosis fugax juga bergantung pada lokasi dan tahap penyumbatan arteri. Sekiranya lebih daripada 70 peratus diameter arteri karotid tersumbat, doktor akan melakukan pembedahan untuk menghilangkan penyumbatan.

Bergantung pada keadaan pesakit, doktor akan melakukan jenis pembedahan yang betul. Salah satunya, seperti kaedah memasang pam litar dengan bola bersih (stent) untuk membuka arteri tersumbat.

Baca juga: 3 Penyakit Mata Yang Dapat Dikesan Melalui Pemeriksaan Retina

Itulah komplikasi amaurosis fugax yang perlu anda perhatikan. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai amaurosis fugax, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh mengemukakan soalan mengenai kesihatan kepada doktor kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses 2019. Amaurosis Fugax.
. Diakses 2019. Amaurosis Fugax.