Berikut adalah 8 Kebaikan Yoga untuk Kanak-kanak

, Jakarta - Bukan hanya orang dewasa yang boleh stres, kanak-kanak juga boleh diserang oleh perasaan negatif ini. Pelajaran yang sukar di sekolah dan banyak kerja rumah adalah beberapa perkara yang boleh mendorong anak-anak menjadi tertekan dari masa ke masa. Kanak-kanak yang mengalami tekanan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Ada satu cara yang cukup berkesan untuk menghilangkan tekanan anak kecil anda, iaitu dengan mengajaknya melakukan yoga. Sukan ini bukan sahaja bermanfaat untuk kesihatan mental dan mental kanak-kanak, anda tahu, tetapi juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh.

Yoga telah dikenali sebagai salah satu sukan yang boleh membawa banyak faedah untuk orang dewasa. Di samping itu, ternyata sukan ini yang menyatukan minda, badan, dan jiwa juga bagus untuk dilakukan oleh anak-anak. Terutama anak-anak sekarang selalu sibuk dengan pelbagai aktiviti yang cukup padat. Bermula dari sekolah, ekstrakurikuler, kursus, hingga kerja rumah. Sepatutnya, semua aktiviti ini boleh membuatkan anak-anak letih dan tertekan. Yoga boleh menjadi alat untuk kanak-kanak melepaskan tekanan. Oleh itu, jangan ragu untuk memasukkan anak kecil anda dalam kelas yoga, kerana terdapat banyak faedah yoga untuk kesihatan anak-anak.

Kelebihan Yoga untuk Fizikal Kanak-kanak

 1. Meningkatkan kekuatan otot, menjadikan badan kuat, fleksibel, dan santai.
 2. Mengembangkan sistem saraf tunjang dan pusat dan meningkatkan koordinasi badan.
 3. Tarik nafas dalam-dalam, sehingga anak dapat lebih banyak pengambilan oksigen. Nah, semakin banyak oksigen yang masuk ke dalam badan, prestasi organ dapat berjalan dengan lebih lancar, konsentrasi meningkat dan minda anak menjadi lebih tenang.
 4. Mengimbangkan pengeluaran hormon dan meningkatkan peredaran darah, sehingga anak-anak menjadi lebih sihat dan cenderung jatuh sakit kerana mereka mempunyai sistem imun yang lebih kuat.

Kelebihan Yoga untuk Mental Kanak-kanak

 1. Tingkatkan mood anak-anak, tingkatkan keyakinan diri, dan kemampuan untuk mengekspresikan, sehingga anak-anak juga dapat mengembangkan minat dan bakat mereka secara optimum.
 2. Menajamkan imaginasi dan empati kanak-kanak. Ini kerana banyak pose yoga menggunakan nama haiwan, tumbuhan dan benda lain yang terdapat di alam semula jadi. Dengan melakukan pose kobra sebagai contoh, kanak-kanak dapat sambil membayangkan bentuk haiwan asal, jadi ini dapat menjadikan imaginasi mereka lebih berkembang.
 3. Latih anak-anak untuk mempunyai disiplin diri. Kanak-kanak kecil tidak boleh bermain gerakan yoga, misalnya semasa bergoyang. Latihan yoga menuntut agar setiap gerakan dilakukan dengan penuh perhatian dan perhatian, memegang beberapa pose, dan melakukan teknik pernafasan yang baik. Oleh itu, kanak-kanak dapat belajar berdisiplin dan serius dalam melakukan sesuatu.
 4. Memupuk hubungan dengan mereka yang terdekat dengan anda. Berlatih yoga bersama juga boleh menjadi kaedah bagi ibu untuk mengeratkan hubungan dengan anak-anak mereka. Ibu boleh bersenang-senang dengan anak-anak mereka sambil melakukan pelbagai pose yoga.

Yoga untuk Kanak-kanak

Anak kecil anda boleh dimasukkan ke kelas yoga sejak usia empat tahun kerana kelebihan yoga juga dapat dirasakan oleh anak. Walau bagaimanapun, berbeza dengan kelas yoga untuk orang dewasa, kelas yoga untuk kanak-kanak dibuat seluas mungkin dengan permainan yang menarik sehingga kanak-kanak juga lebih berminat dan menikmati yoga. Dalam kelas yoga khas untuk kanak-kanak, pose yoga diajarkan menggunakan kaedah bercerita (bercerita). Jadi, sebagai contoh, ketika bercerita tentang kebun binatang, anak-anak diajar untuk melakukan pose, seperti pokok, anjing, harimau, dan kobra. Latihan juga disokong oleh iringan muzik mengikut jalan cerita.

Kanak-kanak juga tidak diharuskan melakukan pose yoga dengan sempurna kerana struktur tulang masih belum cukup kuat untuk melakukan pose dengan betul. Pose yang sempurna hanya akan diajar pada usia sembilan tahun ke atas, ketika badan lebih kuat dan bersedia. Kanak-kanak disarankan untuk berlatih yoga dua hingga tiga kali seminggu. Bagi kanak-kanak berumur 4-8 tahun, satu latihan cukup selama 30 minit untuk dapat merasakan manfaat yoga yang luar biasa.

Sekiranya kanak-kanak itu sakit, gunakan saja . Anda boleh menghubungi doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

 • Ajar Anak-anak Bersukan Sejak Dini, Mengapa Tidak?
 • 5 Jenis Sukan Yang Boleh Dilakukan Bersama Anak
 • Kenali Fitkid, trend sukan kanak-kanak masa kini