Selalunya Diabaikan, Ini adalah Gejala Kanser Kelenjar getah bening

, Jakarta - Kanser limfoma atau limfoma adalah sejenis barah yang berkembang di tisu limfoid atau juga dikenali sebagai kelenjar getah bening. Kanser ini juga boleh berlaku kerana penyebaran barah dari organ lain. Seperti jenis barah lain, barah limfa juga berbahaya. Malangnya, barah ini hanya disedari ketika penghidapnya sudah memasuki tahap lanjut.

Sebenarnya, jika simptomnya dikenali sejak awal, kemungkinan pemulihannya tinggi. Kerana, jika didiagnosis pada tahap lanjut, penyembuhan boleh menjadi agak sukar. Oleh itu, penting untuk mengenali dan mengetahui berbagai gejala yang disebabkan oleh barah limfa, sehingga diagnosis dan rawatan dapat dilakukan secepat mungkin.

Baca juga: Kelenjar getah bening di ketiak, Adakah Berbahaya?

Sekiranya anda mengalami pelbagai gejala barah limfa yang akan dijelaskan selepas ini, anda tidak boleh mengabaikannya dan segera menghubungi doktor anda. Sekarang, menghubungi doktor semudah menghantar mesej, anda tahu. Cukup muat turun permohonan di telefon anda, anda boleh bercakap dengan doktor dengan mudah melalui berbual bila-bila masa dan di mana sahaja, atau buat temu janji dengan doktor di hospital kegemaran anda.

Lebih lanjut mengenai barah limfa, gejala umum yang disebabkan oleh barah ini adalah:

1. Bengkak di Kawasan Kelenjar getah bening

Gejala khas kanser limfa adalah penampilan ketulan atau pembengkakan di kawasan kelenjar getah bening, seperti leher, ketiak, dan pangkal paha. Keadaan ini juga dikenali sebagai limfadenopati, yang sebenarnya merupakan reaksi semula jadi tubuh untuk melawan jangkitan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa penyebab kawasan kelenjar getah bening adalah banyak. Selain barah limfa, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh penyakit yang mempengaruhi sistem imun atau rheumatoid arthritis dan penggunaan beberapa jenis ubat, salah satunya adalah antibiotik.

Baca juga: Ini Cara Memeriksa Kelenjar getah bening

Bengkak akibat barah limfa biasanya dapat dikenali dengan menekan benjolan. Sekiranya ditekan tidak ada rasa sakit dan benjolan terasa lebih dari satu atau dalam kelompok, itu mungkin merupakan gejala barah limfa.

2. Keletihan

Kekebalan yang menurun dapat menjadikan penderita barah limfa mudah letih. Gejala keletihan biasanya dicirikan oleh sesak nafas atau sesak nafas, yang biasanya tidak dirasakan ketika melakukan aktiviti normal. Oleh itu, jika anda selalu merasa letih tanpa sebab yang jelas, berhati-hatilah dengan gejala barah limfa.

3. Berat Badan Tanpa Sebab Yang Jelas

Penurunan berat badan tanpa sebab yang jelas juga merupakan salah satu gejala barah limfa. Ini berlaku disebabkan oleh pertumbuhan sel barah yang berterusan yang memakan tubuh penghidap, dengan mengambil pelbagai nutrien yang masuk ke dalam badan. Lama kelamaan, tubuh akan kekurangan nutrien penting yang akhirnya mempengaruhi kerja organ tubuh secara keseluruhan.

Baca juga: Perkara yang Perlu Tahu Mengenai Kelenjar getah bening

4. Demam

Sebenarnya, terdapat banyak penyakit yang menyebabkan gejala demam. Pada orang yang menghidap barah limfa, gejala demam yang dialami biasanya tidak terlalu tinggi, yang tidak lebih dari 38 darjah Celsius, dan boleh datang dan pergi. Peningkatan suhu badan ini disebabkan oleh jangkitan, kerana menyerang sel barah.

5. Berpeluh malam

Adakah anda banyak berpeluh pada waktu malam? Ia boleh menjadi gejala barah limfa. Terutama jika ini bukan disebabkan oleh aktiviti fizikal atau di udara sejuk. Berpeluh boleh melampau, sehingga membasahi pakaian atau sprei yang digunakan. Ini berlaku sebagai tindak balas semula jadi tubuh sebagai tindak balas terhadap peningkatan suhu, serta kehadiran hormon dan protein yang tidak normal yang dihasilkan oleh sel limfoma.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Limfoma.
WebMD. Diakses pada 2019. Apakah itu Limfoma?