Adakah benar bahawa sakit haid akan berkurang setelah berkahwin?

Jakarta - Sakit haid sering menjadi masalah yang dialami oleh beberapa wanita setiap bulan. Rasa sakit yang dialami oleh setiap wanita boleh berbeza, ada yang mengalami kesakitan ringan, dan ada yang mengalami kesakitan yang teruk yang dapat menghalang aktiviti harian. Sebenarnya, sakit haid adalah perkara biasa. Walaupun begitu, sakit haid yang terlalu teruk tidak dapat diabaikan kerana boleh menjadi tanda keadaan lain.

Kemunculan kesakitan haid kadang-kadang boleh dipengaruhi oleh gaya hidup atau keadaan tertentu. Sebilangan wanita merasakan bahawa kesakitan haid yang mereka alami berkurang setelah berkahwin. Jadi, adakah benar bahawa ada hubungan antara perkahwinan dan mengurangkan haid? Jangan percaya, anda harus membaca penjelasan berikut!

Baca juga: Kenali Punca Kesakitan Menstruasi Normal hingga Berat

Adakah benar bahawa kesakitan haid berkurang setelah berkahwin?

Sejauh ini sebenarnya tidak ada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa perkahwinan dapat mengurangkan kesakitan haid. Sebilangan orang mungkin berfikir bahawa menjadi aktif secara seksual dapat mengurangkan kesakitan haid. Ini kerana apabila seorang wanita mengalami orgasme, rahim akan mengecut. Pengecutan rahim ini dianggap mampu menumpahkan lapisan darah lebih cepat daripada biasa. Namun, setakat ini belum ada kajian lebih lanjut untuk membuktikan kesan ini.

Sebilangan wanita yang mendakwa bahawa kesakitan haid berkurang setelah berkahwin mungkin mengalami kelahiran anak. Melancarkan dari ibu bapa, Satu teori adalah bahawa buruh dapat membuang beberapa tempat reseptor prostaglandin di rahim. Prostaglandin, hormon yang mengarahkan rahim berkontrak semasa bersalin, juga berperanan dalam kesakitan haid bulanan. Itulah sebabnya beberapa wanita yang sudah berkahwin dan hamil mengalami pengurangan kesakitan haid atau bahkan tidak ada rasa sakit sama sekali.

Sebab dan Cara Mengatasi Sakit Menstruasi

Kesakitan haid disebabkan oleh penutupan lapisan rahim. Penumpahan lapisan rahim ini mencetuskan kontraksi kecil, sehingga anda mengalami kesakitan. Dalam dunia perubatan, sakit haid disebut sebagai senggugut. Tidak hanya sakit di bahagian perut, wanita juga dapat merasakan sakit payudara kerana perubahan hormon semasa haid.

Baca juga: 5 Makanan Yang Dapat Meringankan Sakit Menstruasi

Ramai wanita juga mengalami gejala psikologi semasa haid, seperti perubahan mood, kemurungan, mudah marah dan secara amnya merasa tidak sihat. Gejala yang menyertai sakit haid adalah yang membuat anda tidak selesa. Kesakitan haid juga boleh menjadi tanda keadaan tertentu, seperti endometriosis, fibroid, dan penyakit radang pelvis.

Sekiranya anda mengalami kesakitan haid yang teruk, anda tidak boleh mengabaikannya kerana ini boleh menjadi tanda keadaan ini. Hubungi doktor melalui aplikasi untuk mengetahui ubat mana yang selamat diambil dan rawatan yang sesuai. Anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Secara amnya, sakit haid dapat diubati dengan ubat penghilang rasa sakit dan ubat anti-radang. Selain itu, menggunakan botol berisi air suam atau mandi air suam juga dapat melegakan simptom. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ubat, cara semula jadi untuk mengatasi kesakitan haid yang boleh anda cuba adalah:

  • Makan makanan yang sihat termasuk makanan kaya magnesium dan protein.
  • Ambil vitamin D untuk mengurangkan kesakitan.
  • Minyak ikan dan vitamin B1 mampu mengurangkan keradangan.
  • Pelajari teknik relaksasi.
  • Akupunktur dan akupresur dapat membantu melegakan kekejangan.

Baca juga: Kedudukan Tidur Berkesan untuk Mengurangkan Sakit Menstruasi

Sekiranya anda telah mencuba semua ubat semula jadi ini dan masih menderita sakit period, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID). Asid Mefenamic dapat mengurangkan jumlah prostaglandin sehingga mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, sebelum mengambil ubat ini, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya.

Rujukan:
Cukup Meds Dalam Talian. Diakses pada tahun 2020. Adakah Sakit Berkala Berkurang Selepas Berkahwin?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. 6 Manfaat Mengejutkan yang Mengejutkan.