7 Jenis Makanan untuk Kulit yang Sihat dari Dalam

, Jakarta - Setakat ini, kebanyakan wanita hanya fokus menjaga kecantikan kulit mereka dari luar. Rutin membersihkan wajah, menggunakan pelembap dan krim muka adalah penting agar kulit wajah tetap cantik dan segar. Tetapi, menjaga kecantikan kulit dari dalam tidak kurang pentingnya, anda tahu.

Kulit anda masih memerlukan nutrien yang anda dapati dalam makanan dan minuman yang sihat agar tetap sihat dan bercahaya. Jessica Wu, seorang penolong profesor dari klinik dermatologi di Los Angeles, menyatakan bahawa makan makanan yang sihat memberikan faedah yang sama seperti semua krim yang digunakan pada kulit.

Nutrien yang terkandung dalam makanan sihat dapat memberikan banyak manfaat untuk kulit Anda, dari membuat kulit kelihatan cerah, sihat, menghindari pelbagai masalah kulit, menjaga keanjalan kulit, hingga mencegah penuaan dini. Berikut adalah makanan yang menyuburkan kulit dari dalam:

  1. Sayuran dan Buah Kaya dengan Vitamin C

Rajin makan jeruk, jambu batu, epal, pepaya, strawberi, brokoli, kubis, dan kembang kol. Buah-buahan dan sayur-sayuran ini mengandungi vitamin C yang tinggi. Vitamin C berguna untuk menghasilkan kolagen, protein yang diperlukan untuk membantu mencerahkan kulit, mencegah keriput dan melambatkan proses penuaan.

  1. Kacang

Jangan takut untuk sering makan kacang, kerana sebenarnya kacang itu baik untuk kesihatan kulit. Kandungan vitamin E dalam kacang memudahkan peredaran darah ke kulit, sehingga menjadikan kulit cantik dan kelihatan berseri. Vitamin E juga baik untuk membantu pertumbuhan semula sel kulit baru.

  1. Ikan

Bagi anda yang mempunyai jenis kulit kering, anda disarankan untuk makan makanan yang kaya dengan omega 3 yang dapat membantu mengekalkan kelembapan kulit. Selain itu, nutrien omega 3 juga berguna dalam mencegah keradangan dari kerengsaan atau parut, dan memperbaiki sel-sel kulit yang rosak. Salmon dan tuna adalah jenis ikan yang kaya dengan omega 3 yang boleh anda konsumsi secara berkala.

  1. Yogurt

Tidak ada keraguan tentang manfaat yogurt untuk kesihatan dan kecantikan kulit wajah. Kandungan proteinnya yang tinggi dapat menjadikan kulit anda licin dan berkilau. Selain itu, yogurt juga mengandungi vitamin A yang berguna dalam menghasilkan kolagen untuk mengekalkan keanjalan kulit. Yogurt boleh dijadikan masker atau dimakan secara langsung untuk mendapatkan faedahnya.

  1. Coklat gelap

Bagi anda yang gemarkan coklat gelap, anda boleh bergembira, kerana makanan ini bagus untuk dimakan secara berkala untuk mencantikkan kulit. Coklat gelap mengandungi antioksidan flavonoid yang berguna untuk melindungi kulit dari sinar UV yang berbahaya. Kandungan ini malah dapat mencegah munculnya sel barah kulit. (Baca juga: Ketahui Manfaat Coklat Hitam yang Hebat)

  1. Keledek

Enggan makan makanan ini kerana boleh membuatkan anda sering membuang gas? Fikirkan semula, kerana ternyata ubi jalar mempunyai manfaat yang baik untuk kulit, anda tahu. Mempunyai kandungan vitamin A yang tinggi, ubi jalar dapat mengurangkan kedutan dan tanda penuaan pada kulit.

  1. Skuasy musim panas

Buah ini, yang sering digunakan sebagai hiasan Halloween, ternyata mengandungi karotenoid yang berguna untuk memerangi radikal bebas. Jadi, makan labu boleh menjadikan kulit kekal muda. Selain itu, labu juga mengandungi vitamin A, C, dan E yang baik untuk kesihatan kulit.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan yang baik untuk kulit, tanyakan kepada pakar melalui aplikasi . Anda juga boleh berbincang dengan doktor mengenai masalah kulit melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Ini juga memudahkan anda mendapatkan produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan. Kekal pesanan melalui aplikasi dan pesanan akan dihantar dalam masa satu jam. Ingin melakukan ujian kesihatan? kini mempunyai ciri Makmal Perkhidmatan yang memudahkan anda melakukan pelbagai jenis ujian kesihatan. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.