Sekiranya anda menghidap ARDS, adakah ia dapat disembuhkan?

, Jakarta - Bagi anda yang menghidap ARDS atau Acute Respiratory Distress Syndrome, anda mungkin bertanya, apakah ada kemungkinan untuk disembuhkan untuk penyakit ini? Sebenarnya, penyakit ini tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Sebaliknya, memerlukan pemulihan yang lama untuk masalah pernafasan dan kelemahan otot.

Orang dengan ARDS dapat mengembalikan fungsi paru-paru menjadi normal kembali. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan bahagian paru-paru tetap rosak atau kelemahan otot kekal. Tidak perlu risau, pengendalian dan rawatan yang betul dapat mengembalikan kualiti hidup penderita. Baca lebih banyak maklumat di sini.

Risiko Pembangunan ARDS

Sindrom gangguan pernafasan akut (ARDS) berlaku apabila cecair menumpuk di kantung udara elastik kecil (alveoli) di paru-paru. Keadaan ini dapat menjadikan organ dalam tubuh kekurangan oksigen, sehingga gagal berfungsi.

ARDS biasanya berlaku pada orang yang sudah sakit parah atau yang mengalami kecederaan yang ketara. Umumnya, gejala utama ARDS adalah sesak nafas yang teruk dan biasanya timbul dalam beberapa jam hingga beberapa hari selepas kecederaan atau jangkitan.

Baca juga: Kenali Gejala Sindrom Gangguan Pernafasan Akut

Ramai orang dengan ARDS tidak bertahan. Risiko kematian meningkat seiring dengan usia dan keparahan penyakit. Di kalangan mangsa ARDS, ada yang pulih sepenuhnya sementara yang lain mengalami kerosakan paru-paru.

Sejumlah faktor risiko boleh dikaitkan dengan perkembangan ARDS, iaitu:

 1. Sepsis (kehadiran pelbagai mikroorganisma patogen, atau toksinnya, dalam darah atau tisu);

 2. Kecederaan traumatik yang teruk (terutamanya patah tulang berganda), kecederaan kepala yang teruk, dan kecederaan dada;

 3. Keretakan tulang panjang;

 4. Transfusi beberapa unit darah;

 5. pankreatitis akut;

 6. pengambilan dadah berlebihan;

 7. Kemasukan badan asing ke saluran pernafasan;

 8. radang paru-paru virus;

 9. Pneumonia bakteria dan kulat;

 10. Hampir lemas; dan

 11. Menghirup racun.

ARDS boleh mengalami masalah perubatan lain semasa berada di hospital. Masalah yang paling biasa adalah:

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Komplikasi Berbahaya dari Sindrom ARD

 1. Darah beku

Berbaring diam di hospital ketika berada di ventilator dapat meningkatkan risiko anda mengalami pembekuan darah, terutama pada urat kaki yang dalam. Sekiranya gumpalan terbentuk di kaki, sebahagiannya boleh pecah dan bergerak ke satu atau kedua paru-paru (pulmonary embolism), di mana aliran darah tersekat.

 1. Paru-paru yang runtuh (Pneumothorax)

Dalam kebanyakan kes ARDS, mesin pernafasan yang disebut ventilator digunakan untuk meningkatkan oksigen dalam tubuh dan memaksa cairan keluar dari paru-paru. Namun, tekanan dan isipadu udara ventilator dapat memaksa gas melalui bukaan kecil di bahagian paling luar paru-paru dan menyebabkannya runtuh.

 1. Jangkitan

Ventilator dipasang terus ke tiub yang dimasukkan ke dalam saluran angin, ini memudahkan kuman menjangkiti dan mencederakan paru-paru.

 1. Tisu parut (fibrosis paru)

Parut dan penebalan tisu antara kantung udara boleh berlaku dalam beberapa minggu dari permulaan ARDS. Ini mengeras paru-paru, menyukarkan oksigen mengalir dari kantung udara ke aliran darah.

Berkat penjagaan yang lebih baik, lebih banyak orang masih hidup dari ARDS. Walau bagaimanapun, banyak mangsa yang selamat juga mengalami kesan serius seperti:

 1. Mengalami Masalah Pernafasan

Ramai orang dengan ARDS memulihkan sebahagian besar fungsi paru-paru mereka dalam beberapa bulan hingga dua tahun, tetapi yang lain mungkin mengalami masalah pernafasan sepanjang hayat mereka.

Baca juga: Ketagihan Alkohol Menyebabkan Sindrom Gangguan Pernafasan Akut

Sebenarnya, orang yang sihat biasanya mengalami sesak nafas dan keletihan dan mungkin memerlukan oksigen tambahan di rumah selama beberapa bulan.

 1. Kemurungan

Sebilangan besar mangsa ARDS juga melaporkan mengalami tempoh kemurungan, yang memerlukan rawatan dan terapi.

Sekiranya anda adalah salah seorang yang mengalami keadaan psikologi turun kerana masalah pernafasan ini secara langsung boleh bertanya . Doktor atau psikologi yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

 1. Masalah dengan ingatan dan berfikir dengan jelas

Sedasi dan tahap oksigen darah rendah dapat menyebabkan kehilangan ingatan dan masalah kognitif selepas ARDS. Dalam beberapa kes, kesannya mungkin berkurang dari masa ke masa, tetapi dalam kes lain, kerosakan mungkin kekal.

 1. Keletihan dan kelemahan otot

Berada di hospital dan menggunakan ventilator boleh menyebabkan otot anda menjadi lemah dan anda mungkin merasa sangat letih selepas rawatan.