Peritonsillar Abses dan Tonsillitis, Apa Perbezaannya?

, Jakarta - Abses peritonsillar adalah koleksi tisu nanah yang menyakitkan dan terbentuk di bahagian belakang tekak berhampiran salah satu amandel. Abses peritonsillar ini sering muncul akibat tonsilitis.

Keradangan tonsil atau tonsilitis biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus di mana kebanyakan kes tonsilitis akan sembuh dengan sendirinya dalam masa 10 hari. Tonsillitis dapat didiagnosis dengan memeriksa tekak dan swab bakteria. Terdapat sebilangan agen berjangkit yang boleh menyebabkan penyakit. Amandel adalah barisan pertahanan pertama badan terhadap patogen luaran.

Walaupun abses peritonsillar biasanya disebabkan oleh: Streptococcus pyogenes , bakteria yang sama yang menyebabkan sakit tekak dan tonsilitis. Sekiranya jangkitan merebak di luar amandel, boleh menyebabkan abses di sekitar amandel.

Baca juga: Cara Membezakan Tonsil dan Sakit Tekak

Abses peritonsillar biasanya terjadi pada orang dewasa muda pada musim sejuk dan musim bunga, ketika jangkitan radang tekak dan radang amandel adalah yang paling biasa. Jarang, orang boleh menghidap penyakit ini tanpa radang amandel.

Tonsillitis paling kerap berlaku pada kanak-kanak, sedangkan abses peritonsillar paling sering terjadi pada orang dewasa muda. Abses ini jarang terjadi setelah seseorang membuang amandelnya, walaupun masih boleh terjadi.

Gejala abses peritonsillar mungkin serupa dengan tonsilitis dan radang tekak, tetapi selalunya lebih teruk. Seseorang kadang-kadang dapat melihat abses menuju ke bahagian belakang kerongkong, dan mungkin kelihatan seperti lepuh atau ulser. Pesakit biasanya mengalami:

 1. Menelan yang menyakitkan, dipanggil odynophagia

 2. Ketidakupayaan menelan air liur

 3. Demam dan menggigil

 4. Kesakitan yang menyebabkan trismus, iaitu kesukaran atau ketidakupayaan untuk membuka mulut

 5. suara teredam

 6. Sakit kepala

 7. Bengkak pada leher dan muka

Rawatan Abses Peritonsillar

Kebimbangan utama dalam rawatan abses peritonsillar adalah pernafasan dan saluran udara. Langkah pertama adalah memasukkan jarum ke dalam kantung nanah dan mengalirkan cukup cecair, sehingga anda dapat bernafas dengan selesa.

Baca juga: Kenali Punca Jangkitan Saluran Pernafasan

Untuk mengelakkan prosedur tidak menyakitkan, pesakit akan menerima ubat bius tempatan yang disuntik ke kulit di atas abses dan, jika perlu, ubat penahan sakit dan ubat penenang melalui IV yang dimasukkan ke dalam lengan. Doktor akan menggunakan penyedut untuk membantu penghidapnya mengelakkan menelan nanah dan darah.

Terdapat beberapa pilihan mengenai rawatan ini, iaitu:

 1. Aspirasi jarum melibatkan memasukkan jarum ke dalam abses secara perlahan dan menarik nanah ke dalam picagari.

 2. Insisi dan saliran melibatkan penggunaan pisau bedah untuk membuat luka kecil pada abses sehingga nanah dapat mengalir.

 3. Tonsilektomi akut (meminta pakar bedah membuang amandel) mungkin diperlukan jika, untuk sebab tertentu, pesakit tidak dapat bertolak ansur dengan prosedur pembuangan air besar, atau jika orang tersebut mempunyai riwayat radang amandel yang kerap.

 4. Anda akan menerima antibiotik. Dos pertama boleh diberikan melalui infusi. Penisilin adalah ubat terbaik untuk jenis jangkitan ini, tetapi jika alergi beritahu doktor, maka antibiotik lain boleh digunakan (pilihan lain adalah eritromisin atau klindamisin).

Sekiranya sudah mula sihat dan abses mengering dengan baik, pesakit boleh pulang. Sekiranya anda sangat sakit, tidak dapat menelan, atau mengalami masalah perubatan yang rumit (seperti diabetes), anda mungkin dimasukkan ke hospital. Kanak-kanak kecil sering memerlukan anestesia umum untuk pembuangan air besar, sering memerlukan kemasukan ke hospital.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai abses peritonsillar dan tonsilitis, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Seorang Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .