5 Masalah Kesihatan Umum yang Dialami oleh Kucing

Jakarta - Jika dalam keadaan sihat, kucing sangat menyukai aktiviti fizikal, seperti melompat, berlari, bermain dengan objek di sekitar, atau menggoda anda sebagai pemiliknya. Bagi mereka, melakukan beberapa aktiviti ini adalah perkara yang menyeronokkan. Apabila dia mengalami sejumlah masalah kesihatan, penyakit ini akan menyerang sistem ketahanannya.

Sekiranya demikian, kucing yang sebelum ini sangat aktif tiba-tiba boleh menjadi senyap. Selain diam, kucing yang sakit cenderung mencari tempat yang selamat dan selesa untuk dia berehat. Oleh itu, apakah masalah kesihatan kucing yang biasa? Berikut adalah beberapa masalah kesihatan pada kucing yang perlu anda perhatikan:

Baca juga: Inilah Cara Menghilangkan Kutu Anjing Yang Mengganggu

1. Kutu

Kehadiran kutu adalah masalah kesihatan pada kucing yang perlu diperhatikan. Parasit kucing ini akan berwarna coklat gelap dan bervariasi dalam ukuran, dari kecil hingga sebesar biji bijan. Telur itu sendiri akan muncul, seperti bintik hitam atau putih, dan menempel pada bulu kucing yang dekat dengan akar. Bukan itu sahaja, kucing akan kelihatan tidak selesa dengan rasa gatal.

Dia akan terus menggaru dan menjilat bahagian yang gatal. Sekiranya demikian, kemerahan kulit akibat kerengsaan, keguguran rambut, malah boleh mencetuskan jangkitan kulit. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, parasit pada kucing ini boleh menyebabkan anemia.

2. Muntah

Selain kutu, muntah adalah masalah kesihatan bagi kucing lain. Penyebabnya sendiri boleh datang dari makan makanan beracun, tertelan benda asing secara tidak sengaja, gangguan saluran kencing, atau diabetes. Sekiranya muntah berterusan, tidak mustahil jika kucing mengalami dehidrasi.

3. Cirit-birit

Bukan hanya manusia yang boleh mengalami cirit-birit. Kucing juga boleh mengalami perkara yang sama yang disebabkan oleh parasit di dalam usus, makanan busuk atau manja yang tertelan secara tidak sengaja, alergi, jangkitan, penyakit hati, atau barah. Cirit-birit pada kucing biasanya berlangsung selama berhari-hari. Dalam kes yang teruk, keadaan ini dapat bertahan selama berbulan-bulan.

Sekiranya keadaan ini dialami oleh kucing peliharaan, segera beri dia air tawar bersih dan rebus untuk mengelakkan dehidrasi. Sekiranya dia masih ingin minum banyak, keadaannya secara beransur-ansur dapat bertambah perlahan. Walau bagaimanapun, jika kucing anda mengalami cirit-birit disertai dengan muntah, najis berdarah atau gelap, demam, kelesuan, dan hilang selera makan, segera berjumpa doktor.

Baca juga: Apa yang menyebabkan anjing tidak menyalak?

4. Sakit Mata

Masalah kesihatan kucing yang lain adalah sakit mata. Keadaan ini biasanya disebabkan oleh konjungtivitis, ulser kornea, katarak, glaukoma, trauma, radang virus, dan penyakit retina. Gejala yang muncul ketika kucing mengalami sakit mata adalah adanya pelepasan mata yang selalu keluar, mata berair, dan lapisan mata kelihatan keruh.

5. Cacing

Masalah kesihatan kucing yang lain adalah cacing usus. Keadaan ini disebabkan oleh cacing pita yang hidup di usus kecil. Parasit ini boleh tumbuh hingga 60 sentimeter. Apabila kucing mengalami keadaan ini, dia akan mengalami muntah, serta penurunan berat badan yang drastik. Selain itu, cacing putih juga dapat dilihat pada kotoran kucing.

Baca juga: 6 Tabiat Yang Menjadikan Anjing Hidup Lebih Lama

Itulah beberapa masalah kesihatan pada kucing yang perlu anda perhatikan. Sekiranya kucing peliharaan anda mengalami gejala masalah kesihatan ini, segera bincangkannya dengan doktor haiwan anda di aplikasi , ya. Langkah penanganan yang betul diperlukan untuk mencegah komplikasi berbahaya dari sejumlah penyakit ini. Jadi, jangan pandang rendah, ok?

Rujukan:
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. Kenali Penyakit Kucing yang Sering Menyerang.
Proplan.co.id. Diakses pada tahun 2020. 3 Masalah Kesihatan Yang Berlaku pada Anak Kucing.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found