Ini adalah Makanan Sihat untuk Pertumbuhan dan Perkembangan Remaja

, Jakarta - Memenuhi keperluan pemakanan remaja adalah perkara penting yang harus dilakukan. Sebabnya, pada masa ini pertumbuhan dan perkembangan anak terus berlaku dan merupakan "persediaan" menjelang dewasa. Sekiranya keperluan pemakanan remaja tidak dipenuhi, ada risiko terjadinya gangguan seksual, dan kemungkinan mengembangkan penyakit jangka panjang seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular.

Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk memastikan bahawa anak-anak mereka yang berada di usia remaja mereka mendapat nutrien. Selain meningkatkan risiko penyakit jangka panjang, memilih jenis makanan yang salah untuk pertumbuhan dan perkembangan remaja juga dapat menyebabkan masalah pemakanan seperti kekurangan mikronutrien, terutama anemia kekurangan zat besi. Ini juga menyebabkan kekurangan zat makanan, kekurangan zat makanan dan perawakan pendek dan kegemukan alias kegemukan.

Baca juga: Remaja Juga Memerlukan Pemakanan, Inilah Penjelasannya

Pengambilan nutrien yang diperlukan oleh remaja

Keperluan pengambilan nutrien remaja berbeza pada kanak-kanak. Kerana, pada usia ini ada perubahan dan peningkatan dalam berbagai dimensi badan, termasuk berat badan, tinggi badan, jisim badan, dan komposisi badan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengetahui jenis nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan anak-anak.

Sekurang-kurangnya, ada beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan dalam usaha menyediakan nutrisi pada masa remaja, termasuk:

  • Pilih jenis makanan yang mengandungi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan fizikal, perkembangan kognitif, dan pembiakan.
  • Makanan yang dapat "menyiapkan" badan anak jika kemudian mengalami penyakit atau kehamilan.
  • Pengambilan yang membantu mencegah serangan pelbagai penyakit. Terdapat beberapa jenis penyakit yang dapat dipicu oleh makanan, seperti penyakit kardiovaskular, diabetes, osteoporosis, dan barah. Maklumlah, makanan jenis ini harus dielakkan sejak awal.
  • Perkenalkan remaja dengan jenis makanan yang dapat meningkatkan keinginan mereka untuk terbiasa dengan diet yang sihat dan seimbang.

Oleh itu, terdapat beberapa jenis kandungan makanan yang disyorkan untuk diet remaja, termasuk:

1. Karbohidrat

Karbohidrat adalah salah satu jenis pengambilan yang diperlukan oleh kanak-kanak sebelum remaja. Terdapat dua jenis karbohidrat yang perlu anda ketahui, iaitu karbohidrat sederhana dan karbohidrat kompleks. Semua jenis karbohidrat sebenarnya baik untuk perkembangan remaja, tetapi anda harus mengetahui jumlah yang diperlukan bergantung pada usia, keadaan badan, berat badan dan aktiviti fizikal anak.

Baca juga: Inilah Cara Mencegah Anemia pada Remaja

2.Protein

Protein juga diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan remaja. Kandungan nutrien yang satu ini berperanan dalam mengatur sel dan tisu badan. Protein juga berfungsi memperbaiki kedua-dua bahagian sekiranya berlaku kerosakan. Terdapat dua jenis protein, iaitu protein sayuran dan haiwan.

3. Lemak

Tidak ramai yang tahu, lemak sebenarnya juga diperlukan oleh badan. Dengan kata lain, lemak tidak boleh dielakkan sepenuhnya. Sekiranya jumlah dan jenisnya diperlukan, lemak boleh menjadi sumber tenaga bagi remaja. Namun, ingatlah, pastikan anak anda mendapat pengambilan lemak dari sumber makanan yang betul.

4. Serat

Remaja juga memerlukan pengambilan serat untuk pertumbuhan dan perkembangan. Serat mempunyai peranan penting yang sama seperti karbohidrat, lemak, dan protein pada remaja. Oleh itu, pastikan bahawa kanak-kanak yang sedang membesar tidak kekurangan pengambilan serat.

5. Vitamin

Proses pertumbuhan dan perkembangan anak juga memerlukan bantuan vitamin. Penting untuk memastikan diet harian anak mempunyai jumlah vitamin yang mencukupi.

Baca juga: Gangguan Makan pada Remaja, Inilah Petua Untuk Mengatasinya

Selain pengambilan makanan, ayah dan ibu juga dapat membantu memenuhi keperluan vitamin remaja dengan makanan tambahan. Lebih mudah membeli makanan tambahan atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Pesanan akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
IDAI. Diakses pada tahun 2020. Pemakanan pada Remaja
Anak Sihat. Diakses pada tahun 2020. Keperluan Pemakanan Remaja
Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Kelaparan dan kekurangan zat makanan