Kepentingan Pembelajaran Moral yang Rendah Pada Anak

, Jakarta - Anak-anak adalah agen perubahan, oleh itu penting untuk menanamkan nilai-nilai moral yang baik sejak usia dini. Salah satu pelajaran moral penting yang diberikan kepada anak-anak adalah kerendahan hati. Bukan hanya penting, malah ini akan menjadi sangat penting dan dapat membantu Si Kecil dalam menjalani kehidupan sosialnya di masa hadapan.

Berita buruknya adalah bahawa kerendahan hati sekarang menjadi perkara yang jarang berlaku, sehingga disebut satu-satunya perkara yang dunia perlukan sekarang. Bersikap rendah hati dapat membantu anak anda mengembangkan kualiti baik yang lain. Di samping itu, ini juga akan menjadikan anak anda lebih memahami dan mempunyai kesedaran untuk saling membantu dalam hidup.

Baca juga: Kepentingan Mengajar Nilai Moral Membantu Kanak-kanak

Petua Mengajar Akhlak Rendah Hati kepada Anak-anak

Bersikap rendah hati tidak bermaksud mempunyai pandangan buruk terhadap diri sendiri atau merasa rendah diri. Sebaliknya, kerendahan hati sebenarnya merupakan gambaran kebaikan dan kelembutan. Kanak-kanak yang telah diajar konsep kerendahan hati sejak kecil diyakini mempunyai kemampuan menyesuaikan diri yang baik dalam kehidupan sosial mereka pada masa akan datang.

Sebenarnya, mengajar dan menanamkan konsep ini pada kanak-kanak tidak terlalu sukar. Terdapat pelbagai petua yang boleh dilakukan oleh ibu bapa agar Si Kecil lebih dekat dengan konsep kerendahan hati, termasuk:

  • Memberi Contoh

Anak-anak adalah peniru yang baik. Itulah yang membuat anak-anak sering mengikuti apa yang dilihat di persekitarannya, sama ada perkara baik atau buruk. Oleh itu, memberi contoh dengan harga diri yang rendah boleh menjadi salah satu cara untuk mengajar ini kepada anak-anak. Bapa dan ibu tidak perlu ragu untuk menunjukkan cara dan tingkah laku yang mencerminkan sikap ini di hadapan anak-anak mereka.

  • Beri Nilai yang Baik

Jangan mengajar sesuatu kepada anak-anak, tanpa memberikan alasan yang munasabah. Kerana, membuat anak-anak memahami tentang satu perkara yang mesti dilakukan adalah cara agar Si Kecil dapat menerima dan menerapkannya dengan lebih mudah. Dalam mengajar kerendahan hati, pastikan ayah dan ibu memasukkan nilai-nilai baik di sebalik sikap ini. Beritahu anak itu, tidak ada salahnya untuk selalu merendah diri dan menghormati orang lain.

Baca juga: Cara Mengajar Nilai Moral Bersikap Jujur kepada Anak-anak

  • Elakkan Contoh Negatif

Elakkan mengajar anak-anak dengan rendah hati dengan memberikan contoh negatif, seperti tingkah laku anak-anak lain. Jangan membuat anak kecil anda terbiasa memikirkan tentang memandang rendah seseorang dan salah. Sebaliknya, ibu boleh berusaha memberi pemahaman tentang apa yang betul dan menyampaikan bagaimana anak harus bersikap agar dapat diterima oleh persekitaran sosial.

  • Memperkenalkan Watak

Salah satu kaedah terbaik untuk mengajar konsep kepada anak adalah menjadikannya konkrit. Selain memberi contoh, para ayah juga dapat mencuba memperkenalkan tokoh-tokoh sejarah yang diketahui mempunyai kerendahan hati. Ceritakan kepada anak-anak tentang kisah-kisah orang-orang ini, ini dapat membina keyakinan anak bahawa bersikap rendah hati adalah perkara yang baik dan kemudian dia akan memakainya.

Baca juga: 7 Faedah Bercerita kepada Kanak-kanak Sebelum Tidur

Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor, gunakan aplikasinya hanya. Ibu dan ayah boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , bila. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
ibu. Diakses pada tahun 2020. 10 Petua Mengajar Anak Untuk Merendah diri.
Rakan Keluarga Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan. Diakses pada tahun 2020. Nilai-nilai Moral Penting Yang Perlu Diajar Kepada Anak-anak Dari Usia Awal.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found