Boleh Merosakkan Rambut Kening, Ini adalah Gejala Alopecia Areata

, Jakarta - Ketika sistem kekebalan tubuh terganggu, ada berbagai masalah kesihatan yang dapat timbul, salah satunya adalah keguguran rambut. lol , apa kaitan dengan kebotakan dengan sistem imun? Nampaknya, sistem imun boleh menyerang folikel, inilah yang kemudian akan menyebabkan keguguran rambut.

Dalam dunia perubatan keadaan ini disebut alopecia areata. Alopecia areata adalah keguguran rambut yang disebabkan oleh sistem kekebalan tubuh sendiri menyerang folikel rambut. Keadaan ini biasanya berlaku pada kulit kepala, tetapi juga boleh berlaku di bahagian lain di mana rambut tumbuh. Contohnya, kening, misai, dan bulu mata. Dalam kes yang jarang berlaku, areata alopecia ini juga boleh menyebabkan kebotakan secara umum.

Baca juga: Harus Tahu, Punca Alopecia Areata Yang Menyebabkan Kebotakan

Yang perlu diingat, masalah keguguran rambut badan dapat dialami oleh sesiapa sahaja, baik lelaki maupun wanita dari semua peringkat usia. Tetapi, dalam kebanyakan kes, alopecia areata berlaku pada orang berusia 20 tahun ke bawah.

Alopecia areata adalah penyakit autoimun apabila sistem ketahanan badan melakukan kesalahan dengan menyerang badan itu sendiri. Lebih tepatnya, folikel rambut di mana rambut tumbuh menjadi lebih kecil, kemudian berhenti menghasilkan rambut, mengakibatkan kebotakan.

Menanda Beberapa Gejala

Seseorang yang menghidap alopecia areata akan mengalami beberapa gejala, seperti:

 • Kebotakan yang boleh meluas ke seluruh kulit kepala (alopecia totalis) dan juga seluruh badan (alopecia universalis).

 • Kebotakan corak bulat di satu atau beberapa tempat di mana rambut sebelumnya ditutup dengan rambut, yang bersifat sementara, tetapi juga boleh kekal.

 • Kebotakan yang boleh disertai dengan sensasi terbakar atau gatal pada kulit kepala.

 • Gangguan kuku dan kuku kaki, dalam bentuk kuku yang cacat, mempunyai garis putih dengan permukaan yang tipis dan kasar, atau terbelah.

Baca juga: Bukan Hanya Rambut, Alopecia Areata Membuat Misai dan Kening

Tonton Sebabnya

Hingga kini penyebab sebenar gangguan autoimun dalam kes alopecia areata belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat tuduhan bahawa virus, trauma, perubahan hormon, dan tekanan fizikal atau psikologi dapat mencetuskannya. Selain itu, orang dengan alopecia areata juga sering dijumpai pada orang yang mempunyai keadaan autoimun lain, seperti diabetes tipe 1 atau rheumatoid arthritis.

Selain itu, terdapat juga beberapa faktor risiko yang dapat mencetuskannya, seperti:

 • Sejarah keluarga penyakit yang sama.

 • Peningkatan usia.

 • Penyakit autoimun lain, seperti lupus erythematosus.

 • Mempunyai warna, bentuk, tekstur, atau ketebalan kuku yang tidak normal.

 • Masalah psikologi, seperti tekanan, kemurungan, kegelisahan, atau gangguan paranoid.

Boleh Menyebabkan Komplikasi

Dalam beberapa kes, alopecia areata boleh menyebabkan komplikasi sekiranya penghidapnya tidak dirawat dengan cepat. Sebagai contoh,

Baca juga: Ketahui 6 Mitos dan Fakta Mengenai Kebotakan

 • Kebotakan menjadi kekal.

 • Mempunyai risiko yang lebih besar untuk menghidap atau mempunyai keluarga dengan asma, alergi, dan penyakit autoimun lain, seperti penyakit tiroid dan vitiligo.

 • Gangguan psikologi dalam bentuk gangguan emosi kerana keyakinan diri yang hilang dapat berkembang menjadi kemurungan.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!