Hamil tetapi Takut, Ini adalah Fakta Tokofobia

, Jakarta - Kehamilan dan kelahiran anak adalah perkara yang paling dinantikan oleh pasangan suami isteri. Namun, tidak sedikit wanita yang mengalami ketakutan kehamilan dan kelahiran anak. Sebenarnya, bukan sahaja ibu baru yang takut melahirkan, ibu yang pernah mengalami ini juga mungkin mengalami ketakutan yang sama. Sesungguhnya, ketakutan untuk melahirkan adalah perkara semula jadi. Tetapi jika ia berlaku secara berlebihan, keadaan ini disebut tokophobia.

Baca juga: Wanita Hamil Jangan Bimbang, Inilah Petua Penghantaran Caesar

Wanita yang takut mengandung dan melahirkan anak, ini adalah fakta Tokophobia

Tokofobia adalah keadaan apabila wanita mengalami ketakutan kehamilan dan melahirkan anak yang berlebihan. Ketakutan yang dialami malah akan membuatkan wanita tidak mahu hamil. Fobia ini terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  1. tocophobia utama, iaitu ketakutan berlebihan terhadap kehamilan dan melahirkan anak yang dialami oleh wanita yang tidak pernah merasakannya. Biasanya, ketakutan ini muncul pada awal remaja atau awal perkahwinan.

  2. tocophobia sekunder, iaitu ketakutan berlebihan terhadap kehamilan dan melahirkan anak yang dialami oleh wanita yang pernah mengalami dua perkara ini. Biasanya, ketakutan ini timbul kerana trauma kehamilan dan kelahiran anak yang pernah dia rasakan.

Baca juga: Ibu Baru Jangan Takut Menyusui, Ikuti Langkah Ini

Tokofobia tidak hanya muncul, ia berlaku kerana faktor risiko yang mencetuskannya. Semua wanita boleh mengalami banyak tokofobia, tetapi orang berikut lebih berisiko mendapat tokofobia:

  • Wanita yang mempunyai masalah pembiakan.

  • Wanita yang mempunyai pengalaman kehamilan dan melahirkan anak yang menakutkan.

  • Wanita dengan gangguan kecemasan.

  • Wanita yang pernah mengalami peristiwa tragis, seperti rogol.

  • Wanita yang didera secara seksual semasa kecil.

  • Wanita yang tertekan.

  • Wanita yang sering mendengar kisah trauma dan masalah sekitar kehamilan dan kelahiran anak.

Bagi wanita yang tidak dapat mengatasi ketakutan mereka, pembedahan caesar boleh menjadi pilihan ketika melahirkan. Tetapi baru-baru ini, hipnobirthing didapati membantu mengurangkan ketakutan ketika melahirkan anak. Kaedah ini adalah teknik relaksasi dengan menghipnotis diri anda untuk membantu ibu hamil mengurangkan ketakutan, ketegangan, kegelisahan, dan kesakitan semasa melahirkan anak.

Adakah Cara Mengatasi Tokofobia?

Pada orang dengan tokofobia, gejala akan muncul ketika melihat seseorang hamil atau ketika membaca, mendengar, dan menonton perkara yang berkaitan dengan kehamilan dan kelahiran anak. Lebih buruk lagi, gejala tokofobia yang tidak dapat dirawat boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan mental ibu dan anak. Seseorang yang menderita tokofobia yang ingin bersalin mungkin mengalami tekanan yang akan melepaskan hormon adrenalin di dalam badan. Kesannya, pengecutan rahim akan ditangguhkan kerana adanya hormon ini.

Baca juga: Melahirkan secara normal, Elakkan Ini Semasa Mendorong

Sekiranya anda menyedari bahawa anda telah mengalami beberapa gejala, segera berbincang dengan doktor pakar dalam aplikasi tersebut untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai untuk anda ambil. Selain menentukan langkah rawatan, doktor biasanya akan menentukan rawatan tambahan untuk mengatasi rasa takut yang berlebihan. Perlu diingat bahawa ketakutan mesti dihadapi, tidak dapat dielakkan.

Ibu yang mempunyai tokofobia dapat menghadapi ketakutan mereka dengan menonton video kelahiran anak dengan kerap, dan mendengar cerita mengenai pengalaman mereka mengandung dan melahirkan anak. Kaedah ini adalah langkah-langkah untuk mengatasi ketakutan yang dialami. Dengan begitu, lama-kelamaan ibu-ibu dengan tokofobia akan menyedari bahawa kehamilan dan kelahiran anak tidak begitu menakutkan seperti yang dibayangkan.

Rujukan:
Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. Tokophobia adalah Ketakutan yang Sangat Sebenar untuk Melahirkan - dan Ini Menghentikan Sebilangan Wanita Daripada Kehamilan.
Forum Antarabangsa untuk Kesejahteraan dalam Kehamilan. Diakses pada 2019. Tocophobia (Tokophobia).