Rawatan untuk Mengatasi Osteoporosis pada Warga Emas

"Dengan bertambahnya usia, kekuatan dan kepadatan tulang akan berkurang, membuatnya rentan terhadap osteoporosis. Sekiranya sudah tentu, rawatan perlu dilakukan agar komplikasi tidak menjadi lebih berbahaya. Ini adalah pilihan rawatan osteoporosis pada orang tua yang boleh dicuba. "

Jakarta - Osteoporosis berlaku apabila kepadatan tulang mulai menurun sehingga tulang menjadi rapuh, lemah, dan mudah pecah. Inilah sebabnya mengapa masalah kesihatan ini juga dikenali sebagai kehilangan tulang. Keadaan ini sering berlaku dengan meningkatnya usia, baik pada lelaki dan wanita.

Mengapa Orang Tua rentan terhadap Osteoporosis?

Sepatutnya, tulang dalam tubuh manusia tumbuh semula dengan cepat dalam keadaan yang lebih kuat dan padat. Namun, seiring bertambahnya usia, tulang lama yang tidak segera diganti dengan tulang baru tidak akan tumbuh. Inilah sebabnya mengapa tulang perlahan-lahan akan menjadi lemah. Ketumpatan tulang akan berkurang sehingga rentan terhadap kehilangan tulang dan patah tulang.

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi terjadinya osteoporosis pada orang tua, termasuk:

 • Pengambilan kalsium dan vitamin D dalam tubuh yang tidak dipenuhi, mengakibatkan kepadatan tulang berkurang.
 • Kekurangan androgen pada lelaki dan estrogen pada wanita.
 • Kekurangan aktiviti fizikal kerana penurunan kepadatan tulang.

Baca juga: 5 Sukan Yang Boleh Mencegah Osteoporosis

Lalu, bagaimana dengan komplikasi? Fraktur, terutama di pinggul dan tulang belakang, merupakan komplikasi osteoporosis yang agak serius. Fraktur pinggul sering berlaku kerana jatuh dan boleh mengakibatkan kecacatan dan risiko kematian yang tinggi pada tahun pertama selepas kecederaan.

Sementara itu, dalam beberapa kes, patah tulang yang berlaku di kawasan tulang belakang boleh berlaku walaupun seseorang tidak jatuh. Sebabnya, tulang yang menyusun dan membentuk tulang belakang dapat melemah sehingga mereka sangat mudah terkena musibah. Keadaan ini biasanya akan memberi kesan pada sakit belakang, postur lenturan ke depan, dan kehilangan ketinggian.

Pilihan Rawatan untuk Mengatasi Osteoporosis pada Warga Emas

Orang tua yang mempunyai risiko osteoporosis tinggi perlu melakukan pemeriksaan kepadatan tulang secara berkala. Kaedahnya pasti akan lebih mudah melalui aplikasi Cukup buat janji temu untuk rawatan di hospital terdekat supaya anda tidak perlu beratur lagi. Oleh itu, pastikan ada aplikasi di telefon anda, ya! Muat turunpermohonan segera!

Baca juga: Terdapat banyak jenis, ketahui 4 jenis osteoporosis ini

Perlu diingat bahawa rawatan osteoporosis memberi tumpuan untuk membantu melegakan simptom, membantu menguatkan kepadatan tulang, melambatkan proses kehilangan tulang, dan mencegah patah tulang. Beberapa pilihan ubat, iaitu:

 1. Bukan Hormonal

Rawatan osteoporosis bukan hormon dilakukan dengan beberapa cara, iaitu:

 • Penyediaan Makanan Tambahan Vitamin D dan Kalsium

Vitamin D dan kalsium mempunyai fungsi untuk mengekalkan kepadatan tulang dan mencegah patah tulang. Biasanya, dosnya ditetapkan mengikut keperluan setiap penghidapnya.

 • Pentadbiran Bifosfonat

Selain itu, terapi nonhormonal juga dilakukan dengan memberikan bifosfonat yang berfungsi untuk menjaga kepadatan tulang dengan memperlambat pemecahan tisu tulang.

Baca juga: Ayuh, berkenalan dengan sukan untuk mencegah osteoporosis

 1. Hormonal

Pilihan rawatan ini dilakukan dengan memberi hormon tertentu untuk membantu mengekalkan ketumpatan dan kekuatan tulang. Pilihannya merangkumi:

 • Terapi Hormon Estrogen

Kaedah ini digunakan untuk wanita yang telah memasuki menopaus yang terdedah kepada osteoporosis. Walaupun begitu, ada serangkaian risiko lain yang dapat terjadi akibat terapi ini, iaitu barah ovari, barah payudara, hingga strok.

 • Modulator Reseptor Estrogen Selektif (SERM)

Salah satu jenis terapi SERM yang digunakan untuk merawat osteoporosis adalah raloxifene. Ubat ini berfungsi secara aktif dengan mengekalkan kepadatan tulang sambil mengurangkan risiko patah tulang.

 • Terapi hormon testosteron

Sementara itu, terapi hormon testosteron dilakukan pada lelaki yang mengalami hipogonadisme atau ketidakupayaan untuk membuat hormon seks secara normal.

 • Penggunaan Dadah Penumbuhan Tulang

Memberi ubat ini bertujuan untuk membantu meningkatkan kepadatan tulang.Ubat ini hanya diberikan jika kepadatan tulang memang berada pada bilangan yang sangat rendah.

 • Pentadbiran Calcitonin

Kemudian, doktor juga boleh mencadangkan pemberian kalsitonin, hormon yang berfungsi untuk menguatkan kepadatan tulang. Hormon ini akan berfungsi secara aktif dengan menghalang kerja sel yang melemahkan tulang. Calcitonin diberikan sebagai suntikan.

Itu adalah beberapa pilihan rawatan yang dapat dilakukan untuk mengobati osteoporosis. Segera ambil rawatan jika anda merasakan simptom kerapuhan dan kehilangan tulang, terutama pada wanita tua yang telah memasuki menopaus.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Osteoporosis.
Manual MSD. Diakses pada tahun 2021. Osteoporosis.
NHS. Diakses pada tahun 2021. Osteoporosis.