Gigitan Serangga Mitos atau Fakta Mencetuskan Reaksi Anaphylactic

, Jakarta - Gigitan dan sengatan biasanya hanya menyebabkan kegatalan pada kulit. Namun, bagi sesetengah orang yang digigit serangga boleh mencetuskan tindak balas alahan anafilaksis. Ini biasanya berlaku apabila seseorang disengat oleh semut lebah, tawon atau jumper Australia.

Reaksi anafilaksis mungkin termasuk gejala, seperti kesukaran bernafas, bengkak lidah, bengkak atau sesak di tekak, kesukaran bercakap atau suara serak, berdehit atau batuk, sakit kepala berterusan, pucat, dan kelemahan. Maklumat lebih lanjut mengenai gigitan serangga dan reaksi anafilaksis boleh dibaca di bawah!

Gejala atau Tanda Reaksi Anafilaksis

Sudah disebutkan pelbagai gejala reaksi anafilaksis. Sebagai tambahan kepada yang dinyatakan di atas, gejala lain termasuk pembengkakan bibir, muka, dan mata, gatal-gatal, kesemutan di mulut, dan sakit perut dan muntah.

Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini setelah sengatan serangga atau gigitan, anda lebih berisiko mendapat reaksi teruk sekiranya anda disengat atau digigit oleh serangga jenis yang sama. Anda harus meminta doktor merujuk anda kepada ahli alahan atau imunologi klinikal.

Baca juga: 5 Tindakan Mengatasi Gigitan Bug pada Anak Kecil Anda

Maklumat lebih lanjut boleh diminta ke aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor, anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Sekiranya anda dikesan mengalami alergi teruk setelah digigit serangga, ada baiknya anda melakukan beberapa perkara untuk mengelakkan reaksi anafilaksis berlaku. Contohnya, ketika mengunjungi kawasan yang terdedah kepada haiwan kecil, tutupi diri anda dengan kemeja lengan panjang dan seluar panjang.

Pakai pakaian dan kasut berwarna terang ketika berada di luar rumah, gunakan losyen penghalau serangga, elakkan berada di luar waktu subuh atau senja, periksa apakah kutu tersebar luas di lokasi yang anda lawati, dan elakkan lebah dan tawon.

Rawatan Semasa Anda Mempunyai Reaksi Anafilaksis

Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai reaksi anafilaksis? Sekiranya anda berisiko mendapat reaksi alergi yang teruk seperti anafilaksis, selalu bawa autoinjector adrenalin seperti EpiPen . Tindak balas kecemasan untuk tindak balas alahan yang teruk adalah dengan memberikan adrenalin oleh autoinjector ( EpiPen ) dan sentiasa menyimpan nombor hubungan kecemasan perubatan.

Baca juga: Selalunya Gatal Ketika Bangun Tidur Boleh Merawat Bug

Sekiranya anda berisiko mendapat reaksi alergi yang teruk, anda harus:

1. Mempunyai rancangan untuk reaksi alahan yang teruk.

2. Membawa autoinjector adrenalin ( EpiPen ) untuk merawat reaksi alahan yang teruk.

3. Menggunakan pengenalan perubatan yang dapat meningkatkan kesedaran persekitaran anda mengenai keadaan kesihatan yang anda alami.

4. Elakkan ubat-ubatan yang dapat meningkatkan keparahan reaksi alergi atau merumitkan rawatan, seperti penyekat beta

5. Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika disengat atau digigit serangga atau lebah.

Dalam beberapa kes, ahli alahan mungkin mencadangkan imunoterapi yang dikenali sebagai desensitisasi yang melibatkan serangkaian suntikan alergen dalam jangka masa yang panjang. Ini dapat membantu meningkatkan toleransi terhadap pencetus alergi dan mengurangkan gejala dalam situasi kecemasan. Imunoterapi tidak tersedia untuk alahan kutu.

Menurut data kesihatan yang diterbitkan oleh Siaran Medbroad di Amerika Utara, terdapat sedikit jenis serangga yang membawa racun. Gigitan serangga atau sengatan boleh menyebabkan reaksi alergi yang boleh berkisar dari reaksi hingga serangan asma yang teruk. Dalam reaksi alergi yang melampau, saluran udara dapat ditutup, bahkan berhenti bernafas.

Dalam keadaan tertentu, anda disyorkan membawa jarum suntik yang mengandungi epinefrin. Suntikan ini akan membuka saluran pernafasan yang ditutup oleh anafilaksis. Dengan pendedahan biasa kepada sejumlah kecil toksin yang tidak berbahaya selama beberapa tahun, tindak balas badan terhadap toksin akan berubah dan dapat mengurangkan risiko anafilaksis.

Rujukan:
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Alergi terhadap gigitan dan sengatan.
MedBroadcast. Diakses pada tahun 2020. Gigitan dan Sengatan Serangga.