Takut ditinggalkan, gejala gangguan keperibadian bergantung

, Jakarta - Sebenarnya, setiap manusia memerlukan orang lain, sehingga mereka disebut makhluk sosial. Oleh itu, konsep gotong royong dapat dengan mudah mencapai hasil yang diinginkan kerana ia dilakukan bersama. Namun, kebebasan juga perlu diterapkan kerana beberapa perkara boleh dilakukan sendiri.

Sekiranya anda merasa tidak dapat bersendirian walaupun untuk waktu yang singkat, anda mungkin mengalami gangguan keperibadian yang bergantung. Keadaan ini boleh menyebabkan kegelisahan yang berlebihan apabila tidak ada orang di sisinya. Selain itu, seseorang yang mengalami gangguan ini juga mungkin mengalami simptom ketakutan yang akan ditinggalkan. Inilah perbincangan yang lebih lengkap!

Baca juga: Tidak Boleh Berdikari, Kenali Gangguan Keperibadian Bergantung

Gejala Gangguan Keperibadian Bergantung

Gangguan keperibadian yang bergantung atau gangguan keperibadian bergantung adalah gangguan kecemasan yang dicirikan oleh ketidakupayaan untuk bersendirian. Penghidapnya akan mengalami kegelisahan yang teruk apabila tidak ada orang di sekitarnya. Seseorang yang mengalami gangguan ini sangat bergantung pada orang lain untuk keselesaan, jaminan, dan sokongan.

Orang yang mempunyai gangguan keperibadian bergantung mesti diyakinkan oleh orang lain untuk berani melakukan sesuatu. Selain itu, keadaan ini boleh menyebabkan seseorang sering menimbulkan gejala, salah satunya adalah takut ditinggalkan. Dia bahkan meminta orang lain untuk tetap berwaspada dan takut berpisah dengan alasan apa pun.

Selain kegelisahan, seseorang dengan gangguan keperibadian bergantung juga dapat mengalami beberapa kesan buruk, seperti kegelisahan, kegelisahan, serangan panik, hingga putus asa. Seseorang yang mengalami gangguan kecemasan juga boleh mengalami gejala yang sama. Oleh itu, sangat penting untuk mendapatkan diagnosis yang betul tanpa membuat kesimpulan sendiri agar tidak mendapat rawatan yang salah.

Sekiranya anda mahukan jawapan yang lebih jelas mengenai semua gejala yang timbul kerana gangguan keperibadian bergantung, seorang psikologi atau psikiatri dari sedia menolong. Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan untuk mendapatkan akses mudah ke kesihatan.

Baca juga: Ini adalah 3 Gangguan Keperibadian yang perlu diperhatikan

Cara mendiagnosis gangguan keperibadian yang bergantung

Diagnosis gangguan ini mesti dibezakan dari gangguan keperibadian sempadan, kerana kedua-duanya mempunyai gejala yang sama. Dipetik dari Web MD , seseorang yang menderita gangguan keperibadian sempadan menyebabkan gejala berupa takut ditinggalkan dengan perasaan marah dan kekosongan. Namun, berbeza dengan gangguan keperibadian bergantung, ketakutan ini timbul seiring dengan ketundukan dan segera mencari hubungan lain agar rasa ketergantungan tidak hilang.

Sekiranya sebahagian besar atau semua gejala gangguan itu berlaku, doktor akan menilai dengan mengambil sejarah perubatan dan psikiatri yang menyeluruh. Pemeriksaan ini mungkin juga melibatkan pemeriksaan fizikal asas. Di samping itu, doktor boleh menggunakan pelbagai ujian diagnostik untuk mengesampingkan penyakit fizikal sebagai penyebab gejala.

Sekiranya doktor tidak menemui sebab fizikal untuk gejala tersebut, rujukan ke psikiatri atau psikologi boleh dibuat. Ini untuk mengesahkan diagnosis dan merawat penyakit mental yang berlaku. Pakar perubatan boleh menggunakan alat temu ramah dan penilaian khusus untuk menilai seseorang dengan gangguan keperibadian yang bergantung.

Baca juga: Berikut adalah 4 Gejala Gangguan Keperibadian Sempadan BPD yang perlu diperhatikan

Rawatan Gangguan Personaliti Tergantung

Rawatan gangguan ini memberi tumpuan untuk mengurangkan gejala yang timbul. Dipetik dari Garis Kesihatan , perkara pertama yang paling biasa dilakukan untuk rawatan adalah psikoterapi. Kaedah ini dapat membantu anda memahami keadaan yang berlaku dan mengajar anda bagaimana membina hubungan yang sihat dengan orang lain. Kaedah ini secara amnya dilakukan dalam jangka pendek untuk mengelakkan pergantungan kepada ahli terapi.

Selain itu, pengambilan ubat-ubatan juga dapat membantu menghilangkan kegelisahan dan kemurungan, tetapi biasanya dilakukan sebagai langkah terakhir. Ahli terapi atau psikiatri boleh menetapkan ubat untuk menekan serangan panik yang disebabkan oleh kegelisahan yang melampau. Sebilangan ubat ini boleh menyebabkan ketergantungan, oleh itu diperlukan lawatan doktor secara berkala untuk mencegahnya.

Nah, itulah perbincangan mengenai gangguan keperibadian bergantung yang boleh menyebabkan penderita takut ditinggalkan. Dengan mengetahui semua gejala yang timbul, anda dapat memastikan gangguan yang berlaku benar-benar disebabkan oleh penyakit ketergantungan atau tidak.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Personaliti Bergantung (DPD).
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Personaliti Bergantung.