Penyapuan Lead Baby vs Makan Sendok, Mana Yang Lebih Baik?

Jakarta - Mengajar anak anda makan sendirian atau lebih dikenali sebagai bayi disapih menjadi kaedah penyapihan pilihan. Walaupun begitu, tidak sedikit ibu yang memilih untuk memberi makan bayi mereka atau makan sudu . Sebenarnya, antara penyapuan plumbum bayi berbanding pemberian sudu , kaedah manakah yang lebih baik untuk menyapih anak?

Penyapuan Led Bayi dan Kebaikannya

Untuk mengajar anak-anak mereka bebas dari usia dini, sebilangan ibu lebih suka kaedah ini bayi disapih atau biarkan anak makan sendiri. Peranan ibu di sini hanya untuk menyediakan makanan kegemarannya dan menemani anak ketika dia sedang makan. Secara amnya, menu makanan untuk mengajar kaedah ini tidak berbentuk makanan ringan atau makanan ringan suci , tetapi dalam bentuk makanan pejal.

Melakukan kaedah ini untuk mengoptimumkan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak bukan tanpa alasan. Berikut adalah beberapa faedah kaedah ini bayi disapih Apa yang akan diperoleh oleh Si Kecil:

1. Kanak-kanak akan lebih mudah mengenali tekstur dan rasa makanan

Penyampaian menu makanan dalam bentuk padat membolehkan si kecil mengenali teksturnya kerana senang dicengkam. Kaedah ini juga memperkenalkan pelbagai rasa kepada anak ketika dia memasukkan makanan ke dalam mulutnya.

2. Jenis Makanan Yang Dimakan Menjadi Lebih Bervariasi

Membiarkan anak anda makan sendiri tidak hanya menjadikan dia lebih akrab dengan tekstur dan rasa. Kaedah ini juga dapat membuat anak anda makan makanan yang lebih pelbagai.

3. Tahap Lemak dalam Badan Kanak-kanak Menjadi Lebih Rendah

Satu kajian menyatakan bahawa kanak-kanak yang makan dipimpin menyapih akan mempunyai kadar lemak badan yang lebih rendah daripada ketika diberi makan. Ini kerana dia akan bergerak lebih banyak ketika makan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Sindrom Bayi Terguncang ketika menggegarkan bayi

Makan Sudu dan Faedahnya

Memberi makan bayi dan memberi mereka makanan ringan tentu merupakan cara penyusuan yang paling biasa. Walaupun akan lebih menyusahkan ibu, ternyata kaedah ini juga mempunyai pelbagai kebaikan, seperti:

1. Jangan Luangkan Banyak Masa

Memberi makan si kecil pastinya akan memendekkan waktu makan. Dengan begitu, dia tidak akan mudah bosan kerana ketika makan sendirian, waktu yang diperlukan untuk menghabiskannya cenderung lebih lama.

2. Ketahui Bahagian Makan Anak Kecil Anda

Tidak hanya memendekkan masa, menggunakan kaedah makan sudu ketika menyapih anak juga membuat ibu lebih menyedari bahagian makanan anak. Dengan cara itu, ibu dapat memberikan bahagian yang sama atau sedikit menambahkannya ke jadual makan seterusnya anak.

3. Risiko Kurang Tercekik

Kaedah makan sudu menggunakan menu diet lembut. Ini tentu akan memudahkan anak anda menelan, jadi risiko tersedak akan lebih kecil.

Penyusuan Led Bayi vs Makan Sendok, Mana Yang Lebih Baik untuk Anak Kecil Anda?

Bayi disapih berbanding makan sudu kedua-duanya mempunyai kelebihan dan kekurangan. Jadi, mana sahaja yang dipilih oleh ibu, ia mesti memberi kesan yang baik terhadap pertumbuhan dan perkembangan anak. Sekiranya ibu memilih untuk membiarkannya makan sendiri, pastikan makanan pejal yang anda berikan tidak terlalu keras sehingga anak tidak menghadapi masalah menelannya. Ibu juga boleh melakukan dua cara ini secara bergantian, kerana dengan memberi makan kepada anak-anak mereka, pengambilan makanan harian mereka dijaga.

Baca juga: Ibu Baru Mesti Memahami 5 Petua Merawat Bayi Yang Baru Lahir

Sekiranya ibu menemui gejala yang tidak biasa di dalam badan anak, segera minta doktor untuk mengelakkan komplikasi. Gunakan aplikasinya untuk memudahkan ibu meminta doktor dan mendapatkan rawatan. Permohonan sudah ada dan boleh ibu muat turun melalui Play Store atau App Store.