Anak menangis ada alasan, jangan dimarahi

, Jakarta - Adakah ibu kecil anda di rumah mudah menangis? Ditegur sedikit segera menangis, terganggu oleh rakannya puki , lutut memukul meja lalai serta-merta menangis, anda tahu kenapa kanak-kanak itu menjadi kumuh, ya? Apa pendapat anda, penyebab kegatalan?

Jangan "mengeras" dengan segera, apalagi dimarahi setiap kali si kecil menangis kerana ibu takut bahawa ini akan menjadi kebiasaan yang tidak berhenti. Menurut pakar keibubapaan Dr. Laura Markham, memarahi anak-anak atau melakukan hukuman atas tingkah laku yang tidak disetujui oleh ibu bapa hanya akan menjadikan anak itu lebih memberontak. Apabila anak kecil anda melakukan sesuatu pasti ada sebabnya, termasuk ketika dia menangis sebagai "hobi".

  1. Menangis Anak sebagai Bentuk Pertahanan Diri

Ini boleh menjadi tangisan kerana mereka berfikir bahawa menangis dapat melembutkan sikap ibu bapa mereka. Cuba ingat, adakah anda selalu memberikan apa yang diminta oleh anak setiap kali dia menangis untuk membisukan jeritannya? Sekiranya itu berlaku, ini boleh menjadi alasan untuk menangis kerana menangis adalah senjatanya untuk meminta sesuatu. Sebaiknya jangan berikan apa-apa kepada anak anda agar anak itu berhenti menangis. (Baca juga Hati-hati dengan Hipertensi pada Kanak-kanak dari Usia Dini)

  1. Menonton dari Televisyen atau Youtube

Namanya juga seorang kanak-kanak, semua yang dilakukannya mustahil tanpa alasan dan contoh dari persekitarannya. Mungkin dia mendapat kebiasaan mencengangkan ini dari rancangan televisyen atau kartun di internet Youtube apa yang biasanya dilihat oleh kanak-kanak. Apabila anda melihat watak kartun atau kanak-kanak lain di televisyen menangis atau menangis, si kecil mungkin menganggap bahawa menangis adalah jalan keluar sehingga menjadi kebiasaan. Apa yang perlu dilakukan ibu adalah memberi pemahaman kepada anak-anak supaya mereka tidak meniru semua yang mereka lihat di siaran elektronik.

  1. Anak yang Sangat Ekspresif

Mungkin Si Kecil adalah anak yang emosional dan ekspresif sehingga dia kelihatan "cengeng". Sebenarnya, kanak-kanak bertindak seperti itu kerana mereka tidak tahu apa ungkapan lain yang boleh mereka gunakan. Peranan ibu sebagai ibu bapa adalah membimbing dan mengarahkan anak untuk meluahkan perasaan dengan cara yang lebih berguna. Ibu boleh membeli buku bergambar, alat muzik atau sukan tertentu sebagai medium untuk meluahkan perasaan mereka.

  1. Meniru Rakannya

Pergaulan buruk merosakkan tabiat baik bukan sahaja untuk orang dewasa tetapi juga untuk kanak-kanak. Bisa jadi kanak-kanak itu menjadi cengeng kerana dia melihat rakan-rakannya atau rakan rapatnya melakukan perkara yang sama. Sifat cengeng ini boleh menular dan menjadi kebiasaan bagi anak-anak. Mengehadkan persahabatan anak-anak benar-benar perlu dilakukan sejak usia dini, tetapi itu tidak bermaksud anak-anak memilih kawan. Sekiranya ada rakan yang memberi kesan buruk, anak kecil anda tidak perlu sering bergaul dengan anak.

  1. Melihat Ibu Bapanya

Oleh itu, cuba ingat, adakah anda baru-baru ini banyak menangis ketika bertengkar dengan pasangan anda? Tidak mustahil anak-anak meniru tingkah laku dan tabiat ibu bapa untuk menyelesaikan masalah demi masalah mereka sendiri. Hubungan tidak harmoni antara ayah dan ibu juga mendorong anak-anak menjadi pemarah. Oleh itu, adalah mustahak untuk ibu bapa komited terhadap tingkah laku masing-masing agar mereka tidak menjadi contoh buruk kepada anak-anak mereka.

Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai perkembangan anak dan mendidik anak-anak yang baik, hanya tanyakan kepada mereka secara langsung? . Doktor yang berpengalaman dalam bidangnya akan memberikan nasihat dan input terbaik kepada ibu. Cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found