Kesan Kurang Tidur untuk Kesihatan Kulit Muka, Lihat Ulasan!

Kurang tidur boleh mempengaruhi keadaan kesihatan kulit. Terdapat banyak perkara yang boleh berlaku, termasuk mencetuskan jerawat, kulit kusam, dan mempercepat penuaan kulit. Untuk mencegahnya, disarankan untuk selalu tidur cukup setiap hari dan mengamalkan gaya hidup sihat.

, Jakarta - Kurang tidur pada waktu malam dapat mempengaruhi keadaan keseluruhan badan, termasuk kesihatan kulit. Sekiranya dilakukan dalam jangka masa panjang, kurang tidur boleh mencetuskan gangguan jangka panjang atau kekal. Salah satu kesan kurang tidur adalah kerosakan kulit, kantung mata atau mata panda, terhadap penuaan kulit.

Orang dewasa disarankan tidur sekurang-kurangnya 7 hingga 9 setiap malam. Bukan tanpa sebab, tidur yang cukup berkaitan dengan keadaan hormon dalam badan yang berperanan menjaga kesihatan kulit. Semasa tidur, badan akan menghasilkan hormon yang penting untuk memperbaiki dan memulihkan kulit yang sihat. Jadi, apa masalah kulit yang boleh timbul kerana kurang tidur?

Baca juga: Kekurangan Tidur Menyebabkan Kematian, Kenali Sebabnya

Kesan Kurang Tidur yang Perlu Diperhatikan

Kurang tidur boleh memberi banyak kesan pada tubuh, termasuk mengganggu sistem imun, mempengaruhi kesihatan mental, dan memberi kesan pada kesihatan kulit wajah. Inilah beberapa perkara yang boleh berlaku!

  • Kulit Jerawat

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa kurang tidur dapat meningkatkan risiko pecah kulit wajah. Ini berkaitan dengan hormon kortisol yang meningkat apabila badan tidak cukup rehat. Selain mencetuskan jerawat, peningkatan hormon ini juga dapat memberi kesan pada sistem kekebalan tubuh dan akhirnya mempengaruhi kemampuan tubuh untuk melawan penyebab berjangkit, termasuk jangkitan pada kulit.

  • Beg mata

Kurang tidur pada waktu malam juga boleh menyebabkan mata panda atau kantung mata. Keadaan ini mungkin tidak berbahaya, tetapi boleh mempengaruhi penampilan anda dan tidak selesa. Tidur kurang dari 8 jam sehari juga dapat membuat kulit wajah kelihatan letih, terutama di kawasan mata.

  • Penuaan Kulit

Masalah kesihatan kulit yang juga boleh berlaku adalah penuaan kulit. Kurang tidur menjadikan tubuh tidak dapat mengekalkan tahap air di dalam badan yang akhirnya akan mempengaruhi keadaan badan dan kulit. Paras air badan yang menurun boleh menyebabkan kulit kelihatan kusam, tidak sihat, dan kelihatan lebih tua.

Baca juga: Kesukaran Tidur pada Waktu Malam, Mengapa Insomnia Berlaku?

  • Mempengaruhi Penampilan

Tahukah anda bahawa kurang tidur juga akan memberi kesan pada penampilan. Kulit yang tidak sihat kerana kurang tidur mungkin sukar untuk menggunakan alat solek. Ini tentu akan memberi kesan pada penampilan wajah, termasuk membuat wajah kelihatan letih. Sekiranya demikian, kurang tidur juga boleh dikaitkan dengan suasana hati atau keadaan mood. Penampilan yang tidak optimum dapat membuat seseorang merasa "tidak menarik" dan akhirnya merosakkan mood.

Petua Menjaga Kesihatan Kulit

Sebenarnya, tidur malam yang baik dapat membantu mengekalkan kulit yang sihat. Oleh itu, disarankan untuk selalu tidur lena setiap hari. Di samping itu, disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat dan makan makanan berkhasiat yang seimbang. Dengan cara itu, kesihatan kulit wajah akan terjaga dengan baik dan mengelakkan risiko penuaan dini. Membersihkan wajah dengan kerap, terutama sebelum tidur pada waktu malam, dapat membantu menjaga kesihatan kulit anda dan memperbaiki penampilannya.

Baca juga: Bekerja Tanpa Rehat, aka Budaya Hustle, Apa Kesannya pada Tubuh?

Kurang tidur juga boleh mencetuskan masalah kesihatan yang membawa maut, terutama jika ia berlaku dalam jangka masa panjang. Sekiranya timbul gejala yang teruk, anda harus segera pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan. Untuk mempermudah, gunakan aplikasi untuk mencari senarai hospital berdekatan yang boleh dikunjungi. Muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Cara Memaksimumkan Tidur Kecantikan Anda untuk #WokeUpLikeThis Skin.

Sleep.org. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Tidur Mempengaruhi Kesihatan dan Penampilan Kulit Anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found