Ingin Mempunyai Kuku Yang Cantik? Inilah rahsia

, Jakarta - Tidak hanya rambut, kuku juga perlu dijaga dengan baik agar kuat dan berkilat. Kuku yang dijaga dengan baik akan kelihatan cantik dan menawan. Kuku yang cantik dan bersih juga dapat menggambarkan keadaan kebersihan dan kesihatan seseorang. Selain itu, kuku yang cantik juga dapat meningkatkan keyakinan diri. Tangan adalah salah satu bahagian badan yang paling sering terdedah kepada pelbagai perkara semasa melakukan aktiviti seharian, dari menaip di komputer, menyimpan wang hingga menguruskan makanan di dapur. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kebersihan tangan, terutama menjaga kuku. Perhatikan teknik dan bahan rawatan yang digunakan dalam perawatan kuku anda seperti di bawah:

1. Jangan Selalunya Meni Pedi di Salon

Selain praktikal, hasilnya juga kelihatan lebih baik daripada menjaga diri di rumah. Tetapi, adakah anda tahu? Ternyata terlalu kerap melakukan rawatan kuku di salun juga tidak baik untuk kesihatan kuku. Terlalu kerap melakukan perawatan kuku di salun akan menjadikan kuku menjadi rapuh. Ini kerana kuku sering terdedah kepada unsur kimia yang keras semasa berada di salun, jadi cubalah melakukan perawatan kuku sendiri di rumah dengan hanya menggunakan bahan semula jadi.

2. Keratan Kuku Berkala

Rawat kuku dengan memotong kuku panjang. Memotong kuku secara berkala akan memastikan kuku anda tetap sihat dan kelihatan bersih dan cantik. Setelah memangkas kuku, cubalah melicinkan hujung kuku menggunakan fail. Semasa melakukan rawatan kuku, jangan lupa merawat kutikula dengan memberikan pelembap. Semasa membersihkan bahagian dalam kuku berhati-hati kerana terdapat banyak risiko jangkitan yang boleh terjadi.

3. Jangan terlalu kerap menggunakan kertas pasir kuku

Kadang kala pengamplasan kuku dapat memudahkan kita membentuk kuku dan menjadikannya lebih cantik. Tetapi sebenarnya, menggunakan sander kuku terlalu kerap sebenarnya boleh merosakkannya dan kuku juga boleh mengalami retakan kecil hingga retak kekal.

4. Mengehadkan penggunaan aseton

Menggunakan aseton untuk membersihkan kuku juga boleh merosakkan kuku anda. Aseton terdapat dalam penghilang cat kuku. Satu kajian mendapati bahawa kuku rapuh jika dibersihkan dengan aseton dapat membuat kuku lebih rapuh.

5. Lakukan Rawatan Semula Jadi

Untuk mendapatkan kuku yang cantik, cubalah beberapa kaedah tradisional menggunakan bahan semula jadi. Contohnya, dengan merendam kuku dalam minyak zaitun suam selama 15 atau 20 minit. Minyak zaitun boleh menjadikan kuku lebih halus. Untuk mendapatkan kuku yang berkilat dan kuat, urut kuku dengan menggunakan kapas yang dicelupkan ke dalam lemon. Setelah selesai, basuh kuku dengan bersih. Bukan sahaja dapat menjadikan kuku berkilat dan kuat, lemon juga dapat menghilangkan noda pada kuku. Caranya ialah mencampurkan jus lemon dengan secawan air. Kemudian rendam kuku anda dalam campuran selama beberapa minit. Setelah selesai, basuh kuku dan sapukan pelembap.

6. Merawat Kuku yang Cantik dari Dalam

Sekiranya anda ingin mendapatkan kuku yang cantik dan sihat, anda juga perlu menjaga pengambilan nutrisi dan mengambil vitamin yang mengandungi biotin. Biotin adalah sejenis vitamin kompleks B. Penyelidikan menunjukkan bahawa biotin dapat membuat kuku lebih tebal, sehingga mereka tidak mudah retak dan pecah. Contoh makanan yang mengandungi biotin adalah susu, telur dan kacang. Salah satu cara mudah untuk mencantikkan dan menguatkan kuku dari dalam adalah dengan meminum lebih banyak air. Minum air membantu menjaga kuku anda tidak kering.

Jaga kuku anda dengan baik agar kelihatan bersih dan cantik dan untuk mengelakkan jangkitan atau kerosakan yang mungkin timbul dan menyebabkan masalah lain.

Selain mengikuti kaedah penjagaan kuku di atas, anda juga boleh membincangkan cara merawat kuku dengan doktor melalui aplikasi tersebut melalui aplikasi ini anda dapat sembang, suara atau panggilan video. Muat turun aplikasi dalam telefon pintar supaya anda dapat merasakan kemudahan berbincang dengan doktor kapan saja dan di mana sahaja.

BACA JUGA: 2 CARA MUDAH UNTUK MENGATASI ABBS